GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Brexit: Πώς επηρεάζονται οι Έλληνες φοιτητές, οι επιχειρηματίες και ο τουρισμός

Αναταράξεις σε εξαγωγές, επιχειρήσεις και τουρισμό στην ελληνική αγορά προκαλεί η επικράτηση του brexit στο χθεσινό δημοψήφισμα που πρα...


Αναταράξεις σε εξαγωγές, επιχειρήσεις και τουρισμό στην ελληνική αγορά προκαλεί η επικράτηση του brexit στο χθεσινό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.
«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, λόγω του μικρού μεγέθους και της διάρθρωσης των οικονομικών μας σχέσεων, οι επιπτώσεις του Brexit εκτιμώ ότι θα είναι περιορισμένες», σχολιάζει στην Handelsblatt ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας ενώ προσθέτει: «γι' αυτό, θεωρώ πως δεν δικαιολογούνται ακραίες και σπασμωδικές αντιδράσεις στην ελληνική αγορά».
Και η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι οι συνέπειες  του Brexit στην ελληνική οικονομία θα είναι περιορισμένες.
Οι συνέπειες του brexit στον τουρισμό 
Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εντοπίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος τις πιθανές συνέπειες του Brexit για τον ελληνικό τουρισμό.
Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι, αν συνεχιστεί η υποτίμηση της αγγλικής λίρας, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί το μέτωπο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς θα έχει αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των Βρετανών πολιτών.
Από την πλευρά του το μέλος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων Νικόλας Κελαηδίτης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να «περιμένουμε» να δούμε ποιες εξελίξεις θα υπάρξουν στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου. Τα τελευταία χρόνια οι ελεύσεις Βρετανών επισκεπτών στην Ελλάδα ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, η Μεγάλη Βρετανία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος πελάτης για τα ελληνικά προϊόντα και η υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ καθιστά τις εξαγωγές μας ακριβότερες. Για τον ίδιο λόγο, η Ελλάδα θα καταστεί ακριβότερη για τους Βρετανούς τουρίστες.
Πώς επηρεάζονται οι Έλληνες φοιτητές και επιχειρηματίες
Όσοι Έλληνες ζουν και δουλεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και στέλνουν χρήματα στην Ελλάδα, θα δουν την αξία των εμβασμάτων τους να μειώνεται. Αντίστροφα, γίνονται πιο φθηνά τα δίδακτρα για σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ μειώνεται και το κόστος των εισαγωγών βρετανικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, κάτι που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο.
Το 2% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το 0,3% των μετοχών στο Βρετανικό Χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα που θα υποστούν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, σημαντικός αριθμός των Ελλήνων επιχειρηματιών διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα και πλέον δεν θα θεωρούνται καταθέτες σε χώρα εντός ΕΕ. Ο ίδιος αναφέρει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και στους εργαζόμενους και τους φοιτητές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα θέματα αυτά θα διευθετηθούν στο μεταβατικό διάστημα.
Αντίθετα, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει άμεσο πρόβλημα στο ισχυρό ελληνικό ναυτιλιακό "lobby" στο "City" του Λονδίνου, όπου έχουν παραδοσιακά την έδρα τους πολλοί Έλληνες εφοπλιστές και διαχειρίστριες εταιρείες ελληνόκτητων πλοίων, υπάρχει, ωστόσο, προβληματισμός.
Αναταράξεις στην διεθνή και την ελληνική οικονομία, συνέπεια του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, διαβλέπει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και καλεί, παράλληλα, την ηγεσία της ΕΕ να διορθώσει τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια με την αδικαιολόγητη εμμονή της στις πολιτικές λιτότητας και την αδιαφορία για τον κοινωνικό ιστό και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

1 σχόλιο

  1. ΠΙΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΤΟ ΈΓΡΑΨΕ ΑΥΤΌ;;;;;Λες και έγινε η δεύτερη Οκτωβριανή Επανάσταση...

    Επενδύθηκαν δισεκατομμύρια στην ΕΕ και στην ευρωπαϊκή πορεία της Μεγάλης Βρετανίας.

    Τα γοερά κλάματα σε Βερολίνο και αλλού, αυτό δείχνουν.

    Να το πούμε όμως πιο ουσιαστικά...Δεν θέλουν ρε να κάνουν οι πολίτες του κεφαλιού τους.
    Θέλουν να ψηφίζετε αυτό που σας λένε χωρίς περιστροφές.

    ‘Οπως με το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, τα κανάλια σε όλη την Ευρώπη και τα κυρίαρχα think tank έσπρωχναν με μανία τον κόσμο προς το Bremain.

    Αυτό που δείχνουν τα δυο χαρακτηριστικά δημοψηφίσματα σε Αγγλία και Ελλάδα, είναι πως ο κόσμος άρχισε να μην πέφτει τόσο εύκολα θύμα της προπαγάνδας...

    Δεν είναι ακόμα αξιοσημείωτο, αλλά σίγουρα είναι ένα καλό βήμα, το να μην φοβάσαι πια τι θα συμβεί αν ψηφίσεις το αντίθετο απ’ αυτό που θέλουν οι καλές αγορές....

    Σε Γαλλία, Ελλάδα,(ΓΙΑ ΣΟΥ ΑΛΑΦΟΎΖΟ) Γερμανία, Ισπανία τα ΜΜΕ έπαιζαν 10 λεπτά ρεπορτάζ για τους μεγάλους λιμούς που θα πλήξουν την Ευρώπη την επομένη ενός Brexit και μετά λίγο Βενεζουέλα για να στανιάρουν οι τηλεθεατές απ’ όσα είδαν....

    Αυτό το πράγμα που λέμε οικονομική ένωση ή ενωμένη Ευρώπη -τρομάρα τους- πραγματικά κάνει τους τζιχαντιστές να μοιάζουν με ανέκδοτο.....

    Η ΕΕ και ΗΠΑ μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε ένα απέραντο νεκροταφείο.

    Η ΕΕ χρηματοδότησε μαζί με τις ΗΠΑ τους τζιχαντιστές, ισοπεδώνοντας την Συρία.

    Η ΕΕ είναι ένα μπουρδέλο και μισό...

    Η ΕυρωπαΪκή Ένωση, όπως κάθε απολυταρχικό καθεστώς που σέβεται τον εαυτό του, φρόντισε να σπείρει ανέμους.....κάποια στιγμή θα θερίσει θύελλες.

    Γελάω με τη ψυχή μου σήμερα με τους χιλιάδες οδηγούς επιβίωσης στην Νέα Αγγλία και τις γραφικές οδηγίες προς τους ναυτιλευόμενους που κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στην Αγγλία!!!!

    ‘Ηδη, χιλιάδες εκείνοι που διώχνουν τα λεφτά τους έξω για να μην τους τα πάρουν οι νεοκομμουνιστές της Abbey Road.....

    Και ακόμα περισσότεροι εκείνοι που κολυμπάνε στο στενό της Μάγχης για να φτάσουν στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία όπου το ευρώ θα τους σώσει....

    Καλά αυτό που γουστάρω είναι το πόσο θλιβερές είναι οι αγορές και οι παλιάτσοι τους.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση