GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΗΕ: Άρχισε η μακρά διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Μπαν Γκι-Μουν

Οι δεκαπέντε πρεσβευτές των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άρχισαν την Πέμπτη το βράδυ τη μακρά δι...


Οι δεκαπέντε πρεσβευτές των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άρχισαν την Πέμπτη το βράδυ τη μακρά διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Μπαν Γκι-μουν στον θώκο του Γενικού Γραμματέας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έπειτα από μια πρώτη ψηφοφορία προηγείται ο Αντόνιο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρώην Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Την πρώτη μυστική ψηφοφορία θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη, πιθανόν μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να ξεκαθαρίσει ο επικρατέστερος μεταξύ των 12 προσώπων που είναι υποψήφια—έξι γυναίκες, έξι άνδρες, εκ των οποίων οκτώ προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη.
Η τελική επιλογή του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία θα βαρύνει η γνώμη των πέντε κρατών-μονίμων μελών του (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα), θα πρέπει κατόπιν να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους, σύμφωνα με τα ως τώρα προγνωστικά, είναι η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σουσάνα Μαλκόρα, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Χέλεν Κλαρκ, και ο Γκουτέρες.
Η Βουλγάρα Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια της UNESCO, ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ είναι ανάμεσα στους οκτώ ανατολικοευρωπαίους υποψήφιους.
Πέραν της Κλαρκ, της Μαλκόρα και της Μπόκοβα, στις γυναίκες υποψήφιοι περιλαμβάνονται επίσης η πρώην ΥΠΕΞ της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς, η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα Κριστιάνα Φιγκέρες από την Κόστα Ρίκα, και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νατάλια Γκερμάν.
Πολλοί θεωρούν πως το αξίωμα θα πρέπει να αναλάβει ένα πρόσωπο από την Ανατολική Ευρώπη, τη μόνη περιοχή του κόσμου που δεν έχει ως σήμερα αναδείξει Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Πολλές φωνές εξάλλου καλούν να αναλάβει το αξίωμα μια γυναίκα, κάτι δίχως προηγούμενο, αφού οι οκτώ Γενικοί Γραμματείς μέχρι σήμερα ήταν όλοι άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση