GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έστειλε προσφορά στο επίμαχο μνημείο Γιασουκούνι ο Σίνζο Άμπε

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έστειλε μια τελετουργική προσφορά στο Μνημείο Γιασουκούνι για τους πεσόντες κατά τη σημερινή επέτειο της άν...


Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έστειλε μια τελετουργική προσφορά στο Μνημείο Γιασουκούνι για τους πεσόντες κατά τη σημερινή επέτειο της άνευ όρων συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν επισκέφθηκε το μνημείο, το οποίο θεωρείται από την Κίνα και τη Νότια Κορέα σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού.

Οι επισκέψεις κορυφαίων ιαπώνων πολιτικών στο Μνημείο Γιασουκούνι εξοργίζουν την Κίνα και τη Νότια Κορέα επειδή στο σιντοϊστικό αυτό μνημείο, μαζί με τη μνήμη των περίπου 2,5 εκατ. νεκρών που είχε η χώρα κατά τον πόλεμο, τιμάται και η μνήμη 14 ιαπώνων ηγετών που είχαν καταδικαστεί από συμμαχικό δικαστήριο ως εγκληματίες πολέμου.

Οι σχέσεις ανάμεσα την Κίνα και την Ιαπωνία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας, έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες αφού αυξανόμενος αριθμός κινεζικών κυβερνητικών σκαφών και σκαφών της κινεζικής ακτοφυλακής πλέουν κοντά σε διαφιλονικούμενα μικρά νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Η νέα γιαπωνέζα υπουργός Άμυνας Τομόμι Ινάντα, η οποία κατηγορήθηκε από την Κίνα ότι παρερμηνεύει την ιστορία αφού αρνήθηκε να πει αν τα ιαπωνικά στρατεύματα κατέσφαξαν αμάχους στην Κίνα στη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επισκεπτόταν στρατεύματα στο Τζιμπουτί και δεν μπορούσε να μεταβεί στο μνημείο, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Ο Άμπε δεν έχει επισκεφθεί ο ίδιος το μνημείο από τον Δεκέμβριο του 2013, όμως στέλνει τελετουργικές προσφορές.

"Μού είπε να έρθω και η επίσκεψή μου γίνεται από σεβασμό σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα", δήλωσε ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, στέλεχος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) του Άμπε, ο οποίος κατέθεσε την προσφορά εξ ονόματος του Άμπε ως προέδρου του LDP μάλλον, παρά ως πρωθυπουργού.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, μιλώντας σε τελετή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου, εξέφρασε "βαθιές τύψεις" για τη σύγκρουση κατά την οποία οι Ιάπωνες πολέμησαν στο όνομα του πατέρα του, του Χιροχίτο. Είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τη φράση κατά την περυσινή τελετή για την 70η επέτειο από το τέλος του πολέμου. Μερικοί την θεώρησαν διακριτική μομφή προς τον συντηρητικό Άμπε, ο οποίος υποστηρίζει έναν λιγότερο απολογητικό τόνο.

"Στοχαζόμενος το παρελθόν μας με αίσθημα βαθιών τύψεων, ελπίζω ειλικρινά να μην επαναληφθεί ποτέ ο όλεθρος του πολέμου", δήλωσε ο 82χρονος Ακιχίτο. Την περασμένη εβδομάδα ο αυτοκράτορας υπαινίχθηκε σε ομιλία του πως θέλει να παραιτηθεί σε λίγα χρόνια.

Στην ίδια τελετή, ο Άμπε τόνισε πως η Ιαπωνία θα συνεχίσει να εργάζεται για την παγκόσμια ειρήνη.

Μεταξύ των περίπου 70 βουλευτών, που επισκέφθηκαν το Μνημείο Γιασουκούνι, ήταν ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Ταμάγιο Μαρουκάουα και ο Σινγίρο Κοϊζούμι, ο γιος του δημοφιλούς πρωθυπουργού Γιουνιτσίρο Κοϊζούμι, που συχνά αναφέρεται ως ένας μελλοντικός πρωθυπουργός.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα αρνήθηκε να σχολιάσει τις επισκέψεις, λέγοντας πως είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.

Ο Σούγκα δήλωσε ακόμη πως η επίσκεψη που πραγματοποίησαν το πρωί νοτιοκορεάτες βουλευτές σε διαφιλονικούμενη ομάδα νησιών, γνωστών ως Τακεσίμα στην Ισπανία και ως Ντόκντο στη Νότια Κορέα, ήταν "εξαιρετικά λυπηρή" και πως η Ιαπωνία θα διαμαρτυρηθεί έντονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση