GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαρινόπουλος: Η επερχόμενη συμφωνία και οι εναλλακτικές διάσωσης

Πολύ κοντά στην τελική συμφωνία βρίσκονται οι αλυσίδες Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη, καθώς εντός των επόμενων δέκα ημερών θα έχει ξεκαθα...


Πολύ κοντά στην τελική συμφωνία βρίσκονται οι αλυσίδες Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη, καθώς εντός των επόμενων δέκα ημερών θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το θέμα που απασχολεί έντονα των επιχειρηματικό κόσμο το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Όπως αναφέρει η RealNews, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια αυτή τη στιγμή. Το πρώτο σχετίζεται με την απόκτηση της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβανίτης Α.Ε.. Σε αυτή την περίπτωση ο Σκλαβενίτης θα αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας, ενώ παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου δεν θα έχει κάποια συμμετοχή στο νέο σχήμα.
Ωστόσο υπάρχει στο τραπέζι και η εκτίμηση κάποιων, σύμφωνα με την οποία ίσως η Μαρινόπουλος θα έχει ένα ποσοστό μειοψηφίας επί των μετοχών, της τάξεως του 20%-30%. Όπως αναφέρει όμως η εφημερίδα, το επικρατέστερο σχήμα είναι αυτό που δεν θα περιλαμβάνει την πλευρά της Μαρινόυλος στο μελλοντικό διοικητικό σχήμα.
Σε περίπτωση που περάσει αυτό το σενάριο, τα χρέη της Μαρινόπουλος, ύψους 1,3 δισ. ευρώ θα αναδιαρθρωθούν. Σημειώνεται ότι τα 722 εκατ. από αυτά είναι οφειλές προς προμηθευτές και τα 602 εκατ. ευρώ προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες leasing. To πιθανότερο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι προμηθευτές θα υποστούν ένα γενναίο κούρεμα που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50%.
Στο τραπέζι πάντως υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο. Αυτό της συμμετοχής ξένων funds. Το σενάριο σχετίζεται με την είσοδο επενδυτικών funds στην εταιρεία, επιδιώκοντας την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου. Όπως αναφέρεται μάλιστα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την κοινοπραξία των funds KΚR και Bartons. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση υπάρχει περίπτωση το κούρεμα προς τους προμηθευτές να είναι μικρότερης έκτασης. Ας σημειωθεί ότι το KKR ανέλαβε πρόσφατα τη διαχείριση των δανείων των τραπεζών Alpha και Eurobank, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το Bartons γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά. Σε αυτό συμμετέχει Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, ενώ ήδη συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της ΜΕΒΓΑΛ.
Πάντως να θυμίσουμε ότι στη διάρκεια της εβδομάδας έπεσε στο τραπέζι και το όνομα του επενδυτικού fund Fairfax του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα. Η Fairfax, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα -έχει επενδύσει στη Eurobank, την Grivalia, την Praktiker Ελλάς.
(Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Μαρινόπουλος, Λεωνίδας Μαρινόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση