GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι αλλάζει στα "κόκκινα" δάνεια (υπέρ των δανειοληπτών)

Σημαντικές βελτιώσεις υπέρ του δανειολήπτη - ακόμη και διαγραφή του υπόλοιπου της οφειλής - προβλέπει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας της ...


Σημαντικές βελτιώσεις υπέρ του δανειολήπτη - ακόμη και διαγραφή του υπόλοιπου της οφειλής - προβλέπει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 2376/2.8.2016).

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, στην εφαρμογή του παλαιότερου κώδικα (Ν.4224/2013) διαπιστώθηκαν πολλά ουσιαστικά προβλήματα και κρίθηκε απαραίτητη η τροποποίηση του. Για την αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών (ΚΔΤ), η Τράπεζα της Ελλάδος συνεργάστηκε με το υπουργείο, και με τη νέα απόφασή της τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν.4224/2013 (ΦΕΚ Α' 288/31.12.2013).

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών (ΚΔΤ) αφορά στους χειρισμούς και τις διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθούν τα πιστωτικά ιδρύματα απέναντι σε δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει την αποπληρωμή των οφειλών τους, θέτοντας τα βήματα που ακολουθούνται σε αυτή την περίπτωση. Το πιστωτικό ίδρυμα εντάσσει τον οφειλέτη στη δομημένη - και υποχρεωτική - διαδικασία επίλυσης καθυστερήσεων, βάσει της οποίας εντός συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών ζητά τα οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη, τα επεξεργάζεται, και ύστερα από κοινού αναζητούν κατάλληλες λύσεις προκειμένου ο δανειολήπτης να παραμείνει συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες που ενδεχομένως να έχουν σημαντικά αλλάξει και να χρειάζεται διαθρωτική ρύθμιση τους. Για το λόγο αυτό στο Παράρτημα ΙΙ του ΚΔΤ παρατίθενται ενδεικτικά σειρά κατάλληλων λύσεων για την απομείωση ή την επιμήκυνση του δανείου. Προκειμένου να ρυθμιστούν ή να μειωθούν οι υποχρεώσεις του δανειολήπτη, είναι απαραίτητο αυτός να συνεργαστεί με την τράπεζα, να απαντά στα συγκεκριμένα αιτήματα του που προβλέπονται από τον νόμο και να ανταποκρίνεται σε εκκλήσεις της για την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος του.

Κύριες Βελτιώσεις του ΚΔΤ

- Ο παλαιότερος ΚΔΤ, ο Ν.4224/2013, ήταν πολύ αυστηρότερος όσον αφορά την ένταξη του δανειολήπτη στη Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων. Η διαδικασία ξεκινούσε για τον δανειολήπτη ύστερα από 30 ημέρες καθυστέρησης αποπληρωμής των δόσεων του δανείου του. Στον αναθεωρημένο Κώδικα, το χρονικό διάστημα διπλασιάστηκε. Ο δανειολήπτης πλέον δεν μπαίνει στα στάδια του Κώδικα αν απλώς έχει οποιαδήποτε δυσκολία να πληρώσει μία δόση - και αν έχει αμελήσει να πληρώσει, έχει αρκετό διάστημα να επανορθώσει.

- Οι προτάσεις του πιστωτικού ιδρύματος στον δανειολήπτη, λαμβάνουν υποχρεωτικά υπόψη το ελάχιστο επίπεδο δαπανών διαβίωσής του, όπως επίσης και την οικονομική του κατάσταση. Προωθούνται ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για δανειολήπτες σε οικονομική δυσχέρεια, στις όποιες λαμβάνονται υπόψη τυχόν προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ικανότητα αποπληρωμής. Αν παρόλα αυτά συναινέσει ο δανειολήπτης στην παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου δικού του, ή συζύγου, ή τέκνου εφόσον βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια, διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής, με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη στεγαστική πίστη.

- Η προθεσμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στη ζήτηση των οικονομικών του στοιχείων και της απάντησής του σε πρόταση αναδιάρθρωσης του δανείου του με βάση τον παλαιό ΚΔΤ ήταν 15 εργάσιμες μέρες. Στον νέο ΚΔΤ οι προθεσμίες αυτές συνδέονται πλέον με τις προθεσμίες του ορισμού του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», για τον οποίο είναι υπεύθυνο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον ορισμό και να διευρύνει τις προθεσμίες, προκειμένου ο δανειολήπτης να μην πασχίζει να ανταποκριθεί στις ίδιες τις προθεσμίες, αλλά να έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται αρτιότερα τα δεδομένα που του ζητούνται και τις προτάσεις αναδιάρθρωσης χρέους που του κατατίθενται.

- Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η διαδικασία του ΚΔΤ καταλήγει στην υποβολή πρότασης αναδιάρθρωσης από το πιστωτικό ίδρυμα στον δανειολήπτη. Οι κατάλληλες λύσεις διακρίνονται σε: ήπιες ή απλώς ρυθμιστικές (βραχυπρόθεσμες-μακροπρόθεσμες προτάσεις ρύθμισης όπως: Παράταση διάρκειας πάνω από δύο χρόνια, περίοδος χάριτος, μερική διαγραφή οφειλής, αποπληρωμή μόνο τόκων) και ραγδαίες ή οριστικές, που ενδεχομένως μεταβάλλουν την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη (προτάσεις οριστικής διευθέτησης: όπως η εθελοντική μεταβίβαση ενυπόθηκου ακινήτου, η εθελοντική εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου κ.ο.κ.). Οι λύσεις ρύθμισης είναι σαφώς ευνοϊκότερες για τον δανειολήπτη από τις λύσεις οριστικής διευθέτησης.

Με τον αρχικό Κώδικα, το πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον ανέλυε τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη, είχε τη δυνατότητα να του υποβάλει εξ αρχής ραγδαία πρόταση οριστικής διευθέτησης. Στον αναθεωρημένο Κώδικα, η τράπεζα υποχρεώνεται να υποβάλλει πρώτα την ήπια πρόταση ρύθμισης, και μετά, εφόσον κατόπιν καθορισμένης διαδικασίας δεν υπάρξει συμφωνία, πρόταση οριστικής διευθέτησης. Η διαδικασία της υποβολής προτάσεων από την τράπεζα κατ' ουσία διπλασιάζεται υπέρ του δανειολήπτη, υποβάλλονται δύο προτάσεις, η πρώτη ηπιότερη από τη δεύτερη, και η απάντηση του δανειολήπτη αποκτά βαρύτητα, καθότι η τράπεζα καλείται να τη συμπεριλάβει και να την προσαρμόσει στην τελική πρόταση.

- Από το παράρτημα των ενδεικτικών λύσεων του νέου ΚΔΤ, αφαιρέθηκαν οι μη συναινετικές λύσεις του παλαιότερου ΚΔΤ (πρόταση ρευστοποίησης εξασφαλίσεων, πρόταση εκκίνησης νομικών/δικαστικών ενεργειών), με γνώμονα την ενίσχυση του συμφέροντος του δανειολήπτη.

- Ο δανειολήπτης έχει δικαίωμα να κάνει αντιπρόταση στις προτάσεις του ιδρύματος. Στον παλαιό Κώδικα το πιστωτικό ίδρυμα δεν είχε καν την υποχρέωση απάντησης στην αντιπρόταση αναδιάρθρωσης δανείου που έκανε ο δανειολήπτης. Στον νέο Κώδικα, το πιστωτικό ίδρυμα όχι μόνο απαντά εγγράφως τεκμηριώνοντας υποχρεωτικά την απάντησή του σε περίπτωση που είναι αρνητική, αλλά επιπλέον, ως απάντηση, το πιστωτικό ίδρυμα δύναται να κάνει νέα βελτιωμένη πρόταση. Με αυτόν τον τρόπο, το νέο πλαίσιο διευρύνει το πεδίο συνεννόησης δανειολήπτη-δανειστή, δίνοντας στα δύο μέρη περισσότερες δυνατότητες να συμφωνήσουν. Η διαδικασία πλέον - σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας - είναι πολύ δύσκολο να μην οδηγήσει σε συναινετικό αποτέλεσμα, εάν υπάρχει καλή προαίρεση και διάθεση ενεργητικής συμβολής στην αντιμετώπιση των εξατομικευμένων αναγκών του δανειολήπτη. Επιπλέον, αν το πιστωτικό ίδρυμα απαντήσει αρνητικά με εσφαλμένη τεκμηρίωση, ο δανειολήπτης έχει ένα περαιτέρω τεκμήριο για την υπεράσπιση της θέσης του σε τυχόν αντιδικία με την τράπεζα.

- Στον νέο ΚΔΤ, το Τυποποιημένο Έγγραφο Οικονομικής Κατάστασης (ΤΟΚ) στο οποίο ο δανειολήπτης συμπληρώνει τα οικονομικά του στοιχεία, η τεκμηριωμένη απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων στην οποία ο δανειολήπτης μπορεί να υποβάλλει ένσταση επί της διαδικασίας, όπως και η ειδοποίηση ότι ο δανειολήπτης αποχαρακτηρίζεται από συνεργάσιμος, θα στέλνεται εγγράφως με διαδικασία που να διασφαλίζει την παραλαβή του από τον δανειολήπτη. Ο παλαιός ΚΔΤ δεν είχε τέτοιες πρόνοιες υπέρ του δανειολήπτη.

- Επίσης, ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες και η διαφάνεια λειτουργίας των Επιτροπών Ενστάσεων, που θα λειτουργούν εντός των τραπεζών, στις οποίες ο δανειολήπτης προσφεύγει για να διευθετήσει τυχόν παραλείψεις και παραβιάσεις της διαδικασίας του ΚΔΤ, πριν αποταθεί σε τρίτους εξωδικαστικούς φορείς (πχ. Συνήγορος του Καταναλωτή) ή στα δικαστική διαδικασία.

- Τέλος, στον νέο ΚΔΤ - σε αντίθεση με τον προηγούμενο - προβλέπεται η δυνατότητα του δανειολήπτη να ζητήσει ενημέρωση και υποστήριξη από τα 30 Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που θα δημιουργηθούν ως τα τέλη του φθινοπώρου.

Εν κατακλείδι, ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών, ενισχύει τα δικαιώματα των δανειοληπτών, εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και ενδυναμώνει τα εργαλεία και τις διαδικασίες που οδηγούν σε ρυθμίσεις, οι οποίες θα αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής του δανείου από τους δανειολήπτες.

5 σχόλια

  1. Όλα πάνε βάση σχεδίου...

    Όταν ένα κόμμα που δεν ψηφίζει πρόεδρο δημοκρατίας για να γίνει κυβέρνηση για να ζούμε αυτά που ζούμε σήμερα διότι με την ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ αν θα γίνονταν αυτές η ανατροπές στην ζωή του ΛΆΟΥ θα γινόταν πραγματική επανάσταση ....Έτσι Έβαλαν τον ΠΡΟΔΌΤΗ ΤΣΙΠΡΑ ,ναι ΠΡΟΔΌΤΗ και ας με κάνουν κιμά, να εξαπάτηση όλο τον Ελληνικό λαό ... αλλά και να κόψει και την ορμή της ευρωπαϊκής της αριστερά....

    Με πιο σχέδιο πήγαινε ο μεγάλος ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ και με πια στελέχη και ζητούσε εκλογές της αρχές του 2015 ..ΤΙ σχέδιο είχε ΤΊΠΟΤΑ;;;; ΠΌΤΕ μα ποτέ δεν είχε σχέδιο ελευθερίας ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ και το ασκέρι του... όλα ΓΊΝΑΝΕ βάση σχεδίου τον λόμπι, και τον Γερμανικών και Αμερικανικών εταιρειών .. δεν είχαν ΟΎΤΕ έχουν κανένα σχέδιο για το κάλο του Ελληνικού ΛΆΟΥ ...Μόνον την παράδοση ΛΆΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΑΣ....

    Αυτά ΉΤΑΝ ΠΆΝΤΑ ΣΕ γνώση του ΠΑΣΟΚ--Ν.Δ--ΠΟΤΆΜΙ--ΑΝΕΛ ..όλα ήταν και είναι βάση σχεδίου ΚΑΙ αυτά που έρχονται ΑΝ ΤΟΥΣ ΑΦΉΣΟΥΜΕ να μας κόψουν τον ΛΑΙΜΌ πρώτοι αυτοί και ΌΧΙ ΕΜΕΙΣ χωρίς κομματικές παρωπίδες ΆΛΛΑ με ΈΝΑ κίνημα διάσωσης σε ότι σώζετε η παίρνετε πίσω, από όλους τους πολιτικούς χώρους...ΕΊΝΑΙ Η ΏΡΑ ΠΟΥ δεν περισσεύει ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ...

    Uros...Ο ΘΕΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Τραπεζίτης ΒΆΣΗ ΝΟΜΟΎ(ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ) δίνει δάνεια στα κόμματα βάση τον προηγούμενων ποσοστόν τους...πίστευε ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ότι το 2010 ότι ο Σύριζα και ο Τσίπρας θα γινόταν πρωθυπουργός το 2015;; έλεγε αυτά που του έλεγαν να ΠΕΙ...

    Οι τραπεζίτες υπολόγισαν λέει την κρίση ΑΛΛΆ ΌΧΙ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ!!!!...

    Η Αθώωση τον ξενών και ντόπιων τραπεζιτών... Υπάρχει ΝΟΜΟΣ που απαλλάσσει τα τραπεζικά στελέχη ψηφισμένος από ΣΥΡΙΖΑ ,ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΈΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ..ΈΤΣΙ έρχονται και τα λόγια που μας είπε δημόσια ο ΤΣΙΠΡΑΣ και το ΑΣΚΈΡΙ ΤΟΥ ότι είχε αυταπάτες...

    Όταν ένας σοβαρός αρχηγός χώρας ομολογεί ότι είχε αυταπάτες έχει δυο επιλογές...

    ΠΡΏΤΗ: ΠΑΡΑΙΤΕΊΤΕ...

    ΔΕΎΤΕΡΉ: ΔΕΝ ΚΆΝΕΙ ΠΊΣΩ ΚΑΙ ΒΆΖΕΙ ΞΕΚΆΘΑΡΟ ΤΟ ΖΉΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ---ΜΈΣΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε Η ΈΞΩ-- ΆΠΛΑ ΆΠΛΑ ...Το να βγαίνουν μετά και να υπογράφουν ΌΛΑ ΑΥΤΆ είναι ΜΕΓΆΛΗ ΠΡΟΔΟΣΊΑ....

    Τι κομπίνα κάνουν όμως οι Τραπεζίτες;; ..Ενώ δίνουν σε ΜΕΓΑΛΟΥΣ μεγάλα δάνεια..

    Στην συγκεκριμένη περίπτωση της Αγροτικής έβαζαν εξοντωτικές επισφάλειες στους απλούς αγρότες με γη , με επιδότησης, με άλλα επιτόκια..Έτσι λένε ευθαρσώς ότι εξισώνουν την ΧΑΣΟΎΡΑ από τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ...

    ΚΑΙ αυτά κυρίες και κύριοι για τα δάνεια τον κομμάτων τα έχουν ψήφιση ΜΕ ΝΌΜΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ ΜΑΣ...

    ΣΎΡΙΖΑ--ΠΑΣΟΚ--ΝΈΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ--ΚΚΕ--ΠΟΤΆΜΙ--ΧΡΥΣΉ ΑΥΓΉ--ΈΝΩΣΉ ΚΕΝΤΡΏΩΝ..ΠΑΛΑΙΌΤΕΡΑ Λ.Α.ΟΣ ΔΗΜ.ΑΡ..ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΊ ΟΙ ΞΕΦΤΙΛΕΣ που είναι μέσα και έξω από την βουλή και μόνο αν θα αρχίσουν να νιώθουν τον ΘΆΝΑΤΟ μερικοί θα ξεμπερδεύουμε από δαύτους...
    φανταστείτε ότι πήρε ο Τζιμέρος λεφτά βάση ποσοστών!!!!..

    θα σας εξηγήσω τη ΜΕΓΆΛΗ ΚΟΜΠΊΝΑ που οι φουκαράδες οι δικαστικοί έχουν δεμένα χεριά και είναι σε δύσκολη θέσει ..

    Όταν κάποιος πήρε ένας δάνειο στεγαστικό και μάλιστα αν ήταν δημόσιος υπάλληλος, η συνταξιούχος, αυτός ο άνθρωπος έπαιρνε το δάνειο βάση από (τα κωλάντερα == δημόσιες επισφάλειες που είχε μισθό και σύνταξη)..

    Όταν κάποιος έπαιρνε Π.Χ δάνειο 1.000 ευρώ τον μήνα με τα κωλάντερα == δημόσιες επισφάλειες έβαζε και μια δόση 500 ευρώ τον μήνα και έπαιρνε σπίτι...

    Όταν όμως τα 1.000 ευρώ γίνονται 500 ευρώ τον μήνα, ΚΑΙ άρχισαν να μπαίνουν κεφαλικοί φόροι ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, για τον ΕΟΠΥ, αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα φάρμακα 24%..τα 500 ευρώ γίνονται μαθηματικά (000) ΜΗΔΈΝ...

    Τώρα ακόμα και αν του πάρουν το σπίτι και ΑΥΤΟΣ ΠΕΙ ας ο πάρουν και άντε στο διάολο.. ΣΟΥ ΆΠΑΝΤΟΥΝ ..εκτιμώ ότι το σπίτι σου κάνει 30.000 ευρώ ΠΡΟΣΈΞΕΤΕ εκτιμά ΑΥΤΟΣ ότι κάνει 30.000 χιλιάδες ευρώ ΕΝΏ ΕΣΎ το έχεις πάρει με δάνειο 80.000 χιλιάδες ευρώ και έχεις δώσει και 20.000 ευρώ..ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌ: ΧΡΩΣΤΆΣ 80.000 ευρώ, ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ 20.000 ευρώ, ΣΟΥ ΠΑΊΡΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΊΤΙ ΓΙΑ 30.000 ευρώ σύνολο 50.000 ευρώ.. ΑΡΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΣ ΑΚΌΜΑ 30.000 ευρώ !!!!!...ΤΙ ΆΛΛΟ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΉ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΉΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΩΦΛΗΣΗΣ;;;;....έτσι ΘΑ σώζουν τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ... ΚΑΙ ΣΦΆΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ...

    Τα μη επανδρωμένο, ρομποτικά αεροσκάφη θα τα δουν μέσα στα σπίτια τους..ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ...
    ---------------------------------------
    Δὲ χάσαμε μόνο τὸν τιποτένιο μισθό μας

    Στὸ τέλος τὸ ἴδιο τὸ σπίτι μας μὲ ὅλα τὰ ὑπάρχοντα.

    Δὲ βγάλαμε ποτὲ καλὸ χαρτί, χάναμε• χάναμε ὁλοένα

    Πῶς θὰ φύγουμε τώρα; ποῦ θὰ πᾶμε; ποιὸς θὰ μᾶς δεχτεῖ; Δῶστε μας πίσω τὰ χρόνια μας κλέφτες

    Μανώλης Αναγνωστάκης
    -----------------
    Υ.Γ ΜΗΝ πιστευτέ σε ΕΚΛΟΓΕΣ τα αποτελέσματά βγαίνουν μέσα από ΈΝΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΌ...ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΔΕΊΞΩ..

    Uros..Ο ΘΕΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην σας τρομάζουν με αμερικανάκια κόλπα ...έτσι κάνουν και εκλογές... γράφει Uros...

    Η Flashpoint, η εταιρεία Cybersecurity που η ίδια δηλώνει (ειδική για την ασφάλεια στο διαδίκτυο) έδωσε στην δημοσιότητα έκθεση με τίτλο Η Τεχνολογία για την Τζιχάντ: Αναλύοντας την ψηφιακή εργαλειοθήκη των τζιχαντιστών...

    (Tech for Jihad: Dissecting Jihadists’ Digital Toolbox) στην οποία περιγράφονται οι τεχνολογίες και το λογισμικό ασφαλούς επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από τον ISIS, την ισλαμιστική στρατιωτική οργάνωση του Ιράκ και της Συρίας που είναι γνωστή και ως ISIL...

    Οι τζιχαντιστές του ISIS χρησιμοποιούν τα εν λόγω προγράμματα προκειμένου να σβήνουν τα ίχνη των online δραστηριοτήτων τους και να αποφεύγουν την επιτήρηση...

    {{{Στο σημείο αυτό να πούμε ότι όπως λέει και στο ίνφο της (εκεί στο τέλος της έκθεσης) η Flashpoint, είναι μια εταιρεία που συνεργάζεται με κυβερνήσεις, υπηρεσίες ασφαλείας και επιχειρήσεις προκειμένου (με την τεχνογνωσία της και την τεχνολογία της) να τους παρέχει μελέτες και παρακολούθηση.... Παρακολουθεί για λογαριασμό τους.... Για να τους ξεκουράζει βρε παιδί μου....}}}


    Είναι γεγονός πως ο ISIS χρησιμοποιεί κατά κόρον την τεχνολογία, και με την καλή γνώση της τεχνολογίας και την στρατηγική χρήση των social media, δραστηριοποιείται και φέρνει εις πέρας τις επιχειρήσεις του...

    Αυτό με τα σόσιαλς βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι τρομοκράτες συχνά χρησιμοποιούν ιστοσελίδες όπως το Facebook και το Twitter για την μετάδοση της προπαγάνδας τους, μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου (2015), πολλοί λογαριασμοί έκλεισαν από αυτές τις εταιρείες...

    Έτσι λοιπόν η εταιρεία Flashpoint, προκειμένου να συμβάλλει στην αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων, έκανε αυτήν την μελέτη για να εξετάσει την τεχνολογία που χρησιμοποιούν τρομοκρατικά δίκτυα όπως η Αλ-Κάιντα και ο ISIS για να προβάλλουν την προπαγάνδα τους καθώς και για να σχεδιάζουν και να συντονίζουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Η έκθεση περιγράφει πώς τα μέλη ISIS κάνουν χρήση ασφαλών browsers (περιηγητών) όπως του Tor Browser και του Opera Browser για να περιηγηθούν ανώνυμα στο διαδίκτυο...

    Καθώς όμως πολλά έχουν λεχθεί για το Tor και είναι γνωστό πως το Tor αποτελούσε τον υπ’ αριθμό ένα στόχο της αμερικανικής NSA, λόγω της ισχυρής ανωνυμίας που προσφέρει καθώς και λόγω του περιεχόμενου που υπάρχει σε αυτό (μην ξεχνάμε και την παραβίαση η οποία έγινε στο δίκτυο Tor, που την παραδέχτηκε και το ίδιο το FBI, όπως και τα επακόλουθα αυτής), οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν επιπλέον επίπεδα ασφάλειας....

    Η μελέτη της εταιρείας έδειξε ότι, γενικότερα, οι τζιχαντιστικές ομάδες προτιμούν να μην χρησιμοποιούν λογισμικό που έχει αναπτυχθεί σε δυτικές χώρες...

    Τουναντίον, χρησιμοποιούν τις δικές τους κρυπτογραφημένες εφαρμογές και ιστοσελίδες για να αποφεύγουν τον εντοπισμό.... Χρησιμοποιούν βέβαια και εμπορικές εφαρμογές όπως η Telegram, οι οποίες περιλαμβάνουν κρυπτογραφημένες υπηρεσίες δεδομένων, για την προπαγάνδα τους, την μεταξύ τους επικοινωνία και τον συντονισμό των επιθέσεών τους...

    Παρότι οι κινητές συσκευές iOS της Apple δεσπόζουν, ο ISIS προτιμά για τις επικοινωνίες του να χρησιμοποιεί συσκευές με Android.... Εξού και οι διάφορες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που έχουν αναπτυχθεί από τζιχαντιστές, έχουν δημιουργηθεί σε πρότυπο Android...

    Ας δούμε όμως και το λογισμικό ασφαλούς επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από το ISIS:

    γράφει ο Uros...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. Ασφαλείς browsers όπως ο Tor Browser, ο Opera Browser (προφανώς λόγω του proxy που παρέχει)

    2. Virtual Private Networks (VPNs) - κάποιο Ιδιωτικό Εικονικό Δίκτυο δίκτυο, που είναι μια ομάδα υπολογιστών (ή διακριτά μεταξύ τους δίκτυα) οι οποίοι είναι δικτυωμένοι μεταξύ τους μέσω ενός δημόσιου δικτύου, δηλαδή το ιντερνέτ - όπως ο CyberGhost VPN αλλά και υπηρεσίες Proxy (η χρήση ενός proxy server σας βοηθάει ώστε να έχετε μια στοιχειώδη ανωνυμία στο διαδίκτυο, κρύβοντας την IP διεύθυνσή σας η οποία φυσικά δίνει όλα τα στοιχεία για εσάς, μα αυτό είναι κάτι σχετικό και η άξια τους υπερεκτιμημένη).

    3. Κρυπτογραφημένες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Hush-Mail, το ProtonMail, το Tutanota, το GhostMail και το YOPmail.

    4. Εφαρμογές ασφαλείας κινητών τηλεφώνων όπως το Locker, μια εφαρμογή που διαγράφει τα αρχεία σε μια φορητή συσκευή μετά από περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες ξεκλειδώματος (με κωδικό), από αυτές που που έχει ορίσει ο χρήστης· αλλά και το Fake GPS, λογισμικό που ορίζει ψευδή τοποθεσία του δέκτη GPS σας, ώστε να παρέχει ψεύτικες πληροφορίες για την θέση σας στέλνοντας ψευδές σήμα στο αγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης – γνωστό ως GPS (Global Positioning System).

    5. Ασφαλείς εφαρμογές μηνυμάτων (όπου η επικοινωνία κρυπτογραφείται σε προσωπικό επίπεδο και αυτό σημαίνει πως τα μηνύματα τα διαβάζουν μόνο αυτοί οι οποίοι επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους), όπως το το Threema, το WhatsApp (δείτε όμως και Τρεις εναλλακτικές του WhatsApp με κάποια Ιδιωτικότητα και δείτε και το γιατί), το Telegram και το Asrar al-Dardashah...

    Παρά την φιλοσοφία της εκάστοτε κρυπτογραφημένης υπηρεσίας βέβαια, οι τζιχαντιστές δεν εμπιστεύονται καμία από αυτές απόλυτα καθώς οι περισσότερες αναπτύσσονται στην Δύση.

    6. Εφαρμογές ραδιοφωνικών σταθμών.

    Οι αναλυτές της μελέτης που κυκλοφόρησε η Flashpoint, Laith Alkhouri και Alex Kassirer, κλείνουν την έκθεσή τους τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας να γνωρίζουν την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, προκειμένου να μπορούν να τους παρακολουθούν:

    Today’s jihadists’ unrelenting drive to adapt and conceal their online operations presents unique challenges to monitoring them. While jihadists incessantly adapt their behaviors to evade surveillance, we must adapt our surveillance tactics to keep up. The more we understand about how jihadists leverage digital technologies to engage in nefarious activities, the better equipped we will be to defend ourselves and mitigate risk as effectively as possible.

    δηλαδή: Η πρόκληση είναι να καταφέρουμε να τους παρακολουθούμε παρά τον αμείωτο ρυθμό με τον οποίον οι τζιχαντιστές προσπαθούν να προσαρμόσουν και να κρύψουν τις online (διαδικτυακές) δρατηριότητές τους. Από την στιγμή που οι τζιχαντιστές προσαρμόζουν συνεχώς την συμπεριφορά τους, προκειμένου να αποφύγουν την επιτήρηση, θα πρέπει κι εμείς να προσαρμόζουμε τις συνήθεις μας πρακτικές επιτήρησης ώστε να μην μένουμε πίσω στις εξελίξεις και να είμαστε αποτελεσματικοί. Όσο περισσότερο κατανοούμε το πώς οι τζιχαντιστές αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες προκειμένου να συμμετάσχουν σε ειδεχθείς δραστηριότητες, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα είμαστε για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και να μετριάσουμε τον κίνδυνο όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.
    -------------------------------------------------------------------
    Με μια λέξη: αηδίες, για να μην πω τίποτε άλλο.

    Νομίζω, είναι προφανές τι συμβαίνει εδώ, τι σκοπό έχει και γιατί γίνεται. Λίγο πολύ οι πιο πάνω υπηρεσίες και εργαλεία αποτελούν δυσκολίες τόσο για την επιτήρηση, όσο και για προϊόντα ολιγοπωλίων της τεχνολογίας...

    Η γελοιότητα στα πιο πάνω βγάζει μάτι... Το πως μια υποτίθεται, ειδικευμένη εταιρεία σε θέματα ασφαλείας, αναφέρει ως κυβερνοόπλο το proxy του Opera-browser (και γενικότερα τους Proxy servers) είναι αρκετό για να συνεχίσεις την ανάγνωση μόνο για ψυχαγωγικούς λόγους.

    Δεν είναι μόνο αστείο. Είναι η επέλαση του ολοκληρωτισμού μέσα από τα πλαίσια των αστικών δημοκρατιών....Υπάρχει το P2P γίδια (ειδικοί....

    γράφει ο Uros...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανάθεμα την ώρα ποιος ορίζει εδώ
    το ανάποδο βαφτίζει και λέει το σωστό
    Του αδύναμου το δίκιο μήτε λέει ποτέ
    βγαίνει τη νύχτα μέρα και τ' ορκίζεται
    Όπου μεγάλη πόρτα πίσω της αυτός
    κάνεις να την ανοίξεις γίνεται άφαντος...
    ------------------------------

    Η αλήθεια βρίσκεται στους παραπάνω στίχους του Ελύτη και αν το σκεφτείτε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, προσπαθούν να πείσουν (και σε μεγάλο σημείο το κατάφεραν) πως ο σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός και ο καπιταλισμός είναι πολιτεύματα...

    Η αλήθεια όμως, είναι πως αυτά δεν είναι πολιτεύματα καθώς στην ουσία αποτελούν οικονομικές διαρρυθμίσεις και προκειμένου να εδραιωθούν, χρησιμοποίησαν μια παραλλαγή της ολιγαρχίας, τον κοινοβουλευτισμό....

    Δηλαδή, για να εφαρμοστούν τα οικονομικά συστήματα αυτά, ή σωστότερα για να μην εφαρμοστούν, απαιτούν πάντα το ένα, το ίδιο και το αυτό, πολιτικό σύστημα: κοινοβουλευτισμό. Δηλαδή αντιπροσώπους με μακρές θητείες.

    Παντού αντιπρόσωποι με μακρές θητείες...

    Αντιπροσώποι με μακρές θητείες στην Βουλή... Αντιπροσώποι με μακρές θητείες στα κόμματα ή στο κόμμα, αν τυχαίνει να είναι μονοκομματικά συστήματα....

    Δηλαδή ακόμη και οι Κεντρικές ή Πολιτικές Επιτροπές τους, τα Πολιτικά Γραφεία τους και τα παρόμοια, στελεχώνονται με αντιπροσώπους με μακρές θητείες....

    Αντιπροσώποι με μακρές θητείες στους Δήμους, στα Σωματεία-Συνδικάτα.

    Τα οικονομικά συστήματα χρησιμοποιούν αντιπροσώπους μακράς θητείας για να κάνουν την δουλειά τους οι επικεφαλής... Πρόεδροι, Δήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς, Πρωθυπουργοί...

    Οι κεφαλές κάνουν κουμάντο και ελέγχουν τους [αντιπροσώπους του λαού] όπως θέλουν...

    Οι κεφαλές υποδύονται τους δημοκράτες... Ελέγχουν τους [αντιπροσώπους του λαού] με ένα σωρό τρόπους.... Ανάλογα με το καθεστώς, τους υποχρεώνουν, τους τρομοκρατούν, τους διαφθείρουν...

    Και τους καθιστούν συντεταγμένη διμοιρία έγκρισης προ-ειλημμένων αποφάσεων... Γραμμή παραγωγής κανονική.

    Παντού αντιπρόσωποι... Πουθενά άμεση συμμετοχή του λαού... Πουθενά... Ώστε να μπορούν ελεύθερα να εξουσιάζουν και να εξουσιάζονται, μακριά από τον άμεσο λαϊκό έλεγχο....

    Για να κάνουν την δουλειά τους τα οικονομικά συστήματα αυτά πρέπει να απουσιάζει η δημοκρατία.... Μόνο μέσω του εξουσιασμού κάνουν την δουλειά τους...

    Έχουν αλλεργία στη δημοκρατία.... Τα οικονομικά συστήματα λοιπόν, όλα, μασκαρεύονται σε πολιτεύματα.... Και μάλιστα [δημοκρατικά].... Και υποστηρίζουν ότι τάχαμου έχουν και διαφορές μεταξύ τους... Δεν έχουν διαφορές... Δημιουργούν όλα δούλους και βαστάζους.. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο....

    Δεν θα σας κουράσω άλλο.... Η νύχτα και η ημέρα που έρχεται είναι η αρχή της Άνοιξης... Αυτό φτάνει για θετικές σκέψεις, σίγουρα...

    Το θέμα όμως είναι να υπάρχουν σκέψεις...

    ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΊΑ..ΕΕΕ ΣΚΑΙ;;;!!!!!! Ο ΑΛΛΑΦΟΥΖΟΣ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΠΆΕΙ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΆΝΙΑ;;;ΕΕΕΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση