GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απαλλοτρίωση για να μη γίνει τόπος... προσκυνήματος το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ

Για να αποτραπεί η μετατροπή του σε ένα είδος "μνημείου και τόπου προσκύνησης" για ναζιστές και ακροδεξιούς, η αυστριακή κυβέ...


Για να αποτραπεί η μετατροπή του σε ένα είδος "μνημείου και τόπου προσκύνησης" για ναζιστές και ακροδεξιούς, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαικού Κόμματος πρόκειται να καταθέσει αύριο το νομοσχέδιο για την απαλλοτρίωση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε εκείνος που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα ως ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της, ο Αδόλφος Χίτλερ.
Πέραν κάποιων νομικών αποσαφηνίσεων, δεν έχουν υπάρξει στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης και γνωμοδότησης κάποιες αντιδράσεις ή επιφυλάξεις ως προς το νομοσχέδιο για την απαλλοτρίωση, το οποίο προβλέπει τη μεταβίβαση στο επίσημο κράτος του δικαιώματος ιδιοκτησίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του, στην οποία θα καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση.
Με τον ομοσπονδιακό νόμο για την κατάσχεση, που θα ψηφίσει η αυστριακή Βουλή, θα δοθεί ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια του κτιρίου, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα έχουν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.
Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα είχε προτείνει ως την "καθαρότερη λύση" την κατεδάφιση του σπιτιού του Χίτλερ, το οποίο νοικιάζει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από το 1972 από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι το 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.
Οπως είχε διευκρινιστεί αργότερα σε ανακοίνωση του υπουργείου, η υποστήριξη από μέρους του υπουργού της κατεδάφισης του κτιρίου ως "της καθαρότερης λύσης" αποτελεί προσωπική του άποψη.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μόνο στοιχείο που συνδέει με το παρελθόν αυτό το σπίτι στην μικρή πόλη Μπραουνάου αμ Ιν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, είναι η μαρμάρινη πλάκα από πέτρωμα από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, την οποία είχε τοποθετήσει το 1989 έξω από το σπίτι ο δήμος της πόλης, με χαραγμένο το μήνυμα "Ποτέ ξανά φασισμός. Στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών".
Κάθε χρόνο, την ημέρα των γενεθλίων του Χίτλερ, διοργανώνονται αντιφασιστικές διαδηλώσεις μπροστά στο σπίτι, ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει, από την άλλη, τους οπαδούς του ναζισμού να προσέρχονται στη διάρκεια του χρόνου στο σημείο αυτό για "προσκύνημα".
Στο σπίτι με τη διεύθυνση "Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15" στο Μπραουνάου ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας είχε γεννηθεί στις 20 Απριλίου του 1889 και έζησε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ιν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της "κληρονομιάς".
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να απαλλαγεί η πόλη από τη μαύρη κηλίδα της "γενέτειρας του Χίτλερ", το δημοτικό συμβούλιό της είχε αποφασίσει ομόφωνα πριν από έξι χρόνια να ανακαλέσει τον τίτλο του "επίτιμου δημότη" που φέρεται να είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1933.
"Αν και δεν υπάρχουν αρχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η πόλη Μπραουνάου αμ Ιν απένειμε στον Αδόλφο Χίτλερ τον τίτλο του επίτιμου δημότη, ο τίτλος συμβολικά και για προληπτικούς λόγους ανακαλείται", αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, ενώ η πόλη είχε επίσης ανακαλέσει την "άδεια παραμονής" που είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1938, χρονιά κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση