GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κεφαλονιά: Διήμερο γνωριμίας με τη Σπηλιά της Δράκαινας

Διήμερο εκδηλώσεων γνωριμίας των πολιτών και των επισκεπτών της Κεφαλονιάς με την αρχαιολογία των νεολιθικών (περ. 5600 - 3700 π.Χ.) κα...


Διήμερο εκδηλώσεων γνωριμίας των πολιτών και των επισκεπτών της Κεφαλονιάς με την αρχαιολογία των νεολιθικών (περ. 5600 - 3700 π.Χ.) και των ιστορικών χρόνων (τέλος 7ου - αρχές 6ου αι. π.Χ.) στα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού, διοργανώνει ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος «Ο ΠΡΟΝΗΣΟΣ». Αφορμή στάθηκε η επέτειος των 25 χρόνων του ανασκαφικού και ερευνητικού έργου στη «Σπηλιά της Δράκαινας», που έχει φέρει στην επιφάνεια σημαντικότατες πληροφορίες για το πολύ μακρινό παρελθόν.
Για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, αλλά και για την αξιοποίηση της περιοχής από τη σύγχρονη κοινωνία, θα μιλήσει σήμερα στις 20:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πόρου «Γεράσιμος Πεντόγαλος» η Δρ. Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού. Η κ. Στρατούλη είναι επικεφαλής του ερευνητικού έργου στα προϊστορικά στρώματα του σπηλαίου, που ανήκουν στους νεολιθικούς χρόνους, μαρτυρώντας μια περιστασιακή και όχι συνεχής χρήση του σπηλαίου, η οποία ξεκίνησε γύρω στο 5600 π.Χ. και συνεχίστηκε τουλάχιστον ως το 3700 π.Χ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αντικειμένων, που έχουν εντοπιστεί σε αυτά τα στρώματα και τα οποία δείχνουν την ιδιαιτερότητα της «Δράκαινας», είναι εστίες, θρυμματισμένοι σπόροι σιτηρών και οσπρίων για γρήγορη παρασκευή τροφής, κατάλοιπα από κατανάλωση θηραμάτων, αλλά και επιλεγμένων τμημάτων από πρόβατα, κατσίκες και χοίρους, μεγάλος αριθμός αιχμών βελών (άνω των 220 σε αριθμό) και πρόχειρων εργαλείων από πυριτόλιθους για τεμαχισμό, αλλά και λίθινων τριβείων και τριπτήρων για παρασκευή χρωστικών. Ακόμη αγγεία για παρασκευή και κυρίως κατανάλωση τροφών και υγρών, καθώς και πήλινα σκεύη και κοσμήματα που σκόπιμα θραύστηκαν ή εναποτέθηκαν στη σπηλιά.
Επίσης, η είδηση για την εύρεση ενός νεολιθικού νήματος, ηλικίας 7.000 ετών, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου το 2011, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι ειδικοί στην επαναλαμβανόμενη σε μεγάλα χρονικά διαστήματα κάλυψη τμήματος των χρησιμοποιημένων επιφανειών του σπηλαίου με «ασβεστοδάπεδα».
«Η σύνθεση του αρχαιολογικού υλικού μεταξύ των ασβεστοδαπέδων υποδηλώνει και συναθροίσεις ειδικού περιεχομένου, ίσως και κάποιας μορφής 'τελετές ενηλικίωσης', οι οποίες συνδυάζονταν με την κατανάλωση ή και το μοίρασμα τροφής, την κατασκευή συγκεκριμένων εργαλείων, καθώς και χρωστικών για την κόσμηση του σώματος (τατουάζ), αλλά και με κυνηγετικές εξορμήσεις συμβολικής σημασίας», είχε δηλώσει η ίδια παλαιότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η κ. Στρατούλη θα παρουσιάσει, επίσης, το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς, επιχειρηματίες και μαθητές «Τα Μυστικά της Σπηλιάς της Δράκαινας», στο οποίο παίζουν (ως καρτούν) μια ... γκρινιάρα νυχτερίδα, μια ζωηρή Δρακουλίνα κι ένας αμήχανος αρχαιολόγος.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του σπηλαίου www.drakainacave.gr.
Τέλος, το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί στο Φαράγγι του Πόρου γεω-αρχαιολογικός και ιστορικός περίπατος για ενήλικες και μαθητές με συνοδοιπόρους τους Δρ. Α. Μανάκο (γεωλόγο), την κ. Στρατούλη, καθώς και μέλη του Συλλόγου. Συνάντηση στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου «Γεράσιμος Πεντογάλος» με αθλητική ένδυση & πρόνοια υγρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση