GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου

Στο plan B της κυβέρνησης το 2015, αναφέρθηκε μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, o Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας π...


Στο plan B της κυβέρνησης το 2015, αναφέρθηκε μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, o Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας πως «είναι άλλο μια χώρα να έχει σχέδιο προστασίας και άλλο μια κυβέρνηση με τη βοήθεια αλλοδαπών ιδιωτών να εκπονεί σχέδιο καταστροφής».
Ο τέως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ «υπήρχε μία μεγάλη πτέρυγα την οποία όχι απλώς ανεχόταν, αλλά καθοδηγούσε ο ίδιος Πρωθυπουργός».
«Είναι άλλο πράγμα μια χώρα να έχει σχέδιο προστασίας χρηματοπιστωτικής και χρηματοοικονομικής της χώρας και άλλο μια κυβέρνηση με τη βοήθεια αλλοδαπών ιδιωτών να εκπονεί σχέδιο καταστροφής της χώρας. Εδώ δεν επρόκειτο για πλάνο Β, αν μας συνέβαινε κάτι κακό -που δεν το θέλουμε- να ξέρουμε τι να κάνουμε. Εδώ ήταν ένα plan X που ήταν ένα εναλλακτικό πολιτικό σενάριο με επιλογή και βούληση των κυβερνώντων ή έτσι τουλάχιστον το είχε καταλάβει ο κ. Bαρουφάκης και ο κ. Γκαλμπρέιθ», τόνισε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε:
«Όταν ο κ. Τσίπρας έκανε την αναγκαστική στροφή και ευτέλισε το δημοψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε μετατρέποντας το “όχι” σε “ναι” και μας οδήγησε στη συμφωνία του τρίτου μνημονίου και μετά του τρίτου plus και μετά του διαρκούς μνημονίου και της παράδοσης της χώρας στη χρηματοοικονομική διοίκηση της χώρας στην τρόικα, τότε ο κ. Βαρουφάκης έφυγε, όπως έφυγαν ο κ. Λαφαζάνης και η κ, Κωνσταντοπούλου. Έφυγαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
«Άρα, συνέχισε ο ίδιος, «υπήρχε μία μεγάλη πτέρυγα την οποία υπέθαλπε, όχι απλώς ανεχόταν, αλλά καθοδηγούσε ο ίδιος Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών, σύμβουλος, κοινοβουλευτικός παράγοντας που να δρα χωρίς το ξέρει αυτός που έχει την εντολή, ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι έπαιζε με δύο σενάρια, είχε τα πόδια του σε δύο βάρκες και αυτό είχε ένα τραγικό αποτέλεσμα για την οικονομία της χώρας. Έχουμε πάει χρόνια πίσω, έχουμε πάει πολλά επίπεδα πίσω Το κόστος ήταν τεράστιο».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ
Στην επισήμανση ότι λένε πολλοί πως ο ίδιος είναι τόσο έντονα αντί-ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει σκέψεις μελλοντικής προσέγγισης με τη Νέα Δημοκρατία, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας, λέγοντας:
«Διετέλεσα αρχηγός, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι εκφράζω με έναν τρόπο πάρα πολύ καθαρό τον μεσαίο χώρο, το προοδευτικό δημοκρατικό κέντρο, την κεντροαριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία και επί τη βάσει των ιδεών αυτών και των αξιών αυτών και της δικής μας στήριξης πρέπει να σχηματιστεί μία κυβέρνηση, η οποία θα είναι σοβαρή, ευρωπαϊκής στρατηγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Oλόκληρη η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου:
Ν. Χατζηνικολάου:  Να καλημερίσουμε τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην
Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, το βουλευτή και καθηγητή τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.  Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας.
Ευ. Βενιζέλος:  Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου.  Καλημέρα στις ακροάτριες και τους ακροατές μας.
Ν. Χατζηνικολάου:  Θα ξεκινήσω με ένα θέμα που δεν ξέρω πόσο μεγάλη σημασία έχει για τα συμβαίνοντα σήμερα και για τα μελλούμενα, αλλά πάντως να το πω έτσι δημοσιογραφικά, φαίνεται ότι είναι πολύ sexy.  Μιλώ για το θέμα του plan B ή τη λεγόμενη Βαρουφακειάδα, το τί έγινε και τί δεν έγινε τότε, τί επιπτώσεις είχε στη χώρα, που εξ αφορμής του βιβλίου Galbraith έχει φουντώσει ξανά.
Θέλω να έχω ένα πρώτο σχόλιό σας για το πώς βλέπετε την κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το θέμα αυτό και ένα σχόλιό σας για την αποκάλυψη την οποία κάναμε χθες και επιβεβαίωσε σήμερα ο κ. Καρατζαφέρης, ότι δηλαδή επί ημερών Παπαδήμου, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης είχαν συνομιλήσει με τον τότε Πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά ο κ. Παπαδήμος είχε πει ότι αυτό θα χρειαστεί έξι με εννέα μήνες και επομένως δεν προλαβαίνει ο ίδιος να προετοιμάσει ένα τέτοιο σχέδιο.
Ευ. Βενιζέλος:  Κύριε Χατζηνικολάου, να ξεκινήσω από το δεύτερο.  Άκουσα κι εγώ τον κ. Καρατζαφέρη.  Αυτό που  λέει είναι ότι ο ίδιος είχε προτείνει κάποια στιγμή σε μία συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου να εκπονηθεί ένα σχέδιο σε περίπτωση ανάγκης.  Ο κ. Παπαδήμος του είπε ότι...
Ν. Χατζηνικολάου:  Δεν έχει το χρόνο να το κάνει.
Ευ. Βενιζέλος:  ...ότι τέτοιο σχέδιο απαιτεί πάρα πολλούς μήνες.  Κοιτάξτε, εγώ δεν ήμουν τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ήμουν όμως ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών.
Ν. Χατζηνικολάου:  Ναι, το είπε ο κ. Καρατζαφέρης ότι δεν ήσασταν παρών στη συζήτηση αυτή.
Ευ. Βενιζέλος:  Και επειδή ο κ. Καρατζαφέρης είπε, γιατί είναι πάντα ακριβής σε αυτά που λέει, ότι δεν έγινε κάποια συζήτηση διότι δεν έλαβαν το λόγο ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς.
Ν. Χατζηνικολάου:  Ναι, δεν πήραν θέση οι άλλοι δύο.
Ευ. Βενιζέλος:  Ως εκ τούτου δεν έγινε κάποια συζήτηση.  Θέλω κι εγώ να πω ότι δεν θα μπορούσε να γίνει και καμία συζήτηση.
Ν. Χατζηνικολάου:  Αυτό δεν αλλάζει όμως το ερώτημα που συνδέεται και με τα υπόλοιπα, αν πράγματι η χώρα χρειαζόταν ένα τέτοιο σχέδιο.
Ευ. Βενιζέλος:  Θα σας απαντήσω.  Δεν έγινε και δεν θα μπορούσε να γίνει καμία συζήτηση απόντος του Υπουργού Οικονομικών, που ήμουν εγώ, και απόντος του Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, διότι τα θέματα αυτά είναι κατεξοχήν ζητήματα Υπουργείου Οικονομικών και Τράπεζας της Ελλάδος.  Τώρα, να κάνω μία απλή διάκριση. Είναι άλλο πράγμα μία χώρα να έχει ένα σχέδιο προστασίας χρηματοπιστωτικής και χρηματοοικονομικής της χώρας και άλλο μία κυβέρνηση με τη βοήθεια αλλοδαπών ιδιωτών να εκπονεί σχέδιο καταστροφής της χώραςΔιότι εδώ δεν επρόκειτο για ένα plan B εάν μας συνέβαινε κάτι κακό που δεν το θέλουμε, να ξέρουμε τί θα κάνουμε.  Εδώ επρόκειτο για ένα plan X που ήταν ένα εναλλακτικό πολιτικό σενάριο με επιλογή και βούληση των κυβερνώντων, ή έτσι τουλάχιστον το είχε καταλάβει ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Galbraith.
Ν. Χατζηνικολάου:  Ο κ. Βαρουφάκης πάντως χθες στις δηλώσεις του είπε ότι δεν ήταν ποτέ σκοπός του η έξοδος από την Ευρωζώνη.
Ευ. Βενιζέλος:  Ναι, αλλά εδώ ο φίλος του και εκφραστής του ο κ. Galbraith εκφράζει τη βαθιά του λύπη επειδή δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο αυτό.
Ν. Χατζηνικολάου:  Ναι, το διάβασα και εγώ αυτό.
Ευ. Βενιζέλος:  Να σας θυμίσω ότι όταν ο κ. Τσίπρας έκανε την αναγκαστική στροφή και ευτέλισε το δημοψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε μετατρέποντας το «όχι» σε «ναι» και μας οδήγησε στη συμφωνία του 3ου Μνημονίου και μετά του 3ου plus και του διαρκούς Μνημονίου και της παράδοσης της χώρας στη διοίκηση της Τρόικας, την χρηματοοικονομική διοίκηση, όπως βλέπουμε ότι συμβαίνει με το ΤΧΣ, με το Υπερταμείο κ.λπ., τότε ο κ. Βαρουφάκης έφυγε, όπως έφυγε και ο κ. Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου, έφυγαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.  Άρα, λοιπόν, υπήρχε μία μεγάλη πτέρυγα...
Ν. Χατζηνικολάου:  Η οποία ενθάρρυνε αυτή την προοπτική.
Ευ. Βενιζέλος:  ...την οποία υπέθαλπε και την οποία όχι απλώς ανεχόταν αλλά θα μου επιτρέψετε να πω καθοδηγούσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, διότι δεν υπάρχει Υπουργός Οικονομικών, δεν υπάρχει σύμβουλος, δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός παράγοντας ο οποίος να δρα χωρίς να το ξέρει αυτός που έχει την εντολή, που είναι ο Πρωθυπουργός, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι προφανές ότι έπαιζε με δύο σενάρια, είχε τα πόδια του σε δύο βάρκες και αυτό είχε ένα τραγικό αποτέλεσμα για την οικονομία της χώρας.  Έχουμε πάει χρόνια πίσω, έχουμε πάει πολλά επίπεδα πίσω, το κόστος είναι τεράστιο. 
Άρα είναι άλλο να έχεις ένα σχέδιο προστασίας, που πάντα έχει η χώρα, σχέδιο προστασίας και τώρα έχουμε σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής, ας το πούμε έτσι, κρίσης.  Η Τράπεζα της Ελλάδος πάντα έχει.  Σκεφτείτε τί θα συνέβαινε αν δεν ολοκληρωνόταν ας πούμε το κούρεμα των ομολόγων στις 9 Μαρτίου του 2011.
N. Χατζηνικολάου:  Σωστά.
Eυ. Βενιζέλος:  Ξέραμε τί θα κάνουμε την άλλη ημέρα, αλλά δε θα βγάζαμε τη χώρα από το Ευρώ, δε θα κατεβάζαμε το στρατό, δε θα εθνικοποιούσαμε την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή δε θα αποχωρίζαμε την Τράπεζα της Ελλάδος από το Ευρωσύστημα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δε θα παραβιάζαμε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.
N. Χατζηνικολάου:  Εγώ έρχομαι σε δύο ακόμη θέματα, νομίζω ότι δώσατε μία πλήρη τοποθέτηση για το πρώτο ερώτημα.  Θέλω τα σχόλιά σας, πρώτον, για το θέμα του εκλογικού νόμου και τις εξελίξεις που έχουμε γύρω από αυτό, την κατάθεση του νομοσχεδίου από το ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον, αμέσως μετά, θέλω να σχολιάσουμε λίγο το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά ας ξεκινήσουμε με τον εκλογικό νόμο.
Eυ. Βενιζέλος:  Ο εκλογικός νόμος και πιο συγκεκριμένα το εκλογικό σύστημα προβλέπεται από το Σύνταγμα, τώρα πια το 2001, η αναθεώρηση του 2001 επέβαλε αυτούς τους κανόνες συναίνεσης με 2/3 κ.λπ., προέβλεπε ότι πρέπει να ψηφιστεί σε ανύποπτο χρόνο και να υπάρχει μία μεγάλη συναίνεση.  Αν η κυβέρνηση το πίστευε αυτό, αν ήταν μία ιδεολογική και αξιακή της επιλογή, θα το είχε κάνει την περίοδο του οίστρου του ιδεολογικοπολιτικού, δηλαδή μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2015.  Αλλά δεν το έκανε, τότε έκανε κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο, μία ιδεολογικά ετερόκλητη κυβέρνηση, η οποία βέβαια σιγά-σιγά έχει ομογενοποιηθεί και ως προς τις αντιλήψεις και την αισθητική της.
Εν πάση περιπτώσει όταν φτάσαμε στη μεγάλη κρίση του καλοκαιριού του 2015 θα περίμενε κανείς ότι χρειαζόταν εθνική ενότητα, συναίνεση, συστράτευση, έχανε την πλειοψηφία ο κ. Τσίπρας, του έφευγε το 1/3 των βουλευτών του, άρα θα είχε λόγο να ζητήσει μία συσπείρωση των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων.  Δεν το έκανε και τότε, παρότι το είχαμε ζητήσει και προτείνει και πήγε σε εκλογές, παρότι έλεγε ότι δε θα πάει, και μετά τις εκλογές δεν έκανε πάλι μία προσπάθεια συναίνεσης και ευρυτέρου κυβερνητικού σχήματος, αλλά απλώς ξαναέφτιαξε την κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο, μία κυβέρνηση η οποία έχει τη στενότερη δυνατή υποστήριξη κοινοβουλευτικά και εκλογικά.  Άρα, γιατί φέρνει τώρα τον εκλογικό νόμο;  Γιατί είναι θεσμικά υπεύθυνος;  Όχι, γιατί βλέπει ότι χάνει, βλέπει ότι πέφτει, βλέπει ότι δεν αλλάζει αυτό όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, αλλά λέει, «ας είμαι έτοιμος καλού-κακού, γιατί δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ας το έχω αυτό καβάτζα». 
Ποιος είναι ο στόχος;  Ο στόχος είναι να μη σχηματιστεί εύκολα μία κυβέρνηση χωρίς να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ ο ηττημένος πια, ο ΣΥΡΙΖΑ που δε θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να ξαναπαίξει έναν κρίσιμο ρόλο χωρίς να μας λέει ποια είναι η προγραμματική κατεύθυνση.  Δεν καταλαβαίνω γιατί οι μικροί εταίροι της κυβέρνησης που βλέπουν ότι με το νέο εκλογικό σύστημα δε θα έχουν ρόλο ή θα έχουν πάρα πολύ μικρό ρόλο…
N. Χατζηνικολάου:  κ. Πρόεδρε, η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι αρνείται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που είναι ακριβώς πανομοιότυπο με αυτό που υπό τη δική σας ηγεσία είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.
Eυ. Βενιζέλος:  κ. Χατζηνικολάου, λίγες ημέρες πριν φύγω από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις 2 Ιουνίου, με ομόφωνη απόφαση η κοινοβουλευτική ομάδα μας κατέθεσε μία πρόταση νόμου συγκυριακή εκείνη τη στιγμή, προκειμένου η χώρα να έχει λύση, γιατί βλέπαμε ότι καταρρέει το σύστημα, ότι κινδυνεύει η χώρα.  Το λογικό και το έντιμο ήταν να γίνει τότε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή να πάμε σε εκλογές και να γίνει μετά τις εκλογές κυβέρνηση συνεργασίας όλων των υπεύθυνων δυνάμεων.
Τότε ο κ. Τσίπρας όμως δεν έδωσε καμία σημασία σε αυτό, πήγε σε δημοψήφισμα συγκρουσιακό, ψευδές, και μετά, αφού η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ψηφίσει τη συμφωνία, πήρε τις ψήφους της αντιπολίτευσης, τους έκλεινε το μάτι ότι δε θα είμαι ανεύθυνος και δε θα πάω σε εκλογές, πήγε σε εκλογές, πιστεύω ότι παραπλάνησε τους αρχηγούς των κομμάτων και μετά έκανε ξανά την κυβέρνησή του με τον κ. Καμμένο, με τον οποίο πανηγύρισε στην πλατεία Συντάγματος την κοινή νίκη τους, την κοινή πολιτική τους, την κοινή τους αντίληψη.  Άρα, ένας τυχοδιωκτισμός ήταν αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015 κι έναν τυχοδιωκτισμό κάνει και τώρα.  Εμείς κατά του τυχοδιωκτισμού του 2015 ήμασταν και κατά του τυχοδιωκτισμού του 2016 είμαστε.
Ν. Χατζηνικολάου:  Πάντως ο νόμος είναι ο ίδιος, αυτός που τότε καταθέσατε και ο σημερινός.
Ευ. Βενιζέλος:  Τί νόημα έχει;  Εδώ άλλαξε χθες νομοτεχνικά τη διάταξη για το bonus, αποχωρίζοντάς την από τη διάταξη για το 3% για να μπορεί να ψηφίσει το ΚΚΕ.  Δηλαδή εδώ λέει στον καθένα ό,τι θέλει να ακούσει, προκειμένου να έχει ένα νόμο που παρεμποδίζει μία άλλη κυβέρνηση, μία άλλη πλειοψηφία.  Το αίτημα τώρα του κόσμου είναι να φύγει η κυβέρνηση.  Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί κανείς να επιβάλει τις εκλογές, αλλά ξέρετε οι εκλογές επιβάλλονται μέσα από την αδυναμία μιας κυβέρνησης και μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να παρακολουθήσει τα πράγματα και να διευθύνει πολιτικά τη χώρα.  Ξημερώνει μία ημέρα που μπορεί να έχεις πλειοψηφία, να νομίζεις ότι κρατάς τις σφραγίδες του κράτους, αλλά δεν μπορείς να κυβερνήσεις.
Ν. Χατζηνικολάου:  κ. Πρόεδρε, ξέρω ότι το ερώτημα που θα θέσω θα σας εκνευρίσει, αλλά πρέπει να τίθενται όλα τα ερωτήματα.  Λένε πολλοί ότι ο Βενιζέλος είναι τόσο έντονα αντιΣΥΡΙΖΑ διότι έχει σκέψεις μελλοντικής προσέγγισης με τη Νέα Δημοκρατία και θέλω το σχόλιό σας.
Ευ. Βενιζέλος:  Κοιτάξτε, σκέψεις μελλοντικής προσέγγισης με τη Νέα Δημοκρατία τί εννοείτε;  Του ΠΑΣΟΚ;  Της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;
Ν. Χατζηνικολάου:  Όχι, προσωπικά, εσείς.  Τα έχετε διαβάσει τα σενάρια.
Ευ. Βενιζέλος:  Τα γράφετε εσείς, στην εφημερίδα σας. 
Ν. Χατζηνικολάου:  Όχι μόνο, όχι μόνο.
Ευ. Βενιζέλος:  Είναι η βασική πηγή.
Ν. Χατζηνικολάου:  Όχι μόνο, κ. Πρόεδρε, αφήστε.
Ευ. Βενιζέλος:  Είναι η βασική πηγή από όπου εκπορεύεται  το σενάριο αυτό. 
Ν. Χατζηνικολάου:  Είδατε ότι προέβλεψα ότι θα σας εκνευρίσει το ερώτημα...
Ευ. Βενιζέλος:  Δε με εκνευρίζει.
Ν. Χατζηνικολάου:  …αλλά πρέπει να το θέσω για να έχω απάντηση.
Ευ. Βενιζέλος:  Το ερώτημα δε με εκνευρίζει καθόλου, αλλά δε θέλετε να κολακεύω την εφημερίδα λέγοντας ότι είναι αυτή που κάθε εβδομάδα το γράφει;
Ν. Χατζηνικολάου:  Μα, δεν το γράφουμε μόνο εμείς...
Ευ. Βενιζέλος:  Κυρίως.
Ν. Χατζηνικολάου:  …έχει γραφτεί και πρέπει να σας πω ότι πυροδοτήθηκαν…
Ευ. Βενιζέλος:  Θα δυσκολευτείτε να βρείτε άλλα δημοσιεύματα.
Ν. Χατζηνικολάου:  Τώρα, κ. Πρόεδρε, θα με συγχωρήσετε να σας πω ότι θα βρω δεκάδες και μάλιστα πυροδοτήθηκαν και από τις σχετικές δηλώσεις του κ. Σαμαρά που έκανε αναφορές σε ονόματα.
Ευ. Βενιζέλος:  Ο κ. Σαμαράς δεν είπε ποτέ για εμένα.
Ν. Χατζηνικολάου:  Όχι για εσάς, είπε για άλλα στελέχη.
Ευ. Βενιζέλος:  Α, μπράβο, για εμένα δεν είπε ποτέ.
Ν. Χατζηνικολάου:  Δεν είπε, όχι.
Ευ. Βενιζέλος:  Γιατί ο κ. Σαμαράς ξέρει, εκτιμά και σέβεται τη στάση μου και σέβεται και την πολιτική μου θέση, την ιδεολογική μου ταυτότητα.
Ν. Χατζηνικολάου:  Πάντως, να έχω μία απάντηση επί της ουσίας παρακαλώ.
Ευ. Βενιζέλος:  Η απάντησή μου επί της ουσίας είναι ότι διετέλεσα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θεωρώ ότι εκφράζω με έναν τρόπο πάρα πολύ καθαρό το μεσαίο χώρο, το προοδευτικό δημοκρατικό Κέντρο, την Κεντροαριστερά, την Σοσιαλδημοκρατία και επί τη βάση των ιδεών αυτών και των αξιών αυτών και της δικής μας στρατηγικής πρέπει να σχηματιστεί μία κυβέρνηση, η οποία θα είναι σοβαρή και η οποία θα είναι κυβέρνηση ευρωπαϊκής στρατηγικής ανασυγκρότησης της χώρας.  Δεν είμαι εγώ, κ. Χατζηνικολάου, επαγγελματίας της παλαιάς πολιτικής.  Είμαι ο μόνος που βρήκε το θάρρος, έχοντας θητεία μικρότερη από τρία χρόνια, ως πρόεδρος κόμματος, να φύγει, αναλαμβάνοντας ευθύνες που δε μου άνηκαν υποκειμενικά,  ήταν ευθύνες εξ αντικειμένου και εν πάση περιπτώσει επειδή τώρα ήρθε η ώρα να αξιολογηθούν ιστορικά οι συμπεριφορές, ο καθένας θα κριθεί και ως εκπρόσωπος απόψεων αλλά και ως άτομο για το ήθος του και τη στάση του.
Ν. Χατζηνικολάου:  Επομένως, περίπτωση συνεργασίας του Ευάγγελου Βενιζέλου με την Κεντροδεξιά, με τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει.
Ευ. Βενιζέλος:  Προφανώς, αλλά δεν έπρεπε καν να το ρωτήσει κάποιος ο οποίος...
Ν. Χατζηνικολάου:  Καλά, εντάξει, μη μας απαγορέψετε και να ρωτούμε.
Ευ. Βενιζέλος:  Όχι
Ν. Χατζηνικολάου:  Εγώ έκανα και πρόλογο ότι προβλέπω ότι θα σας εκνευρίσει το ερώτημά μου.
Ευ. Βενιζέλος:  Δε με εκνευρίζει το ερώτημα.  Να σας πω τί με εκνευρίζει;  Με εκνευρίζει να μην είναι αυτονόητα κάποια πράγματα στο δημόσιο βίο.
Ν. Χατζηνικολάου:  Σύμφωνοι, το κατανοώ αυτό.  Να κάνω ένα ακόμη ερώτημα για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.  Βλέπουμε να υπάρχει ένας υπόγειος πόλεμος ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, βλέπουμε τη Δημοκρατική Αριστερά να ετοιμάζεται να ψηφίσει το εκλογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, έτσι ανακοίνωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος…
Ευ. Βενιζέλος:  Υπάρχουν δυσκολίες…
Ν. Χατζηνικολάου:  …και βλέπουμε εσχάτως και μία προσέγγιση με τον Γιώργο Παπανδρέου, τί γίνεται;  Προχωρά αυτό το εγχείρημα;  Υπάρχει περίπτωση κάτι να γίνει;
Ευ. Βενιζέλος:  Δεν ξέρω λεπτομέρειες, δεν ασχολούμαι με τα οργανωτικά θέματα, αλλά μπορώ να σας πω την άποψή μου πολιτικά και ποιο είναι το ιδεώδες κατά τη γνώμη μου.
Ν. Χατζηνικολάου:  Παρακαλώ.
Ευ. Βενιζέλος:  Το ιδεώδες κατά τη γνώμη μου είναι να υπάρξει ένας μεσαίος χώρος προοδευτικός, ευρωπαϊκός, μεταρρυθμιστικός, καθαρός, ο οποίος να διεκδικήσει τον μέγιστο δυνατό ρόλο.  Από εκεί και πέρα, πράγματι, κι εγώ βλέπω ότι υπάρχει μία δημόσια αντιδικία ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι ενώ λειτουργεί η Επιτροπή Διαλόγου.  Θα ήθελα να λειτουργεί η Επιτροπή Διαλόγου και να μην υπάρχουν λόγοι και αφορμές δημόσιας αντιπαράθεσης.  Πιστεύω ότι πρέπει να συσπειρωθεί όλος ο χώρος.  Από την άλλη μεριά θα ήμουν ευτυχέστερος αν ο κ. Θεοχαρόπουλος ψήφιζε ό,τι ψηφίζουν και οι υπόλοιποι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά εν πάση περιπτώσει μία συμπαράταξη είναι, ο καθένας έχει τη διαδρομή του και τις εκτιμήσεις του.  Εμένα δε με ενδιαφέρει, πάντως, ο ρόλος των προσώπων ή οι οποιεσδήποτε φιλοδοξίες προσώπων, εμένα με ενδιαφέρει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την εθνική ενότητα που χρειαζόμαστε.  Την εθνική ενότητα όμως δεν τη διασφαλίζει η παρούσα κυβέρνηση, η οποία παράγει ένταση, παράγει μετωπικές συγκρούσεις, έχει ένα λόγο ψευτοταξικό.
Ν. Χατζηνικολάου:  Την προσέγγιση ΠΑΣΟΚ με το Γιώργο Παπανδρέου που έχει πια το δικό του κόμμα, το ΚΙΔΗΣΟ, πώς τη βλέπετε;
Ευ. Βενιζέλος:  Δεν έχω ασχοληθεί, κ. Χατζηνικολάου.  Εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι, μετά την πολύ καλή προσπάθεια που είχαμε κάνει στις Ευρωεκλογές του 2014 με την Ελιά κι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα που είχαμε για μία προσδοκία που είχαμε, η αποχώρηση κάποιων ανθρώπων από το ΠΑΣΟΚ εν όψει των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 μας στέρησε μία δυναμική δημοκρατικής συστράτευσης την οποία την είχαμε αναδείξει λίγους μήνες πριν με πολύ μεγάλη επιτυχία.  Εν πάση περιπτώσει, εγώ με τη στάση μου έχω διευκολύνει να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ατοπήματα τα οποία έχουν κοστίσει στην παράταξη πάρα πολύ ακριβά.
Ν. Χατζηνικολάου:  Τελευταίο ερώτημα, ένα σχόλιό σας θέλω, κ. Πρόεδρε, για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Ευ. Βενιζέλος:  Όπως έχω πει στη συζήτηση του σχετικού νόμου στη Βουλή, όταν θα εμφανισθεί όλο το φάσμα των ενδιαφερομένων θα δούμε ποιος είναι ποιος και θα δούμε πώς εξυπηρετείται ο μεγάλος θεσμικός στόχος της διαφάνειας, γιατί η διαφάνεια δεν αφορά αυτούς που έχουν μία προϋπηρεσία και μία παρουσία, αφορά όλους.  Θα δούμε τώρα ποιος είναι ποιος και τί λογική έχει να λες ότι χωρούν μόνο τέσσερις άδειες και τί λογική έχει να λες ότι το κράτος θα ελέγχει πλήρως την αγορά της διαφήμισης.  Γιατί εδώ πηγαίνουμε σε μία σοβιετικού χαρακτήρα οργάνωση της διαφημιστικής αγοράς, έτσι ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί καθόλου ο τομέας αυτός επιχειρηματικά, για να μην μπορεί να δώσει τελικά θέσεις εργασίες και επενδύσεις.  Άρα μιλούμε για έναν ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό του τομέα της ενημέρωσης, κάτι που νομίζω ότι δεν συνάδει ούτε με το Σύνταγμα ούτε με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.  Διότι, ρωτώ το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων, ο οποίος ήρθε για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, με συγχωρείτε, λέω, κ. καθηγητά, πόσες άδειες μπορούν να δοθούν, πόσες συχνότητες αντέχει το φάσμα για πανελλήνιας εμβέλειας σταθμούς, και μου λέει, δε θα έλεγα πάνω από δέκα.  Δε θα έλεγε πάνω από δέκα!  Εδώ μιλούμε για τέσσερις ενώ εν λειτουργία βρίσκονται έξι.  Νομίζω ότι αυτό τα λέει από μόνο του όλα.
Ν. Χατζηνικολάου:  Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος:  Να είστε καλά, κ. Χατζηνικολάου.
Ν. Χατζηνικολάου:  Καλημέρα σας.
Ακούστε το ηχητικό:



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση