GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτή είναι η θαυμαστή παγωμένη έρημος στον υποτροπικό του Ιράν

Όταν λέμε «έρημος» συνήθως μας έρχεται στο μυαλό μια περιοχή με άμμο και πάρα πολλή ζέστη. Αλλά έρημος δεν είναι μόνον μια ζεστή περιο...


Όταν λέμε «έρημος» συνήθως μας έρχεται στο μυαλό μια περιοχή με άμμο και πάρα πολλή ζέστη. Αλλά έρημος δεν είναι μόνον μια ζεστή περιοχή, μπορεί να είναι και μια παγωμένη περιοχή (η Ανταρκτική π.χ. έχει ερήμους). Έτσι είναι και η έρημος Zard-Kuh, σε υψόμετρο 4.200 μέτρων, στα δυτικά του Ιράν.

Γενικά η ενδοχώρα του Ιράν έχει πάρα πολλές ερήμους. Καμία όμως σαν την Zard-Kuh, την έρημο με τους παγετώνες, στις παρυφές της καυτής ερήμου,στον υποτροπικό του Ιράν.

Ο Μισός Κόσμος

Η μεγάλη πλειονότητα των ξένων τουριστών στο Ιράν είναι από την Ευρώπη και ένα από τα μέρη που επιθυμούν να επισκεφτούν είναι η παλαιά πρωτεύουσα της Περσίας, το Ισφαχάν. Μια παροιμία του 17ου αιώνα έλεγε ότι το Ισφαχάν είναι ο μισός κόσμος, δηλαδή όποιος πήγαινε εκεί έβλεπε τόσο εντυπωσιακά πράγματα που ήταν σαν να είχε επισκεφτεί το μισό κόσμο.

Και όμως, 500 χλμ μακρύτερα, η Zard-Kuh προσφέρει μια μοναδική γνωριμία με ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία του πλανήτη αλλά και τη νομαδική φυλή των Μπαχτιαρί.

Πολλοί επισκέπτες του Ιράν αγνοούν ότι η ασιατική χώρα, αν και σε υποτροπική ζώνη έχει πάρα πολύ χιόνι και κορυφές που μένουν παγωμένες ακόμη και 9 μήνες το χρόνο. Αλλά ακόμη και τα πολύ καυτά καλοκαίρια, κάποια κομμάτια παγετώνων δεν λιώνουν καθόλου, παρά καλύπτονται με σκόνη και άμμο... σαν να μην έπρεπε να ήταν εκεί!

Η περιοχή φιλοξενεί και τους καταρράκτες του Σέιχ-Χαν, ένα από τα αμέτρητα συμπλέγματα καταρρακτών της περιοχής Zard-Kuh.

Η φυλή των Μπαχτιαρί που ζει στην περιοχή είναι ακόμη και σήμερα μια από τις τελευταίες φυλές νομάδων του πλανήτη. Είναι βοσκοί και κυνηγοί. Κυνηγούσαν λύκους, αλεπούδες, τσακάλια, ύαινες, λεοπαρδάλεις και αίγαγρους. Αυτό μέχρι το 1973 που η περιοχή κηρύχτηκε προστατευόμενη ζώνη και το κυνήγι απαγορεύτηκε.

Στα τέλη Απριλίου, οι Μπαχτιαρί μετοικούν στην Zard-Kuh, όπου θα μείνουν μέχρι το Σεπτέμβριο, για να γλυτώσουν τις θερμοκρασίες των 50° Κελσίου (υπό σκιάν) που φτάνει το θερμόμετρο στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εδώ ασχολούνται με το πλέξιμο του μαλλιού των ζώων τους, το οποίο εμπορεύονται.

Οι Μπαχτιαρί φτιάχνουν (όπως λένε οι τουρίστες που το δοκιμάζουν) και το πιο νόστιμο κεμπάπ του κόσμου. Με κιμά από πρόσφατα σφαγμένα αρνάκια, τα μόνα επιπλέον υλικά που έχει είναι αλάτι και κρεμμύδι. Οποιαδήποτε σάλτσα, περιττεύει.

Ένα ακόμη προϊόν που εμπορεύονται οι Μπαχτιαρί είναι τα εκπληκτικά,πολύχρωμα ιρανικά χαλιά που φτιάχνουν στο χέρι.

Ενώ οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να ντυθούν ή και να αγοράσουν τις παραδοσιακές, πολύχρωμες φορεσιές της φυλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση