GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χίος: Μάχη με το χρόνο και τις φλόγες για να μην καούν τα Μαστιχοχώρια

Με στόχο να την ελέγξουν πριν βραδιάσει επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στη νότια Χίο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις, η οποία  ξέσπασε ...


Με στόχο να την ελέγξουν πριν βραδιάσει επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στη νότια Χίο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις, η οποία  ξέσπασε στις 3:15 τα ξημερώματα, στην περιοχή Βέσσα και απειλεί τα διάσημα χωριά Μεστά και Πυργί.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, τα μέτωπα είναι τρία, ένα από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα δεύτερο από Βέσσα προς Αρμόλια και ένα τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.

To νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου προκειμένου να ενεργοποιηθούν έκτακτες διαδικασίες . 

Αυτή τη στιγμή στη Χίο, από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες. Ας σημειωθεί ότι ήδη αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες. 

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Politischios.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Ο Αποστόλου στη Χίο

Αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση