GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομπάμα σε Τσίπρα: Βρες μου ένα ήσυχο μέρος να έρθω στην Ελλάδα να ηρεμήσω

Για το θέμα του ελληνικού χρέους, το προσφυγικό πρόβλημα και το Κυπριακό συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους, που είχε διάρκεια μισής ώρας...


Για το θέμα του ελληνικού χρέους, το προσφυγικό πρόβλημα και το Κυπριακό συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους, που είχε διάρκεια μισής ώρας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνόδου του NATO που διεξάγεται στη Βαρσοβία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος τουχρέους καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα, ενώ σημείωσε ειδικά σε ότι αφορά το ΔΝΤ ότι από τη μια γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.
Σε ότι αφορά το χρέος ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την κατανόηση του για τις ελληνικές θέσεις, ενώ ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου για συνομιλίες σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο προσφυγικό με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει την κατάσταση με τους 60.000 περίπου πρόσφυγες στην χώρα, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός. Επίσης ο κ. Τσίπρας επισήμανε το σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην διαχείριση του ζητήματος, αλλά και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει σημαντικός. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έθιξε το ζήτημα του πολέμου στην περιοχή ως αιτίας των προσφυγικών ροών και της αναγκαιότητας λήξης του.
Ο κ. Ομπάμα εξήρε τον ρόλο και την στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και παρότρυνε την χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε -ως ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτιμά η Αθήνα- και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, όσο και με τον πρόεδρο της Κίνας. Επίσης αναφέρθηκε και στην εξαιρετική αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και πρότεινε συνάντηση των υπουργών 'Αμυνας των δύο χωρών.
Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει τόσο ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, όσο και στο ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε οτι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.
Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο Ομπάμα για την ειδική ατζέντα αντιμετώπισης της διαφθοράς που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και ζήτησε στο πλαίσιο αυτό την συνεργασία και στήριξη των ΗΠΑ.
Στην συνάντηση η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, όπου υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι γνωστός για το χιούμορ του και στη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στο θέμα της γραβάτας, που δεν φορά ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Εμένα μου έλεγαν να φοράω γραβάτα για να δείχνω μεγαλύτερος» του είπε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να του απαντά: «Και εγώ έχω πει ότι δεν θα  φορέσω γραβάτα μέχρι την ελάφρυνση του χρέους».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Μπαράκ Ομπάμα να έρθει στην Ελλάδα για διακοπές, μιας και αυτό του είχε πει τον περασμένο Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη ο αμερικανός πρόεδρος.
«Τώρα που δεν θα είμαι Πρόεδρος, θα μπορώ να έρθω, ως συνταξιούχος, για περισσότερο καιρό αρκεί να μου βρεις ένα ήσυχο μέρος για να ηρεμήσω» του είπε ο Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση