GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γκιουλέν: Θα πεθάνω μια μέρα, είτε στο κρεβάτι μου είτε στη φυλακή, δεν δίνω δεκάρα

Για τον αντιπολιτευόμενο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξ...


Για τον αντιπολιτευόμενο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, η Τουρκία δεν είναι πλέον μια δημοκρατία, ενώ το μόνο που έκανε η απόπειρα αυτή πραξικοπήματος ήταν να ενισχύσει τον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του.
Ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση των θεσμών στη χώρα του.
Στα 75 του (ο ίδιος λέει ότι είναι 77), ο Φετουλάχ Γκιουλέν υποφέρει από καρδιαγγειακές επιπλοκές και διαβήτη, σύμφωνα με τον περίγυρό του, και δηλώνει ότι δεν έχει βγει από το σπίτι του εδώ και δύο χρόνια.
Για άλλη μια φορά αρνείται δική του ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής που στοίχισε τη ζωή σε 308 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 100 πραξικοπηματίες.
"Πάντοτε ήμουν κατά της επέμβασης των στρατιωτικών στην εσωτερική πολιτική", βεβαιώνει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταφράζονται στα αγγλικά από έναν διερμηνέα, και καταδικάζει αυτήν την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία θεωρεί "προδοσία του τουρκικού έθνους".
Για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο τρόπος που εκτυλίχθηκε αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος θέτει ερωτήματα, κυρίως για τον ενδεχόμενο ρόλο που διαδραμάτισε η τουρκική κυβέρνηση.
"Έχετε πληροφορίες από τον Τύπο ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος γνώριζαν για την απόπειρα οκτώ, δέκα, ακόμη και 14 ώρες πριν", αποκαλύπτει.
"Αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα, όποιοι κι αν ήταν αυτοί που το έκαναν ή το υποκίνησαν, ενισχύει" τον πρόεδρο και τους υποστηρικτές του, σημειώνει.
Ο πρώην σύμμαχος και κατόπιν αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτει εξάλλου ότι ανησυχεί για την καταστολή που ξεκίνησε ο Τούρκος ηγέτης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
"Σε ένα τοπίο όπως αυτό, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία, για Σύνταγμα, για μια μορφή ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης", σημειώνει. "Αυτό το καθεστώς φέρει μάλλον ομοιότητες με μια συμμορία ή με μια ηγεσία φυλής", προσθέτει.
"Η Ιστορία μας διδάσκει ότι οι δικτάτορες μπορούν να ανέβουν στην εξουσία με την υποστήριξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων", υπογραμμίζει, αναφέροντας έως και τον Αδόλφο Χίτλερ, τον Σαντάμ Χουσέιν και τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ.
Στο ερώτημα που του τίθεται για μια ενδεχόμενη έκδοσή του στην Τουρκία, όπως ζητεί ο πρόεδρος Ερντογάν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν απαντά ότι "δεν ανησυχεί" για την προσπάθεια αυτή που είναι, όπως πιστεύει, καταδικασμένη σε αποτυχία.
Οι ΗΠΑ "είναι ένα κράτος δικαίου", εξηγεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν. "Το δίκαιο βρίσκεται πάνω από όλα εδώ. Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή θα δώσει προσοχή σε κάτι που δεν στηρίζεται στο δίκαιο", υπερθεματίζει.
Ακόμη όμως κι αν γίνει δεκτό το αίτημα για την έκδοσή του, ο Φετουλάχ Γκιουλέν δεν ταράζεται.
"Θα πεθάνω μια μέρα. Είτε στο κρεβάτι μου είτε στη φυλακή, δεν δίνω δεκάρα", λέει.
Όμως όσο δεν ανησυχεί για τη δική του τύχη, ανησυχεί όπως λέει για αυτή των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Οι τούρκοι στρατιώτες είχαν πολεμήσει στο πλευρό του αμερικανικού στρατού στον Πόλεμο της Κορέας και οι δύο χώρες συνεργάζονται εδώ και δεκαετίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ, στους κόλπους του οποίου έχει ενταχθεί η Τουρκία ήδη από το 1952, υπενθυμίζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.
"Αν πρέπει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει ένα χάος προβλημάτων. Θα εξατμιστεί. Θα έχει τελειώσει", καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση