GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέθανε ο Λευτέρης Μαλεφάκης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία ο σημαντικός ιστορικός ερευνητής, Edward Eleftherios Malefakis. Ο Λευτέρης Μαλεφάκης δίδαξε στα πανεπιστήμ...


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία ο σημαντικός ιστορικός ερευνητής, Edward Eleftherios Malefakis.

Ο Λευτέρης Μαλεφάκης δίδαξε στα πανεπιστήμια Michigan, Wayne State και Northwestern, πριν εκλεγεί, το 1975, τακτικός καθηγητής της ευρωπαϊκής ιστορίας στο Columbia.

Το επιστημονικό του έργο επικεντρώθηκε σε δύο μεγάλες θεματικές ενότητες: Στην ιστορία της Ισπανίας του 20ού αιώνα και στη συγκριτική ιστορία της Νότιας Ευρώπης κατά το 19ο και τον 20ο αιώνα.

Γνωστότερο έργο του είναι η Αγροτική μεταρρύθμιση-αγροτική επανάσταση στην Ισπανία.  Τιήθηκε, το 1970, με το υψηλού κύρους βραβείο Herbert Baxter Adams, που η Αμερικανική Ιστορική Εταιρεία απονέμει κάθε χρόνο στην καλύτερη ιστορική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το αμέσως προηγούμενο έτος. 

Στη συγκεκριμένη μονογραφία ανέλυε με διεισδυτικότητα το εκρηκτικό κοινωνικό ζήτημα που είχε δημιουργήσει στη νότια Ισπανία το μακραίωνο γαιοκτητικό καθεστώς των λατιφούντιων και την ταυτόχρονη δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής μάζας ακτημόνων αγροτών, οι οποίοι, με την πάροδο του χρόνο, είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί, στηρίζοντας μαζικά αναρχικά και σοσιαλιστικά κινήματα και απειλώντας ευθέως τόσο τη μοναρχία όσο και το κοινωνικό και πολιτικό καθεστώς που τη στήριζε μέχρι την έκρηξη του Εμφυλίου Πολέμου, το 1936. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση