GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μουζάλας: Δεν υπάρχει αύξηση της προσφυγικής ροής

Πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά το πέρα...


Πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ.Μουζάλας δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής του συνεργασίας με τον Πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για έκτακτη συνάντηση.
Ο κ. Μουζάλας, ως προς τη προσφυγική ροή ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια αύξηση που να δείχνει ότι η Τουρκία καταπατά τη συμφωνία με την ΕΕ. " Έχουμε", όπως είπε, "ένα μέσο όρο 80-100 ατόμων την ημέρα και από την αρχή της συμφωνίας αυτός ήταν, περίπου, ο μέσος όρος. Το να μιλάει επομένως κανείς για αύξηση των προσφυγικών ροών και κατάπτωση της συμφωνίας είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται". "Αυτό που μας χρειάζεται", πρόσθεσε, "είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία τηρείται και γι' αυτό παλεύουμε. Παρακαλώ πολύ για ηρεμία και ψυχραιμία".
"Ο σκοπός μας είναι πιέζουμε -το λέω φιλικά και συμμαχικά- την ΕΕ και την Τουρκία ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που έχει" είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια συμφόρηση στα νησιά και αυτό, όπως είπε, δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων και δυσκολεύει αναμφισβήτητα και τη ζωή των κατοίκων των νησιών. Τέτοια φαινόμενα, όπως δήλωσε, έχουμε με ιδιαίτερη ένταση στην Χίο, στην Σάμο και τη Μυτιλήνη. Προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτά τα νησιά, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να λάμβανε μέτρα, όπως η μεταφορά στην Αθήνα, σε προαναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση, όλων των κακοποιών στοιχείων.
"Αυτό", πρόσθεσε, "θα είναι μια ανακούφιση και ένα μήνυμα μαζί. Θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας, όπως και η χώρα μας με τους νόμους της σεβάστηκε την ιδιαίτερη κατάστασή τους".
Παράλληλα ανέφερε ότι "με την βοήθεια του Πρωθυπουργού" προχωρούν διάφορες διπλωματικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι κκ Μουζάλας και Ξυδάκης και σε κάποιες περιπτώσεις και ο κ. Τόσκας θα επισκεφθούν τους ομόλογους τους στην ΕΕ για να τους θέσουμε ζητήματα του προσφυγικού/μεταναστευτικού και ζητήματα του σχεδιασμού του Δουβλίνο ΙΙ. Ο κ. Μουζάλας εξάλλου προγραμματίζει ταξίδι στην Τουρκία όπου θα συζητήσει με τον υπεύθυνο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, για τη συνέχιση της συμφωνίας και για τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστούν οι επιστροφές.
Ειδικά δε για όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι επιστροφές ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, εφαρμόζει τους νόμους του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης της Γενεύης, δεν στερεί δικαιώματα από κανέναν. "Αυτό θέλει χρόνο, πράγματι" είπε και σημείωσε ότι: "Παρόλα αυτά σκεφτείτε πόσο μεγάλο βάρος θα σηκώναμε εάν στο όνομα μιας πρόσκαιρης ανακούφισης γινόμασταν ο περίγελος όλου του κόσμου, ότι δηλαδή παραβιάζουμε ανθρώπινα δικαιώματα".



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση