GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η συνταγματική αναθεώρηση περνάει από τη νότια πτέρυγα της Βουλής

Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 8 μ.μ., στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στ...


Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 8 μ.μ., στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Προαύλιο της Νότιας Πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων.
Μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης σηματοδοτείται η έναρξη ενός μεγάλου δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με ορίζοντα -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- την άνοιξη του 2017.
Βασικός στόχος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης συνολικά για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, στην οποία εντάσσονται οι προτάσεις που καταθέτει στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι: Η ενίσχυση της δημοκρατίας μέσα από δημοκρατικές τομές. Η υπέρβαση των συσσωρευμένων αντιφάσεων που οδήγησαν στην πολιτική κρίση. Η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, ώστε να αρθούν τα στεγανά που χωρίζουν το πολιτικό σύστημα από την κοινωνία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας, της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, της ενίσχυσης της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, της κατοχύρωσης κοινωνικών αγαθών και της προστασίας της εργασίας.
Επίσης θα περιλαμβάνονται θεσμικά αντίβαρα "ώστε να εκλείψουν φαινόμενα αυθαιρεσιών που χαρακτήρισαν την περίοδο του δικομματισμού", καθώς επίσης και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τις ασυλίες των βουλευτών, τα κοινοβουλευτικά προνόμια, και διασφάλιση της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των κομμάτων.

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα

Οι πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφορικά με τις προτάσεις που θα θέσει επί τάπητος ο Αλέξης Τσίπρας προς διαβούλευση και εις βάθος συζήτηση για ένα έτος θα αφορούν κυρίως θεματικές και δεν θα αποτελούν αποκρυσταλλωμένες θέσεις μέχρι να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
– Αναβάθμιση του θεσμού του δημοψηφίσματος και τη δυνατότητα διενέργειάς του κατόπιν λαϊκής βούλησης ικανού αριθμού πολιτών
– Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία
– Ψαλίδισμα των βουλευτικών προνομίων τα οποία έχουν υπερσυγκεντρωθεί μέσα από την πάροδο των ετών
– Σημαντικές αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων
– Συνταγματική κατοχύρωση των υπέρτατων κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ρεύμα
– Στήριξη του κράτους Δικαίου και των θεσμών που προάγουν τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή
– Συνταγματική διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων
Ερωτηματικά παραμένουν ο διαχωρισμός των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, καθώς το και θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι οι εν λόγω προτάσεις δεν θα αποτελέσουν την τελική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρά μονάχα θέσεις προς ευρεία συζήτηση. Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου είναι ανοιχτό και στις προτάσεις που θα καταθέσουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως π.χ. το άρθρο 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων που ζητά να ανοίξει η Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση