GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για να μην ξεχνάμε... Ghassan Kanafani

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας http://www.nikosklitsikas.gr/ « Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
http://www.nikosklitsikas.gr/

«Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να...
είναι η απαρχή
επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων και η παγιωμένη κοινωνία
δείχνει να φοβάται τα ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης»
Χέρμπερτ Μαρκούζε

Σήμερα συμπληρώνονται σαράντα τέσσερα χρόνια απ' όταν, στις 8 Ιούλη 1972, δολοφονήθηκε απ΄τη Μοσάντ στη Βηρυτό, μαζί με την 16χρονη ανιψιά του Lamees, ο Παλαιστίνιος διανοούμενος Ghassan Kanafani.
Ηγετικό στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Fplp), δημοσιογράφος, συγγραφέας, γεννήθηκε στην Ακρί της Παλαιστίνης στις 9 Απρίλη 1936 και άφησε ένα ανεκτίμητο λογοτεχνικό έργο, που διατηρεί την επικαιρότητα του μέχρι σήμερα, παρότι γράφτηκε πριν από δεκαετίες.
Ήταν δώδεκα χρόνων όταν οι "μεγάλες δυνάμεις" αποφάσισαν τον ξεριζωμό των Παλαιστίνιων από την πατρίδα τους και κατασκεύασαν το σιωνιστικό-ναζιστικό "κράτος του Ισραήλ" (15 Μάη 1948... H μεγαλύτερη κλοπή στην παγκόσμια ιστορία!) και τα παιδικά του μάτια είδαν όλη τη θηριωδία των σιωνιστών στη σφαγή της Deir Yassin.
Από εκείνη τη στιγμή  η ζωή του κι οι προσωπικές του εμπειρίες αντιπροσωπεύουν όλους τους τραγικούς σταθμούς της Γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού... διασπορά, συνειδητοποίηση της ήττας των Αράβων, ταπείνωση και απώλεια ταυτ΄τητας.
Η οικογένεια του γλίτωσε τη σφαγή και αρχικά διέφυγε σ ένα χωριό, στο νότιο Λίβανο, με την ελπίδα μιας σύντομης επιστροφής στο σπιτικό τους. Ακολούθως, μια περίοδο στη Συρία και το Κουβέϊτ κι οριστική επιστροφή στη Βυρητό (1960).
Γνωριμία με τον George Habbash (προσωπικό φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου), ιδρύουν το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Fplp), δίπλα στον Γιάσερ Αραφάτ και μέσα στην Οργάνωση για την Αλελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Η δολοφονία του Ghassan Kanafani από το σιωνιστικό ισραηλινό καθεστώς, δεν αποφασίστηκε γιατί ήταν μαρξιστής και ανώτατο στέλεχος της Αντίστασης, αλλά γιατί τα κείμενά του, το έργο του, τιμωρούσε καλύτερα κι από τα Καλάσνικοφ των Φενταγίν. Η κοσμική Παλαιστίνη, η Παλαιστίνη με τον αμύθητο πολιτισμό και παράδοση, η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της Ελευθερίας, που αναδύεται στο έργο του Ghassan Kanafani, τρομοκρατούσε τους δολοφόνους σιωνιστές εποίκους.
Το έργο του κι ο Ghassan Kanafani θα ζουν αιώνια στις καρδιές των ελεύθερων του κόσμου!
 
* Η αφίσα είναι του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών (γνωστό κι ως Δικαστήριο Ράσελ), της Περιφέρειας Καμπανίας, το 1982, που είχα την τιμή να είμαι ο Γραμματέας της. Είναι μια πραγματική φωτογραφία που έγινε αφίσα από εμάς: "Για εσένα Παλαιστίνη θα επιστρέψουμε: θα επιστρέψουμε δαφνοστεφανωμένοι"!
Σχετικό: Η Παλαιστίνη χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη κι όχι ψέματα και φιλανθρωπία!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση