GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέντε εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στην Πάτμο

Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης και ο πιο ελκυστικός προορισμός της Ευρώπης, σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Forbes, βρίσκεται στο...


Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης και ο πιο ελκυστικός προορισμός της Ευρώπης, σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Forbes, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Αιγαίου πελάγους και διακρίνεται για τη μεγάλη ιστορική και θρησκευτική σημασία της.
Το νησί στο οποίο έγραψε την Αποκάλυψη το 95 μ.Χ. ο εξόριστος από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Δομιτιανό, Άγιος Ιωάννης, αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό στη χώρα, τόσο για τους θιασώτες του θρησκευτικού τουρισμού όσο και για τους φανατικούς της χαλαρής και αβίαστα κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας. Μάθετε, λοιπόν, ποιες εμπειρίες πρέπει να ζήσετε όσο βρίσκεστε στο πανέμορφο αυτό νησί.

Βόλτα στη Χώρα 

patmos-votla-sti-chora_3
Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης και ο πιο ελκυστικός προορισμός της Ευρώπης, σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Forbes, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Αιγαίου πελάγους και διακρίνεται για τη μεγάλη ιστορική και θρησκευτική σημασία της. Το νησί στο οποίο έγραψε την Αποκάλυψη το 95 μ.Χ. ο εξόριστος από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Δομιτιανό, Άγιος Ιωάννης, αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό στη χώρα, τόσο για τους θιασώτες του θρησκευτικού τουρισμού όσο και για τους φανατικούς της χαλαρής και αβίαστα κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας. Μάθετε, λοιπόν, ποιες εμπειρίες πρέπει να ζήσετε όσο βρίσκεστε στο πανέμορφο αυτό νησί.
Η πρωτεύουσα, το διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού, ο πιο όμορφος οικισμός με την πιο μυστηριακή και θρησκευτική ατμόσφαιρα που έχετε συναντήσει ποτέ σε προορισμό, η Χώρα της Πάτμου, είναι χτισμένη σε λόφο σε απόσταση 3 χλμ. από το λιμάνι του νησιού, τη Σκάλα. Η Χώρα της Πάτμου μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO το 1999 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας κι αν την επισκεφτείτε, σε οποιοδήποτε σημείο της κι αν βρεθείτε, σίγουρα θα νιώσετε δέος.
Από πού πηγάζει αυτό το συναίσθημα; Αρχικά, από την απαράμιλλη αισθητική των μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής πάλλευκων κτηρίων και των μεγαλοπρεπών αρχοντικών του 15ου αιώνα κι έπειτα, από τον ανεπιτήδευτα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της που μόνο σαγήνη μπορεί να προκαλέσει, σε συνδυασμό με την έκπληξη που προκαλεί η συνειδητοποίηση της σημαίνουσας ιστορίας της, που βρίσκεται πίσω από την απόλυτη συμμετρία μεταξύ της σύγχρονης ζωής και της θρησκευτικής σημασίας της Ιεράς Μονής του Αγίου του Θεολόγου.
Ίσως η ομορφότερη Χώρα όλου του Αιγαίου πελάγους και μία από τις ακριβότερες περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, οικοδομήθηκε γύρω από το τείχος της Μονής μέσα σε μια περίοδο 1.000 ετών. Τα ολόλευκα σπίτια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά της έχουν κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία που βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την ιερότητα του παραπλήσιου χώρου. Αυτό θα το καταλάβετε από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθείτε να περιδιαβαίνετε τα δαιδαλώδη, πάλλευκα και πεντακάθαρα σοκάκια της. Το σίγουρο είναι ότι θα σας μείνουν αξέχαστες οι πανέμορφες γωνιές που θα συναντήσετε στα στενά σοκάκια με τις ζωγραφισμένες ντάμες και τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, όπως του Σημαντήρη και του Νικολαΐδη, από την πλατεία Δημαρχείου, όπου δεσπόζει η προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου, μέχρι την κεντρική πλατεία Αγίας Λεβίας, με τις παραδοσιακές ταβέρνες, τα ατμοσφαιρικά μπαράκια και τις καλόγουστες boutiques.

Επίσκεψη στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου 

patmos-agios-ioannis_2
Σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την Πάτμο, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα και τον ορθόδοξο χριστιανισμό, η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στέκει επιβλητική στην είσοδο της Χώρας. Το σημαντικότερο προσκύνημα για ολόκληρο το χριστιανισμό μαζί με το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης και τη Χώρα της Πάτμου ανακηρύχθηκαν από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1999. Η ίδρυσή της αποδίδεται στον όσιο Χριστόδουλο, στον οποίο παραχωρήθηκε η Πάτμος το 1088 από τον Αλέξιο Α' τον Κομνηνό προκειμένου να ιδρύσει ένα μοναστήρι προς τιμήν του Ευαγγελιστή.
Χτισμένη σε μορφή μεσαιωνικού κάστρου με επάλξεις, η μονή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την ανάπτυξη του νησιού. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, η μονή οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού της Αρτέμιδος και μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Το μοναστήρι περιβάλλεται από ακανόνιστο, ορθογώνιο αμυντικό περίβολο που ανεγέρθηκε σταδιακά από τα τέλη του 11ου έως τις αρχές του 17ου αιώνα.
Από τη βυζαντινή περίοδο σώζονται μέχρι και σήμερα το καθολικό, η τράπεζα, η εστία και τα κελιά των μοναχών. Στο καθολικό ξεχωρίζει το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, ενώ στην τράπεζα την προσοχή σας θα τραβήξουν τόσο οι τοιχογραφίες όσο και τα μαρμάρινα τραπέζια φαγητού των μοναχών. Αν ανεβείτε μέχρι το επίπεδο των κελιών, θα απολαύσετε από κοντά τις χαρακτηριστικές καμάρες της μονής και θα έχετε θέα στην πλακοστρωμένη αυλή της.

Μακροβούτια στις παραλίες της 

patmos-paralies_petra
Μπορεί η Πάτμος να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το θρησκευτικό τουρισμό, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να την επισκεφτείτε και για τις καλοκαιρινές διακοπές σας. Αυτό το μικρό σε έκταση νησί αποτελεί ιδανική επιλογή για εσάς που θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε περισσότερες από μία παραλίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο νησί της Αποκάλυψης, λοιπόν, θα βρείτε παραλίες για όλα τα γούστα, οργανωμένες, οικογενειακές, απομακρυσμένες, με άμμο ή βότσαλο, προσεγγίσιμες με σκάφος, αυτοκίνητο ή και με τα πόδια.
Συνεχόμενοι κόλποι, μικροί όρμοι και μικρές ή μεγαλύτερες ακρογιαλιές συνθέτουν την ακτογραμμή της Πάτμου, η οποία θα σας χαρίσει εικόνες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς είναι ο Κάμπος, η Πέτρα, η Ψιλή Άμμος, το Αγριολίβαδο, η Λάμπη, ο Γερανός και η Βαγιά. Οι μικρές σχετικά αποστάσεις στο νησί ευνοούν το συνδυασμό δύο ή και περισσότερων παραλιών ανά ημέρα, σε περίπτωση που οι διακοπές σας είναι ολιγοήμερες και θέλετε να επισκεφτείτε όλες τις ακτές της Πάτμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση