GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αφιέρωμα στον Ν. Τριανταφυλλίδη από τις Νύχτες Πρεμιέρας

Μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει πλήρη ρετροσπεκτίβα του μικρού και μεγάλου μήκους σκηνοθετικού έργου του, το 22ο Διεθν...


Μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει πλήρη ρετροσπεκτίβα του μικρού και μεγάλου μήκους σκηνοθετικού έργου του, το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, τιμά τον «αισθηματία» Νίκο Τριανταφυλλίδη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 7 Ιουνίου του 2016.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μία ξεχωριστή βραδιά μουσικής και σινεμά στον ιστορικό συναυλιακό χώρο που ίδρυσε ο ίδιος, το Gagarin 205, εκθέσεις ανέκδοτου υλικού αλλά και ξεχωριστές στιγμές από τη ραδιοφωνική του πορεία.
Με χρονολογική σειρά, οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος:
2014 Οι Αισθηματίες
2001 Screamin' Jay Hawkins - Ι put a Spell on Me
1999 Μαύρο Γάλα
1998 Tuxedomoon, No Tears
1997 Το Παλτό
1995 Ράδιο Μόσχα
1993 Dogs Licking my Heart
1992 Momus, Amongst Women Only
Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Νίκου Τριανταφυλλίδη έγινε με την ταινία μικρού μήκους «Momus: Amongst Women Only» (1992) και έπειτα με το «Dogs Licking My Heart» (Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Δράμας, 1993) ξεκίνησε την μακροχρόνια συνεργασία του με τον μουσικό Μπλέιν Ρέινινγκερ («Tuxedomoon, no tears», 1998). Το 1993 σκηνοθέτησε το βίντεο του τραγουδιού «Δεν Χωράς Πουθενά» του θρυλικού συγκροτήματος Τρύπες.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Ράδιο Μόσχα» (1995) με τους Χάρρυ Κλυνν, Σβετλάνα Πανκράτοβα, Μπλέιν Ρέινινγκερ, Απόστολο Σουγκλάκο, Ντίνο Ηλιόπουλο και Kώστα Γκουσγκούνη, αποτέλεσε το αναγνωριστικό πεδίο κινηματογραφικής κατάθεσης του Τριανταφυλλίδη, κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα Κρατικά Βραβεία και είχε μία επιτυχημένη, διεθνή πορεία σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Στη συνέχεια διασκεύασε το «Παλτό» (1997) του Νικολάι Γκόγκολ για την ΕΤ2, με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βασίλη Διαμαντόπουλο και το 1999 ολοκλήρωσε το «Μαύρο Γάλα» σε συνεργασία με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη και πρωταγωνιστές τους Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Ρένο Χαραλαμπίδη, Μυρτώ Αλικάκη, Μπλέιν Ρέινινγκερ και Κώστα Γκουσγκούνη.
Αθεράπευτος λάτρης της μουσικής, ραδιοφωνικός παραγωγός των TOP FM, 902 Αριστερά στα Fm, Στο Κόκκινο 105,5 FM και ψυχή του εμβληματικού Gagarin 205 στην οδό Λιοσίων, ο Τριανταφυλλίδης σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Screamin' Jay Hawkins - Ι Put a Spell on Me» (2001) για τον θρυλικό τραγουδιστή Σκρίμιν Τζέι Χόκινς, που περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις συναυλίες του στην Ελλάδα και σπάνιο υλικό από παλαιότερες εμφανίσεις του (Πρώτο Βραβείο / Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης / Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας του ΥΠΠΟ).
Στο σινεμά επέστρεψε με την ταινία «Οι Αισθηματίες» (2014) και γίνεται -όπως γράφει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, «ένας απρόσμενος και παλιομοδίτικος υμνητής της αγάπης, μιλώντας για ερωτοχτυπημένους ήρωες και σκιρτήματα της καρδιάς που θα μπορούσαν να έχουν ξεπηδήσει από τους στίχους του Γούναρη, αν υποθέταμε ότι ο τραγουδιστής ζούσε σήμερα και υπηρετούσε όχι το ελαφρό ρεπερτόριο, αλλά μια ροκ μπάντα».
Λίγο πριν εγκαταλείψει πρόωρα τη ζωή, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «90 Χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον» για μία ακόμη μεγάλη αγάπη του, δίπλα στο ροκ, το καλτ και τη σύντροφο της ζωής του, Μαρίνα Δανέζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση