GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κρανίου τόπος η νότια Χίος από την καταστροφική πυρκαγιά

Τις πληγές της για δεύτερη φορά μέσα σε 4 χρόνια μετρά η νότια Χίος που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφικής πυρκαγιάς τα προηγούμ...


Τις πληγές της για δεύτερη φορά μέσα σε 4 χρόνια μετρά η νότια Χίος που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφικής πυρκαγιάς τα προηγούμενα δύο 24ωρα.

Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στα μαστιχοχώρια Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική. 

Σύμφωνα με το politischios.gr, η εικόνα στα τρία χωριά  είναι αποκαρδιωτική αφού το μαύρο διαδέχθηκε τις πρώτες προσπάθειες της φύσης να αναβλαστάνει μετά την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Κουφάρια δέντρων, διάσπαρτες μικρές και μεγάλες εστίες πυρκαγιάς και καπνοί να βγαίνουν από όπου κι αν στρέψει κανείς το μάτι του. Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις ο αριθμός των μαστιχόδεντρων που καταστράφηκαν ξεπερνάει τις 30.000, με την Ένωση Μαστιοχοπαραγωγών Χίου να ζητά επιτακτικά την αποζημίωση για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου. 

Σε επιφυλακή στη Χίο για πιθανές αναζωπυρώσεις

Σε ύφεση χωρίς ωστόσο να εφησυχάζει κανείς, βρίσκονται όλα τα μέτωπα στη Χίο, αφού οι εστίες ήταν διάσπαρτες και οι αναζωπυρώσεις συνεχείς εξαιτίας της αλλαγής της έντασης του ανέμου.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπιζόταν στην δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, περιοχή που είχε καεί ήδη από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012. Γιαυτό, τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και 2 canadair απογειώθηκαν λίγο μετά τις 06:00 το πρωί επιχειρώντας συνεχείς ρίψεις νερού στην περιοχή.

Οι εστίες είναι σε πολλά σημεία και διάσπαρτες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες, που συνεπικουρούνται από 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πυρκαγιά φαίνεται να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα καλωδίων της ΔΕΗ αλλά πολλές φωνές στο νησί κάνουν λόγο για εμπρησμό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση