GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βίαιες εκκαθαρίσεις αστέγων για…λίφτινγκ εικόνας στο Ρίο

Προκειμένου να κάνουν ένα… λίφτινγκ στην εικόνα τουριστικών περιοχών, που επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα λόγω Ολυμπιακών Α...


Προκειμένου να κάνουν ένα… λίφτινγκ στην εικόνα τουριστικών περιοχών, που επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, οι αρχές της Βραζιλίας προχωρούν σε μαζικές εκκαθαρίσεις, απομακρύνοντας αστέγους, ακόμη και με τη βία από πολλές περιοχές του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Project Ruas, καθημερινά, περίπου 5.500 αστέγους σε κέντρα προσφύγων, μακρυά από τις περιοχές που διεξάγονται οι Αγώνες. Ωστόσο, οι αρχές διαβεβαιώνουν πως οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται στα κέντρα φιλοξενίας με τη θέλησή τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΜΚΟ, αργά κάθε νύχτα, η αστυνομία αναγκάζει βίαια τους άστεγους να εγκαταλείψουν το νότιο τμήμα της πόλης, όπου βρίσκονται η παραλία Κοπακαμπάνα και οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις. «Οι άστεγοι απομακρύνονται καταναγκαστικά. Έχουμε λάβει καταγγελίες για ξυλοδαρμούς» κάποιων από αυτούς, τόνισε ο Μουρίλο Σαμπίνου, ο εκπρόσωπος της Project Ruas.

«Δημιουργείται η αίσθηση πως (ο δήμος) προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους, για να μην φαίνεται ότι υπάρχει τόσο μεγάλη φτώχεια στο Ρίο», εξήγησε ο Σαμπίνου.

Ωστόσο μια εκπρόσωπος του δήμου του Ρίο ντε Ζανέιρο αντέτεινε ότι προσφέρεται καταφύγιο στους άστεγους για να μην είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

«Το ότι προσφέρεται καταφύγιο στους άστεγους είναι κοινή πρακτική. Δεν έχω ενημερωθεί για (σ.σ. βίαιες ή αναγκαστικές) απομακρύνσεις (άστεγων) που να σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», επέμεινε η εκπρόσωπος.

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Ζανέιρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πάνω από 75.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου ζούσαν, λόγω της συγκεκριμένης διοργάνωσης καθώς και διαφόρων άλλων αθλητικών διοργανώσεων μετά το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του δημοτικού συμβουλίου.

Οι περισσότεροι άστεγοι της πόλης βρίσκουν απασχόληση μόνο στην παραοικονομία. Ανακυκλώνουν μέταλλα και άλλα σκουπίδια.

Πάνω από το 60% των άστεγων στο Ρίο έχουν γεννηθεί στην πολιτεία. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις οι κάτοικοι των οποίων εξασφαλίζουν τις περισσότερες φορές μόνο επισφαλείς θέσεις απασχόλησης και δεν έχουν συμβόλαια για τα ακίνητα όπου διαμένουν ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τον Σαμπίνου.

Η πλειονότητά τους κατέληξε στους δρόμους λόγω απολύσεων ή ενδοοικογενειακών προβλημάτων, και πολλοί άρχισαν να κάνουν χρήση ναρκωτικών ή να καταφεύγουν στο αλκοόλ όταν έχασαν τα σπίτια τους, κατά τον ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση