GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Η βόμβα με τους 8 Τούρκους φυγάδες...

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» είναι για την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που το προηγούμ...

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» είναι για την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που το προηγούμενο Σάββατο προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος στη χώρα τους.

Το θέμα της έκδοσής τους μπορεί να μην δείχνει πρωτεύον αυτή τη στιγμή αλλά αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει το επόμενο διάστημα αλυσιδωτές εκρήξεις σε πολλά επίπεδα.

Ύστερα από τις πρώτες αντιδράσεις και το κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί υποσχέσεων για παράδοση των φυγάδων. Στην πραγματικότητα επιδιώκει να κερδίσει χρόνο ελπίζοντας αφενός ότι οι εξελίξεις στο ευρύτερο διπλωματικό πεδίο θα ευνοήσουν τους χειρισμούς της και αφετέρου ότι θα υποχωρήσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως τα κυβερνητικά στελέχη, όπως και ορισμένοι πρόθυμοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αναλάβει με τις δηλώσεις τους να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για το σενάριο της έκδοσής και για τη «βασιμότητα» των τουρκικών αξιώσεων. Θα μπορούσε φυσικά, όπως εκτιμούν ορισμένοι, αυτό να αποτελεί μια παραπλανητική τακτική προκειμένου να αποφεύγεται η πρόσθετη πίεση από την Τουρκία έως ότου έρθει η ώρα να αποφασίσουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ωστόσο και σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Αν μάλιστα το μονομελές Πλημμελειοδικείο στην Κομοτηνή είχε επιβάλει μια αυστηρή ποινή και δίχως αναστολή για την παράνομη εισοδό τους στην Ελλάδα ενδεχομένως, σύμφωνα με ορισμένες νομικές εκτιμήσεις, η χρονική κωλυσιεργεία για το θέμα της έκδοσης να ήταν ευκολότερη.

Η Άγκυρα ήδη κάθε άλλο παρά κρύβει τις προθέσεις της. Ο Ερντογάν, προσπαθώντας να σταθεροποιηθεί ύστερα από το πλήγμα που δέχθηκε με το πραξικόπημα, δεν δείχνει καθόλου διατεθειμένος να κάνει πίσω. Σημείο αιχμής γίνεται και η απειλή για την επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις της Ευρώπης η οποία προειδοποιεί, με όση αξία και ισχύ έχει όμως αυτό, ότι θα κάτι τέτοιο θα μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αυτή η απειλή του Ερντογάν ενδεχομένως να αποτελεί και ένα διαπραγματευτικό χαρτί, όπως άλλωστε συνηθίζει στα ανατολίτικα πρότυπα να κάνει, με την Δύση. Στη χώρα μας κάποιες πλευρές έχουν την άποψη ότι ίσως έτσι ανοίξει και ένα παράθυρο για να διευκολυνθεί η έκδοση των οκτώ αξιωματικών εφόσον όμως υπάρξουν εγγυήσεις ότι δεν θα θανατωθούν...

Η αναζήτηση τέτοιων εναλλακτικών λύσεων, πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα φέρουν αποτέλεσμα. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία δεν προσφέρεται για κανενός είδους διασφαλίσεις καθώς ήδη έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο κύμα διώξεων σε όλο το κρατικό τομέα σε βάρος ακόμη και για όσους υπάρχουν υποψίες ότι συμπαθούσαν τους πραξικοπηματίες. Η Άγκυρα θα συνεχίσει να αξιώνει την έκδοση των οκτώ σε συνδυασμό με την πίεση για τον Γκιουλέν και προς τις ΗΠΑ, ανάμειξη των οποίων στο πραξικόπημα υπαινίχθηκαν σχεδόν ευθέως τις προηγούμενες ημέρες υπουργοί του Ερντογάν. Παρά τις φήμες για αμερικανική παρέμβαση ώστε να μην προχωρήσει η Ελλάδα στην ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος για έκδοση ή απέλαση, δεν έχει προκύψει επισήμως κάτι τέτοιο. Με δεδομένη πάντως την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών δεν θεωρείται καθόλου απίθανο το ζήτημα των φυγάδων στρατιωτικών όπως και του Γκιουλέν να εξελιχθεί σε ενα crash test για τη νέα ισορροπία δυνάμεων και ισχύος μεταξύ των δυο πλευρών. Αν η ελληνική πλευρά σε ένα τέτοιο παιχνίδι διπλωματικού και όχι μόνο πόκερ είναι σε θέση να παίξει σωστά τα χαρτιά της και να βγει κερδισμένη μένει να φανεί. Το βέβαιον είναι ότι καθώς η Τουρκία του Ερντογάν δείχνει να αναζητά τώρα συμμαχίες προς τα δυτικά και βόρεια της, η δήλωση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να σημαίνει πολλά.

Προς το παρόν πάντως, σε αυτό το φόντο, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι προσπαθεί να αποφύγει ρηξικέλευθες ενέργειες και προετοιμάζει την άμυνά της για το θέμα της έκδοσης και σε νομικό επίπεδο. Τα σχετικά επιχειρήματα βέβαια είναι πολύ αδύναμα αφού καθώς δεν έχει υπογραφεί σύμβαση έκδοσης με την Τουρκία, ισχύουν τα άρθρα του Ελληνικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με βάση αυτά ορίζεται ότι η έκδοση απαγορεύεται για εγκλήματα που κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων πολιτικά ή στρατιωτικά. Τούτου δοθέντος δεν προκαλεί εντύπωση γιατί η τουρκική πλευρά σπεύδει να χαρακτηρίσει «τρομοκράτες» τους οκτώ αξιωματικούς της όπως δεν πρέπει να προκαλεί πλέον απορία γιατί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, ύστερα από το ρεσιτάλ κατανόησης των Τουρκικών θέσεων εκ μέρους σειράς υπουργών ανέλαβε από το βήμα της Βουλής να διαβάσει ότι οι φυγάδες «έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ή γιατί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μίλησε για «συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος».

Την ίδια ώρα το όλο ζήτημα δεν τροφοδοτεί, τουλάχιστον ακόμη, την πολιτική αντιπαράθεση αφού η ΝΔ αποφεύγει να ασχοληθεί ενώ ενδιαφέρον έχει ότι και στο εσωτερικό των κομμάτων της αριστεράς παρατηρούνται εντελώς αντίθετες απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας. Έστω και με αυτή την επιφανειακή υποτονικότητα όμως για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το φιτίλι της βόμβας σιγοκαίει αφού η εκλογική του βάση, ύστερα από τα μνημόνια και τα ισοπεδωτικά οικονομικά μέτρα, καλείται να αποδεχτεί μια αναδίπλωση και σε έναν τομέα που παραδοσιακά είχε ως ιερό και όσιο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αρχίσει να ξυπνούν, 17 χρόνια μετά, μνήμες και από την παράδοση Οτσαλάν η οποία θα αποτελεί στίγμα εις το διηνεκές για τους κ. Σημίτη και Πάγκαλο...
Ανδρέας Καψαμπέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση