GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης

Χωρίς να καταφέρει ποτέ να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, που ήταν η κατασκευή αποθηκευτικού χώρου καυσίμων στη Σούδα, έφυγε από...


Χωρίς να καταφέρει ποτέ να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, που ήταν η κατασκευή αποθηκευτικού χώρου καυσίμων στη Σούδα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Κυριάκος Μαμιδάκης, επιλέγοντας να βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του, βλέποντας την πετρελαϊκή “αυτοκρατορία” του Jetoil να καταρρέει.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης γεννήθηκε το 1932 στην Ανωσκελή Κισσάμου. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951, έμαθε την εμπορία πετρελαιοειδών δίπλα στον θείο του, Γιάννη, και το 1968 μαζί με τα αδέλφια του Γιώργο και Νίκο δημιούργησαν την Jetoil.

Όταν ο θείος του αποφάσισε κατά την πετρελαϊκή κρίση του Σουέζ να στραφεί προς τη Σοβιετική Ένωση, επιτυγχάνοντας αποκλειστική συνεργασία για τα πετρέλαιά της, ο Κυριάκος Μαμιδάκης δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη: ανέπτυξε και ο ίδιος στενές σχέσεις με τη Ρωσία, που αποδείχθηκαν καθοριστικές για την ανάπτυξη της Jetoil, ενώ ήταν και ο άνθρωπος που έφερε τα ρωσικά αυτοκίνητα Lada στην Ελλάδα.

Όμως πέρα από την πορεία του στον πετρελαϊκό κλάδο, ο Κυριάκος Μαμιδάκης δραστηριοποιήθηκε και στον τομέα του τουρισμού, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων πρόεδρος της Ερμής ΑΕ (στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονταν τα ξενοδοχεία Hermes Hotel, Mirabello και Coral), αλλά και στον τομέα της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, ως πρόεδρος της “Αγροτική Ανωσκελή ΑΒΕΕ”, που ξεκίνησε με ένα μικρό οικογενειακό ελαιοτριβείο το 1987 και τα επόμενα χρόνια επεκτάθηκε στην τυποποίηση ελαιόλαδου, καθώς και στην παραγωγή κρασιού από βιολογικούς αμπελώνες.

Άνθρωπος με πείσμα και θέληση, δε δίστασε να φτάσει έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (όπου και δικαιώθηκε) όταν είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων – όμως ποτέ δεν κατάφερε τελικά να κατασκευάσει εκείνο τον αποθηκευτικό χώρο καυσίμων στη Σούδα, μία ιδέα που δέχθηκε έναν πραγματικό “πόλεμο”, ο οποίος απέτρεψε την υλοποίησή της.

“Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, αλλιώς θα βουλιάξουμε ως χώρα”, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μαμιδάκης, αναφερόμενος στον “πόλεμο” αυτόν, αλλά και γενικότερα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση