GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Park your Cinema: Σινεμά υπό το φως του φεγγαριού

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εγκαινιάζει, φέτος το καλοκαίρι, έναν δεσμό φιλίας με το κινηματογραφικό κοινό της Αθήνας, ...


Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εγκαινιάζει, φέτος το καλοκαίρι, έναν δεσμό φιλίας με το κινηματογραφικό κοινό της Αθήνας, ανοίγοντας το Κέντρο Επισκεπτών με μια σειρά εβδομαδιαίων προβολών κλασικών φιλμ.
Στο πρώτο PARK YOUR CINEMA, οι κινηματογραφικές επιλογές βασίζονται σε vintage έργα, από εκείνα που δημιούργησαν την παράδοση της διασκέδασης στα αθηναϊκά θερινά σινεμά εδώ και τόσες δεκαετίες, καθιερώνοντας τις κλασικές επανεκδόσεις. Από την δεκαετία του '30 μέχρι και τις αρχές του '70, τα φιλμ που θα προβληθούν -με χρονολογική σειρά- ανήκουν στη μυθολογία του παγκόσμιου κινηματογράφου, αγαπιούνται και παρακολουθούνται ξανά και ξανά, όπως συνέβαινε από παλιά κάτω από τον αττικό ουρανό. Τα ενδεχόμενα «εγκατάστασης» αυτών των προβολών είναι ανοιχτά, αφού η έκταση του προσφέρει ουκ ολίγες εναλλακτικές τοποθεσίες για να... «παρκάρει» κανείς ένα υπαίθριο σινεμά!
Τα ταξίδια του Σάλιβαν / Sullivan's Travels (1941)
Παρασκευή / 15 Ιουλίου / 2016, 21:00
Σκηνοθεσία: Preston Sturges
Νεαρός σκηνοθέτης με δύναμη επιρροής σε χολιγουντιανό studio ονειρεύεται να γυρίσει ένα ρεαλιστικό κοινωνικό δράμα που θα μιλά στην καρδιά του λαϊκού θεατή της εποχής. Για να κατανοήσει τον αληθινό πόνο των συνανθρώπων του, μεταμφιέζεται σε... περιπλανώμενο άστεγο, ελπίζοντας να συγκεντρώσει «από πρώτο χέρι» τα στοιχεία που χρειάζεται για την ταινία του. Ιδεαλιστική σάτιρα σε μια Αμερική που βασανίζεται ακόμη από το οικονομικό κραχ της δεκαετίας του '30. Αν και ουσιαστικά διδακτική, κάνει και την αυτοκριτική της, για να καταλήξει στο συμπέρασμα της τόσο σημαντικής συνεισφοράς του είδους της κωμωδίας στην κοινωνία, ειδικά σε περιόδους κρίσης.
Χάρβεϊ / Harvey (1950)
Παρασκευή / 22 Ιουλίου / 2016, 21:00
Σκηνοθεσία: Henry Koster
Ένας δίμετρος... λαγός είναι ο καλύτερος φίλος του μεσήλικα κι εργένη Elwood P. Dowd. Το σόι του τελευταίου δεν προβληματίζεται τόσο, αρκεί να μην τους κάνει χαλάστρα στον κοινωνικό τους κύκλο, συστήνοντας στους πάντες τον «αόρατο» Harvey. Η κατάληξη σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα θα τους οδηγήσει σε μια σειρά σπαρταριστών παρεξηγήσεων. Η ομώνυμη θεατρική επιτυχία που έγραψε η Mary Coyle Chase διασκευάζεται ευρηματικά, σε αυτή την αξιαγάπητη και αρκετά σουρεαλιστική για την εποχή κωμωδία, στην οποία ο James Stewart δίνει ρεσιτάλ, αλλά την παράσταση κλέβει η Josephine Hull (Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου) που ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στο νορμάλ και τη λόξα.
Ποιος σκότωσε τον Χάρι / The Trouble With Harry (1955)
Παρασκευή / 29 Ιουλίου / 2016, 21:00
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Το πρόβλημα με τον Harry είναι πως δεν κείτεται στο δάσος λόγω ενός αναπαυτικού ύπνου αλλά επειδή είναι... νεκρός! Δολοφονημένος, για την ακρίβεια. Πολλοί άνθρωποι που κυκλοφορούν στη γύρω περιοχή θα μπορούσαν να είναι ένοχοι γι' αυτή την πράξη και όλοι τους έχουν από μια διαφορετική άποψη για το τι πρέπει να κάνουν με το πτώμα τού μακαρίτη. Από τις πιο αγαπημένες του δουλειές, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Hitchcock, και μια από τις σπάνιες κωμωδίες (κατάμαυρη, φυσικά!) της φιλμογραφίας του, μας πρωτοπαρουσίασε στη μεγάλη οθόνη τη νεαρή Shirley MacLaine, ενώ ο πρωταγωνιστής της, John Forsythe, έμελλε να γίνει ο μεγάλος και τρανός... Blake Carrington της τηλεοπτικής «Δυναστείας»!
Επιμέλεια προβολών - Κείμενα: Ηλίας Φραγκούλης
Ελεύθερη είσοδος
Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ
Πληροφορίες: 216 8091001/002/003 ή μέσω email στο visitorscenter@snfcc.org

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση