GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΑΘΗΝΑ ΑΚΟΥΕΙ; Ευρωπαίοι αγοράζουν σπίτια στη Βόρειο Ήπειρο από αλβανικό γραφείο..

Από τον  Εθνικό Σύλλογο  Βόρειος Ήπειρος 1914 Το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle (Ντόιτσε Βέλε - Γερμανικό Κύμα) μας ενημερώνει για ...

Από τον Εθνικό Σύλλογο 
Βόρειος Ήπειρος 1914

Το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle (Ντόιτσε Βέλε - Γερμανικό Κύμα) μας ενημερώνει για Ευρωπαίους (έναν Νορβηγό και έναν Γερμανό) που αγόρασαν με φτηνό αντίτιμο κατοικίες στην... Αλβανία και συγκεκριμένα στους Άγιους Σαράντα.
Με αυτόν τον τρόπο ο διευθυντής της εταιρείας ακινήτων Albanian Property Group (Όμιλος Αλβανικής Περιουσίας) Ίλιρ Κονόμι,διαφημίζει ξεδιάντροπα - προειδοποιώντας πάντως και για τις παγίδες - την αγοραπωλησία γης που ανήκει στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Οι Άγιοι Σαράντα, τόσο η πόλη όσο και η ευρύτερη περιοχή, έως το 1991 κατοικούνταν στο μεγαλύτερο ποσοστό από ελληνικό πληθυσμό. Στη συνέχεια ακολούθησε η γνωστή πληθυσμιακή αλλοίωση.
Στα τέλη του 2015 ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα διαπληκτιζόταν ανοικτά με τον προκάτοχο του Σαλί Μπερίσα για το ποιος κουβάλησε στην περιοχή περισσότερους εποίκους για να επιτελέσουν την δημογραφική αλλοίωση.
Παράλληλα όμως με την δημογραφική αλλοίωση, όπως ήταν φυσικό ήρθε και η υφαρπαγή ιδιοκτησιών.
Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για αγορά κατοικιών από ξένους στους Άγιους Σαράντα, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτές οι κατοικίες είναι εντός ή εκτός της πόλης.
Το πιθανότερο είναι αυτές οι κατοικίες να βρίσκονται στην παραθαλάσσια ζώνη μεταξύ Αγίων Σαράντα και Εξαμιλίων, η οποία από το 2000 γνωρίζει οικοδομικό οργασμό.
Μεγάλο τμήμα της ζώνης αυτής (γνωστό και ως Μπερντενέσι) ανήκε στην ελληνική κοινότητα της Τσούκας, η οποία διοικητικά υπαγόταν στην αναγνωρισμένη Ελληνική Μειονοτική Επαρχία Αλύκου.
Με τη νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας όμως, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2014, παρόλο που το σύνολο της Επαρχίας Αλύκου εντάχθηκε στον νέο Ελληνικό Μειονοτικό Δήμο Φοινίκης, εντούτοις η κοινότητα Τσούκας προσαρτήθηκε στον Δήμο Αγίων Σαράντα, του οποίου ο πληθυσμός αλλοιώθηκε ολοκληρωτικά στην εθνική του σύσταση κατά τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια.
Με αυτόν τον τρόπο ο νέος μειονοτικός Δήμος Φοινίκης αλλά και γενικότερα το τμήμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που είναι αναγνωρισμένο από το αλβανικό κράτος (αφού η Χιμάρα δεν αναγνωρίζεται ως ελληνική μειονοτική περιοχή), δεν έχουν έξοδο στη θάλασσα του Ιονίου!
Συνεπώς για κάθε τι που νομοθετείται και αποφασίζεται για την παραλιακή ζώνη από τον Λογαρά της Χιμάρας έως τα Εξαμίλια, η τοπική αυτοδιοίκηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο.
Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι και οι Έλληνες αιρετοί που πέρασαν από τις Μειονοτικές Επαρχίες δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε σχετικά με το ιδιοκτησιακό όλα αυτά τα χρόνια...
Εν τω μεταξύ το άρθρο της Ντόιτσε Βέλε κάνει σαφή αναφορά στην έλλειψη Εθνικού Κτηματολογίου στην Αλβανία, έναν παράγοντα που οι Αλβανοί καλοθελητές μπορούν να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
Με την αγορά κατοικιών από ξένους σε ιδιοκτησίες που ανήκουν κανονικά στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, διεξάγεται από από τα αλβανικά μεσιτικά γραφεία ένα ιδιότυπο "ξέπλυμα (και ξεπούλημα) γης"!

Η Αθήνα ακούει;;;
Οι αντιπροσωπευτικοί φορείς - Κόμματα, Δήμοι κλπ - κινητοποιούνται;;;

Η φωτογραφία που παραθέσαμε, λήφθηκε πριν από πέντε χρόνια και απεικονίζει την παραλία της Τσούκας που μετατράπηκε σε νότιο προάστιο της πόλης των Αγίων Σαράντα

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση