GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε ύφεση η φωτιά στα Σακτούρια Ρεθύμνου – Στάχτη 35.000 στρέμματα

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Ρέθυμνο, με αρκετά σημεία να έχουν έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο σε Σακτούρια, Αγία Γαλήνη και Άγιο Παύλο...


Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Ρέθυμνο, με αρκετά σημεία να έχουν έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο σε Σακτούρια, Αγία Γαλήνη και Άγιο Παύλο.
Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τα Σακτούρια του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, χθες νωρίς το απόγευμα, και η οποία έχει καταστρέψει πάνω από 35.000 στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, εξαρτάται από την ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή και είναι πάνω από 8 έως 9 μποφόρ.
Το πύρινο μέτωπο κάλυψε μέχρι τώρα, όπως ανέφερε ο κ. Ταταράκης, πάνω από 25 χιλιόμετρα με τους ισχυρούς ανέμους να μην έχουν κοπάσει μέχρι και αυτή την ώρα ούτε στιγμή και οι δυνάμεις πυρόσβεσης των πυροσβεστών, εθελοντών και πολιτών που έχουν πέσει στη μάχη για της κατάσβεσης να συμπληρώνουν πάνω από 16 ώρες συνεχούς δράσης.
Πενήντα πέντε πυροσβέστες, με 27 πυροσβεστικά οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικά μηχανήματα είναι η δύναμη πυρόσβεσης στο μέτωπο του Ρεθύμνου, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Κρήτης της Π.Υ Γιάννης Μαραγκάκης.
«Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση λόγω της αυτοθυσίας των δυνάμεων που δρουν. Στο Φαράγγι της Αγία Γαλήνης καταφέραμε και θέσαμε την φωτιά σε έλεγχο με αποτέλεσμα να σωθεί η Αγία Γαλήνη, ειδάλλως οι φλόγες θα έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμα τους. Ήταν η πιο δύσκολη φωτιά στα χρόνια που υπηρετώ, αλλά και η πρώτα φορά που βλέπω τόση αυτοθυσία σε μεγάλο αριθμό πυροσβεστικής δύναμης από πλευράς των ανθρώπων μας…» είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος τόνισε πως τίποτε δεν έχει τελειώσει δεδομένου ότι όπως είπε: «είμαστε σε ύφεση και όχι έλεγχο».
Παρά το γεγονός ότι τα πυροσβεστικά ελικόπτερα δεν κατάφεραν να ενισχύσουν, λόγω των ανέμων, τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, η φωτιά ελέγχεται με αρκετές όμως αναζωπυρώσεις που κρατούν σε επιφυλακή τις δυνάμεις.
Αστυνομία και Λιμενικό κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από στεριάς και θάλασσας, 18 άτομα που ζήτησαν τη βοήθεια τους, ανέφερε ο κ. Μαραγκάκης και επισήμανε ότι κατά τις εκκενώσεις Αγίου Παύλου και Αι Γιάννη οι υπηρεσίες συνάντησαν πολλές αντιδράσεις των κατοίκων που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Αγροτικές αποθήκες, μη κατοικήσιμες οικίες, υπόστεγα, πέργκολες, κτίσματα σε αγροτικές περιουσίες, έγιναν στάχτη, απειλήθηκαν σπίτια και μερικά τουριστικά καταλύματα, ενώ χιλιάδες ελιές παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα που όπως ανέφερε ο κ. Ταταράκης είχε σύμμαχο: «… τους ισχυρούς ανέμους και τη νύχτα, περνώντας από Σακτούρια, Άγιο Παύλο, Μέλαμπες, Αι Γιάννη, Αγία Γαλήνη…».
Αυτή την ώρα στη νότια περιοχή της Αγίας Γαλήνης «γίνονται προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή από τις υπηρεσίες για καταμέτρηση γης και περιουσιών που ήδη έχουν χαθεί», ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση