GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα μεγάλα «γιατί» για την τραγωδία στην Αίγινα - ΦΩΤΟ

Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί 5 ετών και 15 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της ναυτικής τραγωδίας που σημειώθηκε χθες ...


Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί 5 ετών και 15 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της ναυτικής τραγωδίας που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο νησί της Αίγινας.

Το δυστύχημα συνέβη στο Ακρωτήρι Πέρδικα, όταν ένα ταχύπλοο σκάφος με οδηγό έναν 78χρονο, εμβόλισε τουριστικό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 24 άτομα.

Σύμφωνα με τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες από την σφοδρότητα της σύγκρουσης, το τουριστικό σκάφος κόπηκε στα δύο με τον 58χρονο καπετάνιο να βρίσκει ακαριαίο θάνατο και τους επιβαίνοντες να πέφτουν στη θάλασσα.

Από αυτούς, οι τρεις δεν τα κατάφεραν και ανασύρθηκαν νεκροί. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται δύο τραυματίες, μία 29χρονη η οποία λίγο έλειψε να χάσει το πόδι της από την αριστερή κνήμη και κάτω, καθώς και ένας 16χρονος με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι έρευνες του Λιμενικού και των βατραχανθρώπων θα συνεχιστούν και σήμερα καθώς πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν εάν έχουν βρεθεί όλοι οι επιβαίνοντες καθώς τα εισιτήρια τα είχε κόψει εν πλω ο καπετάνιος που έχασε τη ζωή του.


Ο κυβερνήτης του ταχύπλοου σκάφους συνελήφθη αμέσως μετά το δυστύχημα και φέρεται να είναι 78 ετών. Μάλιστα, παρουσιάζεται σε κατάσταση σοκ και φέρεται να δήλωσε στους λιμενικούς ότι «δεν κατάλαβε πως έγινε το δυστύχημα», αλλά και ότι «δεν πρόλαβε να δει τίποτα προτού να είναι πολύ αργά».

Τα μεγάλα ερωτηματικά

Οι αξιωματικοί που διενεργούν την προανάκριση έχουν δώσει προτεραιότητα στη λήψη καταθέσεων αυτόπτων μαρτύρων ώστε να συνθέσουν τα κομμάτια του μυστηρίου.

Ο φάκελος του κυβερνήτη του ταχύπλοου σκάφους βρίσκεται ήδη στα χέρια των ανακριτικών υπαλλήλων και σύμφωνα με πληροφορίες, ο 78χρονος «πρωταγωνιστής» της ανείπωτης τραγωδίας είναι κάτοχος νόμιμης άδειας οδήγησης.

Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει αν είχε ανανεωθεί η άδειά του, καθώς μετά το 65ο έτος της ηλικίας η ισχύς είναι τριετούς διάρκειας ή θεωρείται σε ισχύ αν έχει ανανεωθεί η άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου. Στο ίδιο σκάφος, επέβαιναν ακόμη τρία άτομα τα οποία οδηγήθηκαν στο λιμεναρχείο Αίγινας και αφέθηκαν ελεύθερα αφού την ευθύνη φέρει ο χειριστής του ταχυπλόου.

Άξιο απορίας είναι πως κανένας από τους επιβαίνοντες του ταχυπλόου δεν είδε την επικείμενη σύγκρουση και δεν αντέδρασε.

Αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρουν ότι το ταχύπλοο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, αλλά εντός των επιτρεπόμενων ορίων για την περιοχή.

Το στενό ανάμεσα στην Πέρδικα και την Μονή, αποτελεί συχνό πέρασμα και κατά τους θερινούς μήνες, πολλά είναι τα τουριστικά πλοιάρια που μεταφέρουν παραθεριστές στις παραλίες με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνηση στην περιοχή. Ο 78χρονος κυβερνήτης φέρεται να είναι έμπειρος και οι αξιωματικοί προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί δεν κινήθηκε με μεγαλύτερη προσοχή στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως αποκαλύπτει κάτοικος της Αίγινας στο «Έθνος», ο κυβερνήτης του ταχυπλόου σκάφους είχε γίνει αντιληπτός της προηγούμενες ημέρες. «Τον βλέπαμε πως οδηγούσε και αναρωτιόμασταν αν… έβλεπε», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι το σκαρί του συγκεκριμένου σκάφους τέτοιο σε συνδυασμό με τη μεγάλη ηλικία του κυβερνήτη, το πιθανότερο είναι ότι απλά δεν είδε την τουριστική λάντζα και την εμβόλισε. Μπορεί να έπεφτε και ο ήλιος στα μάτια του και να μην πρόλαβε να δει τίποτα», ανέφερε ο μάρτυρας.

Ο συλληφθείς υποβλήθηκε σε εξετάσεις καθώς φέρεται να επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας στους λιμενικούς. «Πάσχω από μολυσματική ασθένεια, μη με ακουμπήσετε», φέρεται να είπε την ώρα της σύλληψης.

Πηγές από το λιμενικό σώμα, αναφέρουν ότι ο κυβερνήτης δεν είναι και ο ιδιοκτήτης του σκάφους. Το σκάφος ανήκει σε άλλο πρόσωπο. Το τουριστικό σκάφος ήταν καλό σκαρί, καλής ποιότητας και συγκεκριμένα ήταν πρώην ναυαγοσωστικό. Ο καπετάνιος ήταν έμπειρος και έκανε συχνά το μοιραίο δρομολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση