GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υποψιάζεσθε ότι χρήματα της ΕΕ έχουν χρησιμοποιηθεί με δόλιο τρόπο;

Εάν υποψιάζεσθε ότι χρήματα της ΕΕ έχουν χρησιμοποιηθεί με δόλιο τρόπο, μπορείτε να επικοινωνήστε με την OLAF. Η OLAF δέχεται πληροφορί...


Εάν υποψιάζεσθε ότι χρήματα της ΕΕ έχουν χρησιμοποιηθεί με δόλιο τρόπο, μπορείτε να επικοινωνήστε με την OLAF. Η OLAF δέχεται πληροφορίες από οποιονδήποτε υποψιάζεται περίπτωση απάτης ή διαφθοράς που θίγει τα δημοσιονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Εάν υποψιάζεστε κάτι, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία για απάτη και οι πληροφορίες που θα δώσετε θα εξετασθούν με απόλυτη εχεμύθεια. Δεν χρειάζεται να συγκεντρώσετε αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό είναι δουλειά της OLAF.
Πώς μπορώ να επικοινωνήσετε με την OLAF;
Μπορείτε:
• να καταγγείλετε την απάτη ηλεκτρονικά
• να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην OLAF
• Να στείλετε επιστολή στη διεύθυνση: European Commission, European Anti-Fraud Office (OLAF), Investigations & Operations, B-1049 Brussels, Belgium
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.
Μπορείτε επίσης να υποβάλετε ανώνυμη καταγγελία για απάτη στην OLAF
Η OLAF θα κάνει ό,τι μπορεί για να τηρηθεί η ανωνυμία σας. Ωστόσο, δεν μπορεί να εγγυηθεί την τήρηση της ανωνυμίας σας από τη στιγμή που η υπόθεση περιέλθει στα χέρια εθνικών ή πειθαρχικών αρχών. Οι υπάλληλοι της ΕΕ που επιθυμούν να διαβιβάσουν πληροφορίες για παρατυπίες στην υπηρεσία τους (πληροφοριοδότες) μπορούν να τύχουν ιδιαίτερης προστασίας.
Πρέπει να επικοινωνήσετε όσο το δυνατό νωρίτερα. Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένες υποθέσεις μπορεί να παραγραφούν και στοιχεία καθοριστικής σημασίας να χαθούν εάν η OLAF δεν ειδοποιηθεί εγκαίρως. Η OLAF θέλει να γνωρίζει ποιόν υποψιάζεστε και για ποιά πράξη. Εάν διαθέτετε έγγραφα που στηρίζουν τους ισχυρισμούς σας, όπως αλληλογραφία ή τιμολόγια, σας παρακαλούμε να τα υποβάλετε. Ωστόσο, δεν πρέπει να καθυστερήσετε να αναφέρετε τους προβληματισμούς σας λόγω έλλειψης στοιχείων. Η OLAF είναι επανδρωμένη με ομάδες εμπειρογνωμόνων ειδικά εκπαιδευμένων στη διερεύνηση περιπτώσεων απάτης για τις οποίες τα στοιχεία είναι λιγοστά. Εάν υποψιάζεστε περίπτωση απάτης, πρέπει να την αναφέρετε.
Επίσης, εάν υποψιάζεστε ότι δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων, εάν σας προβληματίζει η προσφορά μεγάλων δώρων ως αντάλλαγμα πληροφοριών, ή εάν θεωρείτε ότι ορισμένες επιδοτήσεις έχουν ληφθεί παράνομα ή καταχρηστικά, πρέπει να επικοινωνήσετε με την OLAF.
Η OLAF είναι μια διοικητική υπηρεσία διεξαγωγής ερευνών. Μπορεί μόνο να διατυπώσει συστάσεις ως προς τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν είτε η ΕΕ είτε οι εθνικές αρχές με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών της.
Σημαντικό είναι επίσης ότι η OLAF συνιστά την επιστροφή των κονδυλίων που αποτέλεσαν αντικείμενο κατάχρησης.
Εάν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για πιθανή αξιόποινη πράξη, τότε η OLAF διαβιβάζει έκθεση στις αρμόδιες εθνικές αρχές συνιστώντας προσφυγή στη δικαιοσύνη. Εάν υπάλληλος της ΕΕ έχει παραβεί τους κανόνες δεοντολογίας, η υπόθεση παραπέμπεται σε πειθαρχική επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής.
Η OLAF μπορεί να συστήσει τροποποιήσεις των διαδικασιών που δεν είναι θωρακισμένες έναντι της απάτης (π.χ. των όρων συμμετοχής σε προσκλήσεις υποβολής προτάσεων).
Τέλος, η OLAF ασχολείται με περιπτώσεις όπου υπάρχουν σοβαρές υποψίες για παράβαση επαγγελματικού καθήκοντος σε όλα τα όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων με δημοσιονομικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Χρύσα Τσιώτση
Νομικός
chryssa.tsiotsi@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση