GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί ο Ερντογάν μισεί θανάσιμα τον κεμαλιστή ιμάμη Γκιουλέν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί θανάσιμο εχθρό του τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και τον κατηγορεί ότι βρίσκετα...


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί θανάσιμο εχθρό του τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και τον κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα.
Μπορεί ο Γκιουλέν να ζει από το 1999 απομονωμένος στα Ποκόνος, μία ορεινή και δασώδη περιοχή της Πενσιλβάνια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όμως ο Ερντογάν τον θεωρεί υπεύθυνο για τα όσα συνέβησαν και βύθισαν στο χάος την χώρα.
Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας είναι επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, το οποίο έχει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων (στην Τουρκία, αλλά και παντού στον κόσμο), μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων με την ονομασία Χιζμέτ (Υπηρεσία στα τουρκικά) και διαθέτει μεγάλη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.
Παρά τις κατηγορίες του Ερντογάν ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση των θεσμών στη χώρα του.
Για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο τρόπος που εκτυλίχθηκε αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος θέτει ερωτήματα, κυρίως για τον ενδεχόμενο ρόλο που διαδραμάτισε η τουρκική κυβέρνηση.
Η σχέση των δύο ανδρών δεν ήταν πάντοτε τόσο τεταμένη καθώς είχαν υπάρξει σύμμαχοι, όταν ο Ερντογάν είχε επωφεληθεί από το δίκτυο του Γκιουλέν για να εμπεδώσει την εξουσία του. Όμως ο Γκιουλέν έγινε "ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός του λαού" για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στα τέλη του 2013 που έπληξε τον στενό κύκλο του Προέδρου.
Ο Ερντογάν κατηγορεί έκτοτε τον ιμάμη ότι έχει εγκαθιδρύσει ένα "παράλληλο κράτος" με στόχο να τον ανατρέψει, κάτι που οι "γκιουλενιστές" αρνούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση