GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση - «Aλ Ζαάταρι: Η ζωή στην προσφυγούπολη των 80.000 ψυχών»

«Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση «Aλ Ζαάταρι :Η ζωή στην προσφυγούπολη των 80.000 ψυχών.» Κυριακή 17 Ιουλίου, στις 4 μμ  ΕΡΤ 1 Το Α...


«Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση
«Aλ Ζαάταρι :Η ζωή στην προσφυγούπολη των 80.000 ψυχών.»
Κυριακή 17 Ιουλίου, στις 4 μμ  ΕΡΤ 1
Το Αλ Ζαάταρι είναι ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στην Ιορδανία .Η Έλενα Κατρίτση κατέγραψε με την κάμερα της εκπομπής «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ», τη ζωή στην προσφυγούπολη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία και στην οποία σήμερα ζουν περίπου 80.000 άνθρωποι με την ελπίδα, ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επίσημα καταγεγραμμένοι Σύροι πρόσφυγες  στη χώρα φθάνουν τους 650.000. Όμως, οι αρχές εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός αγγίζει τους 1.382.000!  Η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία λόγω της γειτνίασής τους με τη Συρία έχουν δεχθεί το κύριο βάρος των προσφύγων. Οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος μιας τραγωδίας που δεν έχει τελειωμό...
Η Ιορδανία ασφυκτιά από τον τεράστιο αριθμό προσφύγων που έχει κατακλύσει τη χώρα. Ο τ. Πρωθυπουργός του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας κ. Αμπντάλα Ενσούρ, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, τόνισε ότι Ιορδανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα και ότι  αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μεγάλων προσφυγικών ροών .
Η προσφυγική κρίση ασκεί τεράστια  πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες, δημιουργεί προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, στον τομέα της υγείας και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα. Πρόσφατα  στη διαχωριστική γραμμή, στα βορειανατολικά σύνορα της χώρας, από τη συριακή πλευρά, έγινε επίθεση αυτοκτονίας από τον ISIS, με αποτέλεσμα τον θάνατο 6 Ιορδανών συνοριοφυλάκων και των τραυματισμό ακόμη 14 ανθρώπων. Μετά από αυτό το γεγονός, η Ιορδανία έκλεισε τα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ.
Ο  τ. Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων,  A. Aλ Tαρανουέχ  πιστεύει ότι το Ισλαμικό κράτος θα μπορούσε να νικηθεί. Ο λόγος που δεν έχει συμβεί αυτό είναι γιατί, όπως υποστηρίζει, παίζονται μεγάλα παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Σε σχέση με τους πρόσφυγες τόνισε ότι είναι προτιμότερο να παραμείνουν στη χώρα, κάτι άλλωστε που επιθυμεί και η Ευρώπη, αρκεί όμως να υπάρξει και ανάλογη βοήθεια από τις δυτικές χώρες.
Ο εμφύλιος στη Συρία δημιούργησε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ τα τελευταία 25 χρόνια. Μέχρι τα τέλη του 2015 είχε οδηγήσει τουλάχιστον 4.900.000 ανθρώπους μακριά από την πατρίδα τους, ενώ 6.600.000, παραμένουν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.
Στην έκθεση της UNICEF αναφέρεται ότι λόγω του πολέμου 2.400.000 παιδιά αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, με τις ζωές τους να καθορίζονται από τη βία και τον φόβο. Πολλά έχουν σκοτωθεί, ενώ κάποια άλλα από την ηλικία των 7χρόνων, στρατολογούνται σε ένοπλες ομάδες .


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση