GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Μάζης για το Brexit: Έχουμε μία χρυσή ευκαιρία που πρέπει να αναπτύξουμε

Στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ιστορίας στο Π...


Στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Μάζης απαντώντας στο ερώτημα, αν η Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία έχει ευκαιρία να αλλάξει, να βελτιώσει, τη θέση της μέσα στην Ευρώπη, είπε:

«Βεβαίως και έχει. Πάντα μου αρέσει να βλέπω τη σκοτεινή πλευρά η οποία δεν φαίνεται με την πρώτη. Άλλωστε αυτό κάνει η γεωπολιτική, κοιτάζει να σκάψει πιο βαθιά. Μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το ενδεχόμενο, να χρησιμοποιήσει την ανάλογη επιχειρηματολογία και να εξηγήσει και λόγω της στρατηγικής της θέσης. Μην ξεχνάμε, εμείς ελέγχουμε τον δίαυλο Δαρδανελίων-Αιγαίου. Εμείς ελέγχουμε ένα 70% των μεσογειακών, νατοϊκών, αμερικανικών και βρετανικών βάσεων και ως Ελλάδα και ως ελληνισμός -βάζω και την Κύπρο μέσα. Αν λοιπόν αυτά τα πράγματα δεν αποφασίσουμε να τα αξιοποιήσουμε, αν δεν πωλήσουμε τον ρόλο μας τον γεωστρατηγικό περισσότερο ακριβά… γιατί μέχρι τώρα τον πωλούμε δωρεάν»

Και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε μία χρυσή ευκαιρία αυτή τη στιγμή και πρέπει να την αναπτύξουμε. Πρέπει να συζητήσουμε με όλους και πρέπει κυρίως να συζητήσουμε με την εκείθεν του Ατλαντικού σύμμαχο, η οποία πιστεύω ότι μάλλον επιχαίρει για την εξέλιξη. Διότι κακά τα ψέματα, ουδέποτε θα επέτρεπε η Ουάσινγκτον μία γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη. Αυτό, όσοι ασχολούμεθα με τη γεωπολιτική, το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Ξέρουμε πώς χτίστηκε το δόγμα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, στήθηκε πάνω στη θεωρία του Σπάικμαν η οποία διατυπώθηκε το 1938, το ’39 και πήρε την τελική της μορφή το 1943, ξέρουμε πολύ καλά το δόγμα της ανάσχεσης και αντιλαμβανόμαστε, αν θυμηθούμε τα λόγια του λόρδου Ισμέι, ο οποίος ήταν ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, και ο οποίος είπε όταν τον ρώτησαν γιατί φτιάχτηκε το ΝΑΤΟ, ότι φτιάχτηκε, για να αφήσει τη Ρωσία έξω, την Αμερική μέσα και τη Γερμανία κάτω. Αυτά είναι δόγματα και όποιος θέλει να τα αγνοεί αυτά τα δόγματα δεν κάνει καλή πολιτική».

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση