GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σύγκρουση για τις δηλώσεις Γεννηματά - Στουρνάρα

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στη  Realnews  για «εθνικό μέτωπο» ώστε να μειωθεί στο 2% ο στόχος το...


Σφοδρή αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στη Realnews για «εθνικό μέτωπο» ώστε να μειωθεί στο 2% ο στόχος του πλεονάσματος αλλά και η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, επίσης στην Realnews, που προτείνει «εθνική γραμμή» για το θέμα.

Αρχικά εξέδωσε ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία με την οποία έκανε λόγο για αποδοχή της αντίστοιχης πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Γιάννη Στουρνάρα και την Φώφη Γεννηματά και επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί έως τώρα δεν έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση ως σημείο αφετηρίας για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους δανειστές.

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι ακόμα γελάει με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας και αναρωτήθηκε για ποια εθνική γραμμή κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ζητάει εκλογές.

Σφοδρή υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης, που με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λένε τώρα το αυτονόητο, ενώ επιχειρεί να ταυτίσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αναρωτιέται ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα δώσει ως αντάλλαγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Τη - θετική - αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η δήλωση της Φώφης Γεννηματά στη Realnews, με την οποία η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητά επαναπροσδιορισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από το 2018.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό και τον καλεί εμμέσως πλην σαφώς να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

«Μετά την θετική αποδοχή από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της αποδέχτηκε την πρόταση που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για μια νέα συμφωνία που να περιλαμβάνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% από το 2018 και μετά» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

«Η πρόταση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει τα θεμέλια για να ξεφύγει η οικονομία από τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει. Είναι, όμως, απαραίτητο να συνοδευτεί από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει η Συγγρού και επισημαίνει:.

«Δυστυχώς, μέχρι τώρα, αυτή η πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Τσίπρα ως σημείο αφετηρίας για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους πιστωτές μας».

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ

Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε άμεσα στη Νέα Δημοκρατία: «Στο ΠΑΣΟΚ ακόμα γελάμε με αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και τώρα ονειρεύεται εκλογές. Για ποια εθνική γραμμή λοιπόν μας μιλάει;»
Ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε ως εξής στην ανακοίνωση της ΝΔ και τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά στη Realnews:

«Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον κ. Στουρνάρα, έφεραν και εφάρμοζαν μια συμφωνία που προέβλεπε πλεονάσματα 4,5% στο διηνεκές, ενώ, ταυτόχρονα, διακήρυτταν σε κάθε ευκαιρία ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Τώρα, έρχονται να μιλήσουν για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας...

Όσο η κυβέρνηση έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης που κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα της επόμενης τριετίας κατά 20 δις, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια.

Τώρα μας λένε το αυτονόητο: ότι μετά το 2018 πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα.

Γεννούνται όμως δυο ερωτήματα:

1) Γιατί ανακάλυψαν τόσο όψιμα τη ανάγκη για μικρότερα πλεονάσματα;. Μήπως γιατί τώρα, το ΔΝΤ, προτάσσει το θέμα στη δική του ατζέντα;

2) Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρόθυμα σπεύδει να δώσει ως αντάλλαγμα ο κος Μητσοτάκης; Μήπως η σκληρή αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ;

Ο Ελληνικός λαός τους έχει πάρει χαμπάρι. Και, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει ότι λιγότερη λιτότητα και μεγαλύτερη κοινωνική προστασία θα διασφαλισθούν μόνο αν οι πιστωτές έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ουσιαστικά και όχι πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν ως yes men και φερέφωνα».

Η απάντηση της ΝΔ στο Μαξίμου

«Η κυβέρνηση είναι απελπιστικά απομονωμένη στην πολιτική των υψηλών φόρων που η ίδια επέλεξε», απάντησε η ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως πρόκειται για πολιτική αδιέξοδη που οδηγεί την μεσαία τάξη σε φτωχοποίηση και που δεν θα πετύχει καν τους στόχους της γιατί οδηγεί σε έξαρση τη φοροδιαφυγή.

«Ας μην ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα. Είναι η ίδια αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει την πραγματική οικονομία», τονίζει η ΝΔ για την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση