GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στον δήμο Καισαριανής ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου

Στον δήμο Καισαριανής, παραχωρείται ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου, 32 χρόνια μετά τη μετατροπή του σε «μνημειακό - ιστορικό» και δύο...


Στον δήμο Καισαριανής, παραχωρείται ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου, 32 χρόνια μετά τη μετατροπή του σε «μνημειακό - ιστορικό» και δύο μετά την υποθήκευση του από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η παραχώρηση των 464 στρεμμάτων στο δήμο, προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα οι υπουργοί Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Σπίρτζης και Τρύφων Αλεξιάδης.

Σκοπός της κυβέρνησης, βάση της τροπολογίας, είναι η ανάδειξη της έκτασης ως χώρου ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία πάρκου αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

«Απολύτως θετική» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή, ο δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος. «Η αποκατάσταση της ιερότητας του χώρου», προσθέτει ο κ. Σταμέλος προχωρά ικανοποιητικά, με τα πρώτα βήματα να ξεκινούν το 1984, έπειτα από πολυήμερη κατάληψη των ακτιβιστών και την κήρυξη 110 στρεμμάτων, επί υπουργίας Μελίνας, σε «ιστορικό - μνημειακό».

Το χρόνιο αίτημα της διεκδίκησης του χώρου για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, εκτός των κατοίκων της περιοχής, αποτελούσε καθολικό αίτημα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, καθώς, δεκάδες εξ αυτών, είχαν θυσιαστεί στον «τοίχο της Καισαριανής». Τη δέσμευση αυτή για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος τον συνόδευε στη μεγάλη συγκέντρωση τον Ιούνιο του 2013 στο Σκοπευτήριο.

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται η παραχώρηση στο δήμο με αποκλειστική χρήση 40 ετών. Απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων εντός του συγκεκριμένου χώρου και ο δήμος θα έχει την διαχείριση των παραχωρούμενων δημοσίων ακινήτων για τον παραπάνω σκοπό, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους και δεν παρεμποδίζεται η χρήση τους ως ιστορικού μνημείου και πάρκου αναψυχής. Επίσης, ο δήμος Καισαριανής αναλαμβάνει, με δικές του δαπάνες, την υποχρέωση φύλαξης, καθαρισμού κ.λπ., της έκτασης αυτής και τα έσοδα του δήμου από την εκμετάλλευση της θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αξιοποίηση.

Το Σκοπευτήριο Καισαριανής είναι το σπουδαιότερο αλλά όχι το μόνο «δείγμα γραφής» για την κυβέρνηση, επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, προσθέτοντας ότι η παραχώρηση εντάσσεται στην «πολιτική ανάδειξης και αξιοποίησης αυτών των χώρων», όπως του Φαληρικού Δέλτα που δόθηκε στην περιφέρεια Αττικής, της περιοχής του Ασύρματου που δόθηκε στο δήμο Αγίου Δημητρίου και της παραλιακής περιοχής στον Πειραιά που δόθηκε στο δήμο Δραπετσώνας - Κερατσινίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση