GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πορτογαλία: 950.000 στρέμματα στάχτη από τις πυρκαγιές του Αυγούστου

Πάνω από 950.000 στρέμματα της ηπειρωτικής χώρας, κατέκαψαν οι πυρκαγιές που μαίνονταν στην Πορτογαλία στις αρχές Αυγούστου. Από την παρα...

Πάνω από 950.000 στρέμματα της ηπειρωτικής χώρας, κατέκαψαν οι πυρκαγιές που μαίνονταν στην Πορτογαλία στις αρχές Αυγούστου. Από την παραπάνω έκταση τα 350.000 στρέμματα ήταν δάση, όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τα δάση.

Σχεδόν 700.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη βόρεια Πορτογαλία το διάστημα 1-15 Αυγούστου.

Στο τουριστικό νησί Μαδέρα, όπου από τις φωτιές έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, 54.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν, σύμφωνα με μια εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Λόγω της πύρινης λαίλαπας 1.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ξένων τουριστών, αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ κάηκε ένα ξενοδοχείο και περίπου 300 κατοικίες υπέστησαν ζημιές.


Και στην ηπειρωτική χώρα, πολλά σπίτια κάηκαν ενώ μερικά χωριά και τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο χρειάστηκε να εκκενωθούν.

Οι πορτογαλικές αρχές, που καταγράφουν ακόμη τις ζημιές, υποσχέθηκαν βοήθεια, κυρίως στους αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ή για την ανοικοδόμηση σπιτιών στη Μαδέρα.



REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS, που βασίζεται σε δορυφορικές χαρτογραφήσεις, η καμένη επιφάνεια της Πορτογαλίας από τις αρχές του έτους αντιστοιχεί στο μισό της περιοχής που κάηκε στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ίδια περίοδο.

Το 2003, χρονιά όπου οι πυρκαγιές έσπασαν κάθε ρεκόρ στην Πορτογαλία, οι φωτιές κατέκαψαν σχεδόν 4.400.000 στρέμματα. Εκείνη τη χρονιά, περισσότερα από 1.030.000 στρέμματα στην ηπειρωτική χώρα έγιναν στάχτη από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS, που βασίζεται σε δορυφορικές χαρτογραφήσεις, η καμένη επιφάνεια της Πορτογαλίας από τις αρχές του έτους αντιστοιχεί στο μισό της περιοχής που κάηκε στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ίδια περίοδο.

Στην Πορτογαλία, το 98% των πυρκαγιών των οποίων η αιτία είναι γνωστή οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Στο 56% των περιπτώσεων πρόκειται για ατυχήματα, ενώ το 42% οφείλονται σε εμπρησμό, σύμφωνα με το ICNF. Οι αρχές έχουν συλλάβει από τις αρχές του 2016 περίπου 40 άτομα ως υπόπτους για εμπρησμούς στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση