GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στον εισαγγελέα οι Τούρκοι πραξικοπηματίες που ζητούν άσυλο

Το τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τους 8 λιποτάκτες στρατιωτικους. Φωτογραφία από το e-evros.gr Σε διπλωματικό θρίλερ ε...


Το τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τους 8 λιποτάκτες στρατιωτικους. Φωτογραφία από το e-evros.gr

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν χθες με πολεμικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Οι συλληφθέντες - όλοι οικογενειάρχες - ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα στην Τουρκία και ότι ακολουθούσαν διαταγές ανωτέρων. Μάλιστα, φοβούνται τόσο πολύ για την ζωή τους - μετά και τις τελευταίες βάρβαρες εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου και την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής- που ζήτησαν να μεταφερθούν ακόμη και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής για να μπορέσουν να ζήσουν. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα, δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι. Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

Διπλωματικός πυρετός - Πιθανότατα θα εκδοθούν

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τις αντίστοιχες αρμόδιες στην Άγκυρα ενώ, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα θα εκδώσει στην Τουρκία τους οκτώ πραξικοπηματίες. 

Μετά από χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, διαβεβαίωσε τους Τούρκους πολίτες ότι οι οκτώ πραξικοπηματίες "προδότες" θα εκδοθούν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι ο κ. Κοτζιάς του ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο και μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, θα γίνει η έκδοση.

Σε ανακοίνωση του, το ελληνικό ΥΠΕΞ, ανέφερε: ″Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια. Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται στη χώρα τους για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας″. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση