GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άγνωστοι βεβήλωσαν μνημείο αφιερωμένο στο προσφυγόπουλο Αϊλάν

Ένα μαρμάρινο μνημείο στη μνήμη του Αϊλάν και όλων των άλλων προσφυγόπουλων που πνίγηκαν περνώντας με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη ...


Ένα μαρμάρινο μνημείο στη μνήμη του Αϊλάν και όλων των άλλων προσφυγόπουλων που πνίγηκαν περνώντας με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη και είχε στηθεί στην περιοχή Σιλιφκέ στη Μερσίνη της νότιας Τουρκίας καταστράφηκε από άγνωστους βάνδαλους. Το γεγονός εντάσσεται στο έντονο κλίμα ενάντια στους, Σύρους κύρια, πρόσφυγες που έχει αναπτυχθεί στις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας, όπου η κρίση στον τομέα του τουρισμού δημιούργησε έντονο αντιπροσφυγικό κλίμα.
Το γλυπτό είχε φιλοτεχνηθεί δυο μήνες πριν από τον Μαλίκ Μπουλούτ κατά τη διάρκεια της 43ης Διεθνούς Καλλιτεχνικής Εβδομάδας που οργανώθηκε από το δήμο Σιλιφκέ. Πολλά κομμάτια του γλυπτού έσπασαν και πετάχτηκαν σε ένα παρακείμενο ποτάμι.
«Είμαι πολύ στενοχωρημένος, θα ήθελα να μην είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Η Τέχνη, οι καλλιτέχνες και οι ανθρωπιστικές προσπάθειες θα έπρεπε να υποστηρίζονται» είπε ο Μ. Μπουλούτ στο Dogan News Agency.
«Σκαλίσαμε στη μνήμη των νεκρών τα αποτυπώματα των ποδιών των παιδιών πάνω σε μια βάρκα. Υπήρχαν σημεία πάνω στο γλυπτό όπου θα μπορούσαν να κάθονται και να παίζουν παιδιά. Ήθελα οι βάρκες να μην κουβαλούν τις σορούς αθώων παιδιών. Ήθελα να είναι μέρος των παιχνιδιών τους», συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Σιλιφκέ, Ριφά Καραντουμάν εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για το βανδαλισμό. «Οι γλύπτες που κλήθηκαν από πολλά μέρη παρήγαγαν όμορφα έργα τέχνης. Η επίθεση στον πολιτισμό από αυτούς τους άγνωστους ανθρώπους μας στενοχώρησε. Πρόκειται για μια επίθεση στον ανθρωπισμό που πρέπει να επιδεικνύουμε ως κοινωνία» είπε.
Να σημειώσουμε ότι στη γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί έντονο κλίμα ενάντια στους Σύρους πρόσφυγες. Εκτός από το ότι συνδέεται το προσφυγικό κύμα με την πτώση των τουριστικών ροών στα αναπτυγμένα τουριστικά παράλια, το κλίμα εντάθηκε και μετά τη δημοσιοποίηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν των σχεδίων του να χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα σε κάποιους από τους πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση