GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι αναμένεται να αλλάξει στα Capital Controls

Το πράσινο φως  για σταδιακή χαλάρωση των capital controls απαντώντας θετικά στην πρόταση που απέστειλε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας, π...


Το πράσινο φως  για σταδιακή χαλάρωση των capital controls απαντώντας θετικά στην πρόταση που απέστειλε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας, περιμένει η η ελληνική πλευρά από τους θεσμούς.

Η ελληνική πλευρά προτείνει επτά βήματα για την χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, με στόχο να βοηθηθούν κυρίως οι επιχειρηματίες. Αν η ΤτΕ πάρει το «οκ», τότε θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά 15 μέρες. Αν δηλαδή κάποιος δεν πάρει τη μια εβδομάδα το ποσό των 420 ευρώ (που ισχύει σήμερα) να μπορεί να πάρει την επόμενη 840 ευρώ.

Το όριο ανάληψης δηλαδή δεν αλλάζει, από τα 60 ευρώ την ημέρα, όριο που θεσπίστηκε από την πρώτη μέρα επιβολής των capital controls, ωστόσο αλλάζει ο τρόπος ανάληψης.

Ακόμη προτείνεται: 

  • Άρση της απαγόρευσης της ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (το λεγόμενο "νέο χρήμα")
  • Πλήρης άρση της απαγόρευσης πρόωρης αποπληρωμής δανείων
  • Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό
  • Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό
  • Αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό
  • Άνοιγμα σχεδόν όλων των sites αγορών από το εξωτερικό.

Τα μέτρα στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.

Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι η απαλλαγή από περιορισμούς κίνησης του «νέου χρήματος». Για νέες καταθέσεις η ελληνική πρόταση προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών. Δηλαδή, το νέο χρήμα (σ.σ ελεύθερα κεφάλαια) δεν θα υπόκειται σε κανένα περιορισμό στην ανάληψη μετρητών.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ στόχος της πρότασης είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει σημαντικά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:

  • Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
  • Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
  • Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση