GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάνω από 7 δισ. € χρέη προς ιδιώτες

Στα 5,77 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάιο και αν σε αυτά τα ποσά προστεθούν και οι εκκρε...


Στα 5,77 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάιο και αν σε αυτά τα ποσά προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που ήταν 1,259 δισ. ευρώ, τα συνολικά «φέσια» του Δημοσίου ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασαν τον Μάιο στα 5,770 δισ. ευρώ, από 5,520 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Παράλληλα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν τον ίδιο μήνα σε 1,259 δισ. ευρώ έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

• Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορούν στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα χρέη στον τομέα αυτό ανήλθαν σε 3,067 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, έναντι 2,875 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε 1,146 δισ. ευρώ έναντι 1,121 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τη σταδιακή αποπληρωμή σημαντικού όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, φέτος, της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.

Σε εγκύκλιο που είχε αποστείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προς όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης ορίζονταν οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι φορείς προκειμένου να λάβουν τα κονδύλια.

Υποχρεώσεις

Οι φορείς υποχρεούνται να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους ιδιώτες, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά ανώτατο όριο στο τέλος Απριλίου 2016.

Προτεραιότητα θα έχουν παλαιότερες οφειλές, ενώ θα εξαιρούνται υποχρεώσεις που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις ή υποχρεώσεις που η καθυστέρηση εξόφλησής τους επιβαρύνει το Δημόσιο με πρόστιμα.

Το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα υποχρεούνται οι φορείς να ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία εξόφλησης των οφειλών τον προηγούμενο μήνα.

 

Δείτε επίσης:

Ταμεία: Πάνω από 60.000 e-κατασχετήρια αλλά οι λογαριασμοί έχουν από 0,02 έως 100 ευρώ

Ρύθμιση-δώρο για τα στεγαστικά δάνεια 145.000 δημοσίων υπαλλήλων

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ έγινε ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος στην Ελλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση