GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ιστορία και η σημασία των Χρυσών Σκούφων

Παρά το γεγονός ότι η σκέψη για τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων της Αθήνας προϋπήρχε, ενώ το κοινό ζητούσε να απονέμονται «αστέρι...

Παρά το γεγονός ότι η σκέψη για τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων της Αθήνας προϋπήρχε, ενώ το κοινό ζητούσε να απονέμονται «αστέρια» σε όσους ξεχώριζαν, ήδη από τη δεκαετία του 1980, η υλοποίηση της ιδέας πραγματοποιήθηκε μερικά χρόνια αργότερα.
Του Γιώργου Λαμπίρη
Το 1993 το περιοδικό Αθηνόραμα, ήταν εκείνο που δημιούργησε το συγκεκριμένο θεσμό, ο οποίος πέρα από την ουσιαστική αναγνώριση που ήταν η ποιότητα, οι υπηρεσίες και οι γεύσεις ενός εστιατορίου, προσέδιδε ταυτόχρονα
και τυπικά χαρακτηριστικά αναγνώρισης μέσω της βράβευσης όλων των προηγούμενων -και όχι μόνο- στοιχείων.
Τα εγκαίνια του θεσμού
Η έναρξη του θεσμού σηματοδοτήθηκε από τους κριτικούς-γευσιγνώστες του γνωστού περιοδικού με μέλη τότε της ομάδας το Διονύση Κούκη, την Άννη Ηλιοπούλου, εκδότρια του περιοδικού, το Δημήτρη Αντωνόπουλο και τον Κρίτωνα Παπαδόπουλο.
Η πρώτη βράβευση των καλύτερων της Αθήνας έγινε το 1994, ενώ το 1996 οριστικοποιήθηκε η ονομασία του: Χρυσοί Σκούφοι.
Τα δέκα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας
Στην πρώτη τελετή απονέμονται βραβεία στα «Δέκα Καλύτερα Εστιατόρια της Αθήνας». Η τελετή γίνεται στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» και στο επίσημο δείπνο μαγειρεύει ο σεφ της Moët & ChandonJoseph Thuet. Το μενού της βραδιάς ήταν το ίδιο με εκείνο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στο Epernay το 1807.
Και μετά τους σκούφους τα πρώτα Michelin
Σταδιακά το επίπεδο των εστιατορίων τόσο της Αθήνας, όσο και της επαρχίας άρχισε να αναγνωρίζεται όχι μόνο εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά και εκτός αυτών, καθότι στη συνέχεια εμφανίστηκαν εστιατόρια, τα οποία τιμήθηκαν και με αστέρια Michelin, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική γαστρονομία παρουσιάζει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης.
Μάλιστα, το 1997 έρχεται και το πρώτο αστέρι Michelin στην Αθήνα, από τον Κλάους Φόγιερμπαχ, chef του Bajazzo. Πριν το Michelin είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες βραβεύσεις του εστιατορίου, το οποίο είχε αναδειχθεί ως το καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας από τους Χρυσούς Σκούφους.
Το δεύτερο αστέρι Michelin σε εστιατόριο που είχε τιμηθεί με Χρυσό Σκούφο, ήρθε το 1999 για το Vardis, το οποίο είχε διαδεχθεί στο Bajazzoστην κατηγορία του καλύτερου εστιατορίου της πόλης για τις χρονιές 1998 και 1999.
Στο θεσμό και η επαρχεία
Το 2003 ξεκινούν να βραβεύονται με Χρυσό Σκούφο και τα εστιατόρια της περιφέρειας, τα οποία εντάσσονται στην αξιολόγηση του θεσμού. Η Μύκονος, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Πάτμος τίθενται υπό καθεστώς κριτηρίων αξιολόγησης για πρώτη φορά.
Στα ελληνικά εστιατόρια, τα οποία αποκτούν εκτός από Χρυσό Σκούφο και και Michelin εντάσσονται, συν τοις άλλοις το Βαρούλκο, η Σπονδή, η Hytra, το Funky Gourmet, η Γαλάζια Χύτρα. Το δρόμο προς τις διακρίσεις και σε διεθνές επίπεδο είχαν ανοίξει συνεχόμενες βραβεύσεις των συγκεκριμένων εστιατορίων με Χρυσούς Σκούφους. 
Παγκοσμίως καταξιωμένοι σεφ στην Ελλάδα
Τη στενή σχέση του θεσμού με τον οδηγό Michelin αποδεικνύει το γεγονός ότι παγκοσμίως διακεκριμένοι σεφ επιμελούνται το μενού της απονομής από έτος σε έτος. Ανάμεσά τους ο  Carlo Cracco με 2 αστέρια και καλύτερος σεφ του Μιλάνο, ο Γερμανός Heinz Winkler με 3 αστέρια, oMartin Berasategui επίσης με 3 αστέρια, ο κορυφαίος ΙσπανόςAndoni LuisAdurizchef ενός από τα 10 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο το 2007.
Ανάμεσα σε αυτούς που τίμησαν τη διοργάνωση με την παρουσία τους ήταν επίσης ο βραβευμένος με 3 αστέρια GuyMartin, το 2001, όσο και οAbert Roux και αυτός 3άστερος, αλλά και γνωστός εκτός από τις ικανότητές του στην κουζίνα και για το εύστοχο χιούμορ του. Δεν θα παραλείψουμε τον εκκεντρικό, Marc Veyrat της γαλλικής σχολής, ο οποίος είχε μαγειρέψει στο 2003 στην τελετή απονομής των Σκούφων, κάτοχος 6 αστεριών Michelin.
Η σημασία και η… ουσία
Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει εν τέλει τη σημασία του θεσμού στην ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας. Υπάρχουν  όμως πάντοντε και οι αντίθετες απόψεις. Προτάσσοντας έναν ευχαριστημένο πελάτη από τη βράβευσή τους σε κάποιον επίσημο θεσμό.
Ο ταλαντούχος, Αλέξανδρος Τσιοτίνης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Και ούτε Χρυσοί Σκούφοι, ούτε αστέρια Μισελέν έχουν σημασία για μένα, σημασία έχει να βλέπεις ευτυχισμένους πελάτες...».
Σεφ αλλά και ιδιοκτήτες εστιατορίων έχουν ωστόσο παραδεχτεί κατά καιρούς ότι ένα σημαντικό μέρος της πελατείας τους οφείλεται στην αναγνώριση που τους προσφέρει -ενισχύοντας την έξωθεν καλή τους μαρτυρία- ένας Χρυσός Σκούφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση