GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Δήμος Ηρακλείου επαναφέρει το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης"

Το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», ένα σπουδαίο πολιτιστικό θεσμό με μεγάλη ιστορία, που άρχισε το 1977 και έχει απονεμηθεί σε προσωπικό...


Το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», ένα σπουδαίο πολιτιστικό θεσμό με μεγάλη ιστορία, που άρχισε το 1977 και έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες που υπηρετούν τον πολιτισμό της χώρας, επαναφέρει ο Δήμος Ηρακλείου, ύστερα από πενταετή διακοπή, ενώ θα ακολουθήσει και η επαναφορά του βραβείου «Ηθικής Τάξεως», που αποδίδεται σε πολίτες που διακρίνονται για το ήθος και την προσφορά τους στα κοινά.

Με αφορμή την επαναφορά του βραβείου, ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός τόνισε τη σημασία που δίνει η δημοτική αρχή στον τομέα του Πολιτισμού. «Αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον Πολιτισμό, που αποτελεί την ταυτότητά μας και είναι φορέας αξιών και ελπίδων για το παρόν και το μέλλον μας, προετοιμάσαμε τη διαδικασία για την απονομή του βραβείου “Ν. Καζαντζάκης”, που θα δίδεται σε σημαντικές προσωπικότητες του Πολιτισμού, ως ένα “ευχαριστώ” για την προσφορά τους στον τόπο μας», ανέφερε ο δήμαρχος και υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες επαναφοράς του επίσης σημαντικού βραβείου «Ηθικής Τάξεως», που είχε απονεμηθεί το 2003 και το 2006.

Το βραβείο «Ν. Καζαντζάκης» απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1977 και εμπνευστής του ήταν ο επί πολλά έτη δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης. Στο πέρασμα των χρόνων το έλαβαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι: Γιώργης Μανουσάκης, Χριστόφορος Λιοντάκης (ποιητές), Νίκος Παναγιωτάκης, Γρηγόρης Σηφάκης, Θεοχάρης Δετοράκης, Μ. Ζ. Κοπιδάκης (φιλόλογοι), Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Κουρουπός (συνθέτες), Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκης (ζωγράφοι), Νίκος Γιανναδάκης (έφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης), Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα (Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), κ. ά. Σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου επαναφέρει το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης» με την απονομή του ανά διετία.

Το βραβείο αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους που αφορούν στα γράμματα, τις καλές τέχνες, τη δημιουργική μουσική, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και σε μελέτες αναφερόμενες στο έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.

Φέτος το βραβείο θα απονεμηθεί για τον πέμπτο κύκλο (μελέτες αναφερόμενες στο έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη), στον οποίο δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας και τόπου για τον υποψήφιο μελετητή, ενώ μπορεί να απονεμηθεί σε Κρήτες και μη.

Το ύψος του χρηματικού ποσού που συνοδεύει το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Η επιτροπή θα δέχεται υποψηφιότητες είτε ταχυδρομικά στην διεύθυνση: Δήμος Ηρακλείου (για το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης»), Αγίου Τίτου 1, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο, είτε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση email: kostasbournazakis@hotmail.com.

Οι υποψηφιότητες που θα κατατεθούν θα πρέπει να περιλαμβάνουν: βιογραφικό σημείωμα, βιβλιογραφικά στοιχεία, και 3 αντίτυπα της έκδοσης του υποψηφίου (ή των εκδόσεών του) περί Καζαντζάκη. Τα αντίτυπα αυτά θα κατατίθενται στην παραπάνω ταχυδρομική διεύθυνση.

Η επιτροπή θα δέχεται υποψηφιότητες από 18 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου 2016, και θα παραδώσει το πρακτικό της στο δημοτικό συμβούλιο έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016. Στη συνεχεία, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου θα προχωρήσει στη λήψη απόφασης για το πρακτικό της επιτροπής, προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία που θα γίνει η απονομή του βραβείου.

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προτείνει προς βράβευση, πρόσωπο (ή πρόσωπα) που η ίδια θα κρίνει άξια για το βραβείο «Ν. Καζαντζάκης», χωρίς να έχουν καταθέσει υποψηφιότητα γι’ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση