GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η παράνοια και η ανελέητη φοροεπιδρομή συνεχίζεται! Επιβάλλουν παράβολο σε κάθε ενεργειακό πιστοποιητικό...

Από τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη.   Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που καταθέτει το ΥΠΕΚΑ για ψήφιση, αναφορικά με τους ενεργειακούς επιθεωρη...

Από τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη. 

 Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που καταθέτει το ΥΠΕΚΑ για ψήφιση, αναφορικά με τους ενεργειακούς επιθεωρητές και τα ενεργειακά πιστοποιητικά και με βάση το άρθρο 55 του εν λόγω νομοσχεδίου, επιβάλλει παράβολο από 5 εως και 30 ευρώ για κάθε ενεργειακό πιστοποιητικό, ανάλογα με τα τετραγωνικά του ακινήτου και την κατηγορία ενεργειακής επιθεώρησης.

Καταργεί τις διαδικασίες πιστοποίησης ενός μηχανικού
για να μπορεί να ασκήσει την ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή, παραβιάζοντας τις κοινοτικές οδηγίες που καθορίζει συγκεκριμένες διαδικασίες και προϋποθέσεις πιστοποίησης για έναν ενεργειακό επιθεωρητή , σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 16 και 17 της ευρωπαϊκής οδηγίας 2012/27/ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανωτέρω ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρεται ρητώς, ότι η ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων και συστημάτων , διεξάγεται με ανεξάρτητο τρόπο από εξειδικευμένους ή/και διαπιστευμένους εμπειρογνώμονες, όπου στην διαπίστευση λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα.

Στο παρόν νομοσχέδιο αναφέρεται ρητώς ο όρος πιστοποίησης ενεργειακών επιθεωρητών σύμφωνα με εφαρμογή της σχετικής κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χωρίς όμως να αναφέρει με ποιο τρόπο γίνεται η πιστοποίηση.

Επιπλέον στο παρόν νομοσχέδιο αναφέρεται ο όρος ειδικευμένος ενεργειακός επιθεωρητής, όπου η δραστηριότητα της ενεργειακής επιθεώρησης ασκείται από μηχανικό που με βάση τον νόμο 4122/13 άρθρο 2 έχει δικαίωμα υπογραφής της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης , δηλαδή την εμπλοκή πάνω από δύο διαφορετικές ειδικότητες μηχανικών.

Το ερώτημα που δεν απαντάται στο παρόν νομοσχέδιο είναι εαν οι ενεργειακές επιθεωρήσεις θα διενεργούνται όχι από έναν μηχανικό, αλλά από περισσότερους του ενός ενεργειακού επιθεωρητή, ανάλογα με την ειδικότητα του μηχανικού.

Συγκεκριμένα δεν προσδιορίζει ή δεν προκύπτει ή δεν εξηγεί με ποιο τρόπο ένας τοπογράφος ή ένας αρχιτέκτονας για παράδειγμα , θα μπορεί να διενεργεί επιθεώρηση σε συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης, από την στιγμή που δεν κατέχει ούτε το γνωστικό επιστημονικό αντικείμενο αυτής της δραστηριότητας, ούτε με κάποιο τρόπο αποκτά αυτές τις εξειδικευμένες γνώσεις, ούτε ακόμα και αν τις απέκτησε με ποιον τρόπο πιστοποιείται η επάρκεια αυτών των γνώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση