GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Σκληρή γραμμή" Τσακαλώτου υπέρ Ισπανίας και Πορτογαλίας

Στην κατεύθυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος υποστήριξε την Πορτογαλία και την Ισπανία στη συνεδρίαση του Eurogroυp, κινήθηκαν κ...


Στην κατεύθυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος υποστήριξε την Πορτογαλία και την Ισπανία στη συνεδρίαση του Eurogroυp, κινήθηκαν και οι υπουργοί της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, αρχικώς μόνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ακολούθησαν και ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός του, ζητώντας ελαστικότερη αντιμετώπιση, με το βασικό επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές.

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, όπου αναμενόταν να κυριαρχήσουν η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσήλθε με την οδηγία από τον Αλέξη Τσίπρα για σκληρή γραμμή σθεναρής υποστήριξης των δύο χωρών. Ίδια είναι και η "γραμμή" προς την Ιταλία, αναφορικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών.

Ντάισελμπλουμ: Πορτογαλία και Ισπανία δεν έκαναν ό,τι είχε συμφωνηθεί

Οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης είναι σαφείς και αυστηροί για το πότε μπορεί να γίνει διάσωση μιας τράπεζας εκ των έσω και με ποιά σειρά, δήλωσε νωρίτερα ο ρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ σχετικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

Προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πάντοτε υπάρχουν τραπεζίτες που λένε ότι χρειάζονται περισσότερα για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. «Είμαι εντελώς αντίθετος με αυτό, γιατί αυξάνει ξανά και ξανά το χρέος. Πρέπει να σταματήσει», τόνισε. «Χρειαζόμαστε τα δημόσια χρήματα για να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Πρέπει η ηγεσία των τραπεζών να λύνει μόνη της τα προβλήματά της», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Eξάλλου, όσον αφορά το θέμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που θα απασχολήσει το αυριανό Ecofin, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν επί της πρότασης της Επιτροπής για το αν οι δύο χώρες πράγματι δεν έλαβαν αποτελεσματική δράση για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Πρόσθεσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες, οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας θα πρέπει να απαντήσουν πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει για τυχόν οικονομικές κυρώσεις.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι δύο χώρες έχουν παρεκκλίνει από τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους και δεν έκαναν ό,τι είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν τι επιπλέον μέτρα πρέπει να πάρουν και τι πρέπει να γίνει τα επόμενα δύο χρόνια, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση