GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΤΟ 2012 ο Ξανθός του πέταγε αυγά ως "φασίστα". Σήμερα (που έγινε υπουργός) δείτε πού τον διόρισε...

Έχει γραφεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των διοικητών που τοποθετεί η σημερινή κυβέρνηση στα Νοσοκομεία α...

Έχει γραφεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των διοικητών που τοποθετεί η σημερινή κυβέρνηση στα Νοσοκομεία αποτελούν άτομα που είχαν επιλεγεί και χρησιμοποιηθεί ως διοικητές Νοσοκομείων και ΥΠΕ και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η «αλλαγή του καθεστώτος» που βροντοφωνάζει ο Π. Πολάκης φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο αλλαγή…

Όμως στην περίπτωση της επιλογής, που δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες, για τη θέση του υποδιοικητή στο ΠΑΓΝΗ – Βενιζέλειο με ευθύνη το Βενιζέλειο, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας ξεπέρασε κάθε φαντασία. Συγκεκριμένα ο σημερινός υπουργός υγείας επέλεξε ως διοικητή ένα πρόσωπο που μόλις πριν από 4 χρόνια ο κ. Ξανθός τον κατηγορούσε (μαζί με τους συναδέλφους του) ως «εκφραστή του νέου φασισμού», ως «επικίνδυνο για την δημόσια υγεία» και ζητούσε την παραίτηση του από τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που κατείχε το 2012!

Πιο συγκεκριμένα, στις 4/7/2016 το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέλεξε τον Γεώργιο Μοσχοβάκη ως Αναπληρωτή Διοικητή στο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ ΓΝΗ. Στο βιογραφικό το οποίο δημοσιοποίησε το υπουργείο υγείας αναφέρεται ότι ο κ. Μοσχοβάκης έχει διατελέσει διοικητής στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Όμως όπως διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα από το Φεβρουάριο του 2012, νοσοκομειακοί ιατροί και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή κ. Μοσχοβάκη διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν συνέλευση από την οποία εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ασκούν δριμεία κριτική στο πρόσωπο του διοικητή και ζητούν την παραίτηση του.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από το σχετικό ρεπορτάζ και στα πλάνα από το σχετικό video, στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχε ως μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ρεθύμνου, ο σημερινός υπουργός υγείας Ανδρ. Ξανθός!







Τι να πρωτοθαυμάσει λοιπόν ο κόσμος της υγείας από τις επιλογές και τις «κωλοτούμπες» του Υπουργού Υγείας;

Τα σχόλια δικά σας….
Διαβάστε παρακάτω τα ρεπορτάζ εδώ και εδώ από όσα είχαν συμβεί στις 7/2/2012 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου:
Δείτε σχετικό video με τον Α. Ξανθό να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία στο γραφείο του κ. Μοσχοβάκη ΕΔΩ



Ακολουθούν τα δύο ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα Ρεθεμνος και την ιστοσελίδα Ναυαρχίδα

Την παραίτηση Μοσχοβάκη ζητούν νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στο Ρέθυμνο

«Φωτιά» έβαλε έγγραφο του Διοικητή προς το Επιστημονικό συμβούλιο που κάνει λόγο για κλίκα και συντεχνίες με αφορμή το πρόγραμμα εφημεριών

Έκρυθμη ήταν η κατάσταση που δημιουργήθηκε χθες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς γιατροί και νοσηλευτές εισέβαλαν στο γραφείο του Διοικητή, ζητώντας την παραίτησή του, χαρακτηρίζοντάς τον ανεπιθύμητο, ενώ εκτοξεύτηκαν και αβγά εναντίον του. Ακόμη, με ένα ψαλίδι του έκοψαν τα καλώδια του υπολογιστή.

Αφορμή για την άνευ προηγουμένου αυτή κινητοποίηση, ήταν το έγγραφο που έστειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο ο Διοικητής του νοσοκομείου, όπου αναφέρει ότι το Ε.Σ. λειτουργεί συντεχνιακά και ως κλίκα χωρίς να αναγνωρίζει τη δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας, και τους επισημαίνει ότι εφόσον δεν προσαρμόζονται στο πρόγραμμα εφημεριών των 250.000 ευρώ το μήνα, αλλά έχουν καταρτίσει διαφορετικό πρόγραμμα το οποίο δεν έχει εγκριθεί, τότε θα το διασφαλίσει με κάθε τρόπο, με «σαρωτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους παρουσίας των εφημερευόντων προσωπικά από τον ίδιο» και θα έρθει «σε επικοινωνία με τον εισαγγελέα για να βοηθήσει επικουρικά τους ελέγχους εφημέρευσης». Οι γιατροί θεωρούν απαξιωτικό προς τους ίδιους το έγγραφο αυτό και προχώρησαν σε αυτή την ακραία κινητοποίηση.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τον Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρεια Κρήτης κ. Πανίκο Καράτση, τα κονδύλια για τις εφημερίες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου αυξήθηκαν στο ποσό των 3 εκ, 16 χιλιάδων ευρώ από 2 εκ 850 χιλιάδες, ωστόσο οι γιατροί και το Επιστημονικό Συμβούλιο θεωρούν πως δεν επαρκεί το κονδύλι αυτό για να βγει ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το κονδύλι ήταν 3 εκ. 660 χιλιάδες ευρώ. Για αυτό και η πρότασή του αφορά κονδύλι 300 χιλιάδων ευρώ το μήνα.

Ειδάλλως, όπως έχουν πει επανειλημμένως οι γιατροί, θα υπάρχουν κενά σε ειδικότητες γιατρών οι οποίοι θα κάνουν εφημερία από το σπίτι (ετοιμότητας) κάτι που μπορεί να καταστεί επικίνδυνο.

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο επισημαίνεται ότι λόγω «της ομολογουμένως έντονης υποστελέχωσης θα πρέπει οι γιατροί να προσέρχονται πριν τις 8.15 και αυτό θα αποδεικνύεται από την εμφάνισή τους στη γραμματεία της Διοίκησης ή στον Διοικητή με την άφιξή του στο Νοσοκομείο(…). Ο γιατρός θα έχει μια μέρα να αιτιολογήσει την καθυστέρηση/απουσία του, σε αντίθετη περίπτωση θα του κόβεται ένα ημερομίσθιο. Εμφάνιση ιατρών μετά τις 8.15 δεν θα γίνεται αποδεκτή». O κ. Μοσχοβάκης μάλιστα, απειλεί με σοβαρές οικονομικές, πειθαρχικές και ποινικές διώξεις τους γιατρούς που δεν θα βρίσκονται στη θέση τους.

Ο κ. Μοσχοβάκης υποστηρίζει επίσης στο έγγραφό του πως ένα επιστημονικό όργανο καλύπτει σε χαλεπούς και κρίσιμους καιρούς συνδικαλιστικές αξιώσεις.

Συνθήματα και αβγά

Γιατροί και εργαζόμενοι μπήκαν χθες στο γραφείο του Διοικητή, ζήτησαν την παραίτησή του σε μια κινητοποίηση με πολλή ένταση και ο κ. Μοσχοβάκης αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το γραφείο του. Γιατρός εκτόξευσε εναντίον του αβγό, ενώ γράφτηκε στο τοίχο του το σύνθημα «έξω οι φασίστες από το νοσοκομείο».

Ο κ. Μοσχοβάκης λίγη ώρα αργότερα, εμμένοντας στις θέσεις του, δήλωσε στα ΜΜΕ πως παραμένει στη θέση του Διοικητή και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης, τα κονδύλια δεδομένα και πως «όλοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη».

Σημείωσε συγκεκριμένα πως: «Είναι ξεκάθαρα δυο πράγματα. Πρώτον το κονδύλι των εφημεριών είναι δεδομένο και ξεκάθαρο. Δεύτερον εγώ εκ του νόμου έχω το δικαίωμα να ελέγχω τον τρόπο εφημέρευσης των γιατρών. Με αυτή τη βάση εγώ θα προχωρήσω. Το Επιστημονικό Συμβούλιο έδωσε ένα πρότυπο εφημέρευσης, έμεινε στα παλιά, φαίνεται ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα πτώχευσης. Είπα λοιπόν, εφημερεύστε με το πρότυπο που θέλετε κι εγώ θα ελέγχω τις εφημερίες».

Ο κ. Μοσχοβάκης σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μετά το περιστατικό δήλωσε επίσης ότι «οι πράξεις χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Γιάννης Σαριδάκης, τόνισε πως «το μόνο που κάνουμε σήμερα είναι να είμαστε συνεπείς στο χρέος που έχουμε αναλάβει απέναντι στους ρεθυμνιώτες και απέναντι στη μεγαλειώδη λαϊκή συνέλευση που έγινε στην Αύρα.

Οι ρεθυμνιώτες απαίτησαν δημόσια υγεία, ανθρώπινη, ποιοτική και δωρεάν για όλους όσοι την έχουν ανάγκη.

Απαίτησαν συγκεκριμένα αιτήματα και η απάντηση από τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας και από τον πολιτικό εκπρόσωπο του νομού Μανώλη Όθωνα ήταν η συκοφάντηση, ο εμπαιγμός και η κατασπίλωση των εργαζόμενων. Η σημερινή μας πράξη είναι η ελάχιστη διαμαρτυρία απέναντι σε μια πολιτική που διαλύει την υγεία που βάζει σε μεγάλες περιπέτειες την εφημερία του νοσοκομείου και την υγεία των ασθενών.

Η μόνη λύση για αυτούς είναι να παραιτηθούν άμεσα και να αφήσουν τη δημόσια υγεία να τη διαχειριστούν αυτοί που πραγματικά την πιστεύουν και την αγαπούν».

Ο ίδιος χαρακτήρισε απαξιωτικό και προσβλητικό για το σύνολο του ιατρικού προσωπικού το έγγραφο του διοικητή.

«Συντεχνία και κλίκα είναι αυτός και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι που έφεραν τη δημόσια υγεία σε αυτό το χάλι για να μπορέσουν να έχουν καλές επιδόσεις στις εξετάσεις του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωση του Διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το περιστατικό σε δηλώσεις του χθες ο Διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης Πανίκος Καρατσής «Λυπούμαι γιατί γιατρός, συνάδελφος, έφτασε σε τόσο χαμηλό επίπεδο να πετάξει αβγά στο γραφείο του διοικητή και να γράψει ‘έξω οι φασίστες από το νοσοκομείο’.

Κατανοούμε το θυμό και την αγανάκτηση του κόσμου αλλά και την πραγματική οικονομική κατάσταση που ζει ο κάθε έλληνας πολίτης, όμως σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούνται αυτές οι πράξεις από κανέναν, πολύ, δε περισσότερο, από έναν γιατρό. Πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά μας», είπε.

"Ο διοικητής προσβάλλει τους γιατρούς και τους εργαζομένους"

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να τηρούν το πρόγραμμα μόνο του Επιστημονικού Συμβουλίου και από την ερχόμενη Δευτέρα δηλώνουν πως θα διακόψουν κάθε ηλεκτρονική διοικητική εργασία για να μην χρεώνονται οι ασθενείς.

Αναφέρουν:

«Χθες ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου παραβιάζοντας κάθε εξουσία που του έχει ανατεθεί, απέστειλε έγγραφο που προσβάλλει συνολικά τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο χώρο του νοσοκομείου, καταπατεί κάθε έννοια ασφάλειας κατά την εφημερία, συκοφαντεί ακόμη και το Επιστημονικό Συμβούλιο χαρακτηρίζοντας το ως 'κλίκα' και 'συντεχνία'.

Χαρακτηρίζει σπατάλη τα χρήματα που χρειάζεται το νοσοκομείο για ασφαλείς εφημερίες, προτείνοντας εφημερία από το σπίτι σε τμήματα που νοσηλεύουν πληθώρα ασθενών, ενώ συγχρόνως ΟΜΟΛΟΓΕΙ την έντονη υποστελέχωση στο ιατρικό προσωπικό διαψεύδοντας και τις δηλώσεις του βουλευτή του νομού.

Το έγγραφο αυτό θεωρήθηκε αιτία πολέμου και χαρακτηρίζεται ως ακραίο φασιστικό παραλήρημα. Η στάση αυτή της διοίκησης με την υψηλή εποπτεία του υπουργού ''προστασίας του πολίτη'', προσβάλλει βάναυσα την λαϊκή συνέλευση του νομού για την υγεία και τις αποφάσεις της. Οι γιατροί του νοσοκομείου με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, έδωσαν ως όφειλαν δυναμική απάντηση στις επανειλημμένες προσβολές της τιμής και της αξιοπρέπειας τους, από τον κ. Μοσχοβάκη.

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου συνεχίζει να λειτουργεί επειδή παραβιάζεται το νόμιμο ωράριο του ιατρικού προσωπικού, που είναι οι 48 ώρες την εβδομάδα. Λειτουργεί με τον εθελοντισμό των γιατρών που είναι με απλήρωτη εργασία από τον Μάιο και δεν έχουν πάρει ρεπό, άδειες ενώ συγχρόνως καλύπτουν πολλές φορές το νοσοκομείο χωρίς καν να εφημερεύουν. Πολλοί συνάδελφοι, δε έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια αντοχής τους.

Συνεχίζει να λειτουργεί επειδή οι γιατροί του αποφάσισαν να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις πιέσεις του διοικητή, αφήνοντας το νοσοκομείο χωρίς εφημερεύοντες και εφαρμόζουν μόνο το νόμιμο πρόγραμμα που έχει υπογράψει το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Το νοσοκομείο αυτή την στιγμή δεν έχει νομικά ισχύον πρόγραμμα εφημέρευσης. Η απαίτηση του διοικητή είναι η εφαρμογή διάτρητου και μη ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης, που αντικειμενικά οδηγεί σε επικίνδυνη υποβάθμιση της λειτουργίας βασικών κλινικών του νοσοκομείου. Επίσης αποδυναμώνει νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, όπως η ΜΕΘ και η ΜΤΝ. Υπενθυμίζουμε στους κατοίκους του νομού, ότι τμήμα με ασθενείς νοσηλευόμενους και το γιατρό σε εφημερία από το σπίτι, πρέπει αντικειμενικά να εκκενωθεί ( Πνευμονολογική, Οφθαλμολογική, ΩΡΛ, Ουρολογική, Νεφρολογική).

Αξιοπρέπεια για μας είναι η ασφάλεια στην νοσηλεία του ασθενούς. Με αυτή την αρχή θα πορευτούμε. Η αξιοπρέπεια δεν είναι είδος για διαπραγμάτευση. Και η αξιοπρέπεια στην υγεία είναι αξίωμα.

Η συνέλευση αποφάσισε.

1. Να παραιτηθεί ο εκφραστής του νέου φασισμού, ως επικίνδυνος για την δημόσια υγεία. Εμείς τον καθαιρέσαμε από την θέση του διοικητή και δεν δεχόμαστε καμία μορφή εξουσίας σε θέματα ασφάλειας κατά την άσκηση του ιατρικού έργου.

2. Από την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου διακόπτουμε κάθε μορφή ηλεκτρονικής διοικητικής εργασίας, που χρεώνει τον άρρωστο και το ταμείο του.

3. Εφαρμόζουμε ΜΟΝΟ το πρόγραμμα εφημεριών του Επιστημονικού Συμβουλίου.

4. Καλούμε την κοινωνία και τους ασθενείς μας να διεκδικούν καθημερινά, το δικαίωμα σε δωρεάν, ποιοτική, αξιοπρεπή και ασφαλή περίθαλψη. Τους καλούμε να αρνούνται την πληρωμή του εισιτηρίου, αλλά και κάθε δήλωσης που επιβάλλει η διοίκηση του νοσοκομείου.

5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση