GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτα με μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Σήκωσε  αυλαία το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού, που θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουλίου, παρουσιάζοντας μια παν...


Σήκωσε  αυλαία το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού, που θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουλίου, παρουσιάζοντας μια πανδαισία από έντεκα παραστάσεις με τη συμμετοχή οκτώ διεθνών και ελληνικών ομάδων σύγχρονου χορού και δεκαοκτώ παράλληλες εκδηλώσεις.
Το φεστιβάλ, έχοντας ως βασική κατεύθυνση να συνευρεθεί εκ νέου με τις αρχές του σύγχρονου χορού και με έμφαση στην προβολή της «διαφορετικότητας», με την ταυτόχρονη παρουσία στη χορευτική δράση καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, προβάλλει και υποστηρίζει ιδιαίτερα Έλληνες χορογράφους και ομάδες χορού.
Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός της παρουσίας στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ της Βρετανικής χορευτικής σκηνής, η οποία θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έργα διακεκριμένων χορογράφων.
Η έναρξη του Φεστιβάλ Χορού γίνεται από το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ένα σχήμα αποτελούμενο από εξήντα άτομα, με την εντυπωσιακή παραγωγή του διεθνώς αναγνωρισμένου νέου διευθυντή του μπαλέτου και σπουδαίου έλληνα χορογράφου, Αντώνη Φωνιαδάκη, "Links", η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό τον Απρίλιο του 2016 και είχε αποσπάσει εξαιρετικά θετικές κριτικές.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του με αφορμή την έναρξη του φεστιβάλ, τόνισε ότι τις ημέρες διεξαγωγής του, η Καλαμάτα θα είναι το κέντρο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας, με την συνάντηση Καλαματιανών, φιλότεχνων από όλη την Ελλάδα, ανθρώπων της τέχνης, αλλά και της πολιτικής και οικονομικής ζωής, ενώ υπογράμμισε ότι το φεστιβάλ λαμπρύνεται με την παρουσία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σάκης Θεοδωρόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του που συμμετέχει στο αντάμωμα των κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, επισημαίνοντας ότι η εξωστρέφεια είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Λυρικής Σκηνής τα τελευταία χρόνια, καθώς της έδωσε την ώθηση να βγει και εκτός Αθηνών, ενώ αναφέρθηκε και στο «γκαλά όπερας» που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του φεστιβάλ στις 26 Ιουλίου, με την συμμετοχή του καταξιωμένου στον ευρωπαϊκό χώρο, διάσημου Καλαματιανού βαρύτονου, Δημήτρη Πλατανιά, στην πρώτη του εμφάνιση στην Καλαμάτα μετά την καταξίωσή του.
Ο χορογράφος του "Links", Αντώνης Φωνιαδάκης, δήλωσε ότι είναι η τρίτη φορά που έρχεται στο φεστιβάλ ως χορογράφος και η πρώτη του φορά με το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, χαρακτηρίζοντας την πρόκληση πολύ μεγαλύτερη, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα θα κάνει μεγαλύτερη αίσθηση. Είπε ότι η νέα χορογραφία του είναι αφιερωμένη στη σύμπραξη δύο κορυφαίων συνθετών του Μπαρόκ, τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τον Γκεόργκ Φρήντριχ Χέντελ (εξ' ου και η ονομασία "Links"), οι οποίοι συνυπάρχουν σ' ένα σκηνικό δρώμενο σε μια αναπάντεχη αλλά ενδιαφέρουσα συνάντηση, μέσα από εμβληματικές συνθέσεις. Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη: το Selon Désir, το οποίο ο Φωνιαδάκης έχει πρωτοπαρουσιάσει στο Μπαλέτο της Γενεύης, και τα Air και Links, που χορογράφησε ειδικά για το μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής.
Τέλος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Κασιούμη, χαρακτήρισε πολύ συγκινητική τη συνεύρεσή της με τον Αντώνη Φωνιαδάκη, με τον οποίο όπως είπε, συνδέεται από τα φοιτητικά τους χρόνια και υποσχέθηκε χορευτικό θέαμα πολύ υψηλού επιπέδου στην αποψινή πρεμιέρα, διανθισμένο από εξαιρετική και σύγχρονη χορογραφία με εκπληκτικούς χορευτές, ισάξιους με αυτούς του εξωτερικού, μέσα από μια προσεγμένη παραγωγή σε όλα της τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση