GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θερμός ο Ερντογάν, επιφυλακτικός ο Πούτιν στη συνάντησή τους

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να επισφραγί...


Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να επισφραγίσει τη συμφιλίωση των δύο χωρών, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην βούληση και των δύο να αποκατασταθούν οι σχέσεις ωστόσο ο Ερντογάν στις δηλώσεις του ήταν θερμός και σίγουρος για την "νέα επόχή" στην οποία μπαίνουν οι δύο χώρες ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήτνα πιο επιφυλακτικός και συγκρατημένος. 

Για το "αγκάθι" της Συρίας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι "οι δύο χώρες έχουν έναν κοινό στόχο, τη διευθέτηση της κρίσης" αλλά επισήμανε ότι οι απόψεις της Μόσχας και της Άγκυρας συχνά δεν συμπίπτουν. Ωστόσο τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνομιλήσουν και να αναζητήσουν λύσεις. «Νομίζω ότι είναι εφικτό να ευθυγραμμιστούν οι απόψεις μας και οι προσεγγίσεις μας», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στην εμπορική διάσταση των διμερών σχέσεων ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα δύο μέρα αποκαθιστούν τον στόχο ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια κατ' έτος, αλλά και την ταχεία επανέναρξη των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Τουρκία.

Ο Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε ότι αναμένει πως θα είναι «δύσκολη» η προσπάθεια «αναζωογόνησης της οικονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία, καθώς, μετά την πρόσφατη ραγδαία μείωση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η «τάση είναι πολύ αρνητική» και «έχουμε δύσκολο έργο να επιτελέσουμε». «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστεί ένα κάποιο χρονικό διάστημα», προέβλεψε.

Ωστόσο «οι χώρες μας έχουν όλες τις δυνατότητες στη διάθεσή τους για την πλήρη αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας», και η «προτεραιότητα» είναι η συνεργασία αυτή να επανέλθει «στο επίπεδο πριν από την κρίση» στις διμερείς σχέσεις.

«Εκτιμούμε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές», είπε από τη δική του πλευρά ο Ερντογάν.

Για το έργο του αγωγού TurkStream, το οποίο είχε παγώσει εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας,ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι «θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά του,  ο Πούτιν ανέφερε πως η κατασκευή του τμήματος του αγωγού το οποίο προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην εσωτερική αγορά της Τουρκίας θα ξεκινήσει «το αμέσως προσεχές διάστημα», όμως υπογράμμισε ότι η κατασκευή του τμήματος του αγωγού για τον εφοδιασμό κρατών μελών της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που θα δώσουν οι Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση