GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σχέδιο Α, Σχέδιο Β, Σχέδιο Χ: Κόντρες στη Βουλή για την πρόταση της ΝΔ

Με έντονες αντιπαραθέσεις πραγματοποιήθηκε στη Βουλή αναφορικά με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχ...


Με έντονες αντιπαραθέσεις πραγματοποιήθηκε στη Βουλή αναφορικά με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το “plan X” του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ τάχθηκαν οι εισηγητές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ξεκαθάρισαν ότι στην ψηφοφορία, θα δηλώσουν «παρών», ενώ κατά τάχθηκαν ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων. Τελικά η πρόταση απορρίφθηκε με 155 όχι.

Σταϊκούρας: Μήπως για κάποιους το σχέδιο Β ήταν σχέδιο Α;

“Πρόθεση της ΝΔ με την πρόταση της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι να κυνηγήσει μάγισσες ούτε αβασάνιστα να ταλαιπωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στόχος της είναι να καταδικαστούν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης που με τη δήθεν διαπραγμάτευσή της χρέωσε τη χώρα με 86-100 δισ. ευρώ”, υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επέρριψε ευθύνες και στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είπε, χαρακτήριζε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής τους Γιάνη Βαρουφάκη, ως σημαντικό κεφάλαιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Μήπως για κάποιους στην κυβέρνηση το σχέδιο Β ήταν σχέδιο Α; Τι έπραξε ο πρωθυπουργός όταν είδε τον υπουργό του να οδηγεί τη χώρα στο χείλος του γκρεμού;”.

Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση “να στηρίξει την πρόταση και να αποφύγει να κάνει μια ακόμα κυβίστηση”, προσθέτοντας: “Δεν τρέφουμε αυταπάτες, αυτές τις τρέφει κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή ο κ. Τσίπρας”.

Μπαλαούρας: Και έξι plan B θα κάναμε

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας έκανε λόγο για “πρόταση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού της ΝΔ για να καλύψει το κενό των θέσεων της”, αλλά και για κινήσεις τακτικισμού, ώστε να ξεφύγει από την πολιτική ουσία. “Αν έβαζα τίτλο σε αυτή τη πρόταση θα έγραφα, κοίτα ποιος μιλά. Αυτοί που έφεραν τους Έλληνες πολίτες στην απόγνωση, που γέμισαν την κοινωνία με ανέργους, που χάριζαν τα δάνεια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας και πρόσθεσε: “Η πρόταση της ΝΔ κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Για πρώτη φορά πήγαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, με τον ελληνικό λαό να γνωρίζει που και πως προχωράμε”.

“Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο. Μιλάτε για plan Β. Θα πω αυτό που είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ναι, και plan Β, και C, και έξι plan Β θα κάναμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το βασανιστήριο πνιγμού που μας επέβαλαν”, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: “Στηρίζεστε σε αφηγήματα, αλλά δεν μπορούν πάνω σε αυτά να στηριχθούν πολιτικές θέσεις. Πράγματι υπήρχε plan B για έξοδο της χώρας και ήταν του Σόιμπλε”.

Κόντρα Γεωργιάδη - Κουίκ

Υπάρχουν δύο βασικές αιτίες για να γίνει η εξεταστική επιτροπή, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τις οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2015 υποστήκαμε ζημία 100 δισ. ευρώ και οι δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η ζημία την ίδια χρονική περίοδο υπερβαίνει τα 86 δισ. ευρώ. “Γιατί δεν θέλετε να έρθετε με τα στοιχεία σας στην επιτροπή και να αντιπαλέψετε;”, διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο κ. Γεωργιάδης.

Συνεχίζοντας, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ότι “την περίοδο εκείνη ζούσαν σε φανταστικό κόσμο”, ενώ αναφέρθηκε προσωπικά στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, λέγοντας ότι το 2015 διαδήλωνε έξω από την γερμανική πρεσβεία εναντίον της επίσκεψης Μέρκελ και θεωρούσε τους δανειστές τοκογλύφους, ενώ σήμερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει σε συνέντευξη, ότι εάν βγούμε στις αγορές θα δανειστούμε ακριβότερα από όσο δανειζόμαστε τώρα.

“Δεν λέτε τίποτε για το εγκληματικό PSI που κατέστρεψε τη χώρα, ούτε για εκείνους που καλούσαν τους πολίτες να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες”, απάντησε ο κ. Κουίκ.

Βενιζέλος: Καλοδεχούμενη η πρόταση της ΝΔ
Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση της Εξεταστικής, “για να γίνουν γνωστές οι ανυπολόγιστες αναπτυξιακές επιπτώσεις της κυνικής μεταστροφής της κυβέρνησης, που έγινε ultra μνημονιακή”.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε ακόμα για “σενάρια Τσίπρα και όχι σενάρια Βαρουφάκη”, αλλά και για “ένα σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στην πλήρη υποταγή της χώρας με ένα τρίτο μνημόνιο plus και ένα τέταρτο που θα είναι στο διηνεκές”. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το πρώτο επτάμηνο του 2015 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως τραγικό, σημειώνοντας ότι “η εμβληματική οικονομική επίπτωση και ο απόλυτος έλεγχος των ξένων, είναι εικόνα καταθλιπτική”.

“Άλλο μία κυβέρνηση να έχει εναλλακτικά σχέδια, εναλλακτικό σχέδιο "Βήτα", για καλού κακού - και τέτοια πάντα υπάρχουν - και άλλο να ετοιμάζεις και να υιοθετείς ένα πλάνο ως επιλογή πολιτικής γραμμής, σε βάρος των θεσμών και της προοπτικής της χώρας”, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Παφίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ευνούχισε τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού

“Επανάληψη του συνηθισμένου δικομματικού σκηνικού, με εναλλαγές ρόλων” και με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού, για να αποκρύπτονται οι αιτίες που τον οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

“Όσο η σημερινή κυβέρνηση "συγκλίνει στρατηγικά" με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσο γίνεται μεγαλύτερος ο καυγάς”, σημείωσε ο κ. Παφίλης.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι “ευνούχισε την ριζοσπαστικοποίηση του λαού”, αποκρύπτοντας, όπως είπε, την αιτία των μνημονίων που “είναι απαίτηση του κεφαλαίου” και εξαπάτησε τον ελληνικό λαό σερβίροντάς του την εύκολη λύση, ότι, αν γίνει αυτός κυβέρνηση, θα φέρει φιλολαϊκή πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση