GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολιτική αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο

Σφοδρή σύγκρουση για τον εκλογικό νόμο αναμένεται έως την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που αναμένεται να πραγματοπ...


Σφοδρή σύγκρουση για τον εκλογικό νόμο αναμένεται έως την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες έως τις 20 Ιουλίου, και σε κάθε περίπτωση πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Μετά και το κατηγορηματικό «όχι» της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να συγκεντρώσει επί της αρχής –εφόσον δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των κομμάτων- πέραν από τις 153 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης και τις 10 ψήφους της Ένωσης Κεντρώων, σύνολο δηλαδή 163, ενώ είναι άγνωστο ακόμη το τι θα πράξει η Χρυσή Αυγή.

Το ερώτημα, πάντως, που τίθεται, είναι εάν τα άρθρα που θα ψηφιστούν με πάνω από 200 ψήφους, ισχύσουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως προβλέπει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που έθεσε η κυβέρνηση προς διαβούλευση.

Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι δηλώνουν ότι μόνο εφόσον ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο με τα 2/3 των βουλευτών μπορεί ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί από τις επόμενες εκλογές.

Αντιθέτως κυβερνητική πλειοψηφία, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ έχουν διαφορετική άποψη, εκτιμώντας ότι τα άρθρα που θα ψηφιστούν με τα 2/3 των βουλευτών, ακόμα και αν δεν ψηφιστεί το ν/σ επί της αρχής, θα ισχύουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Την ίδια στιγμή, οι γνώμες των συνταγματολόγων διίστανται, με τους περισσότερους εξ αυτών να μελετούν το Σαββατοκύριακο το θέμα, ώστε από σήμερα να καταθέσουν δημοσίως τις προτάσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση