GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί τα φίδια έχουν τόσο μακρύ κορμό

Τα παιδιά -ακόμα και οι ενήλικες- συχνά αναρωτιούνται γιατί τα φίδια έχουν τόσο μακρύ κορμό; Όλα τα ζώα έχουν κεφάλι, σώμα και άκρα, α...


Τα παιδιά -ακόμα και οι ενήλικες- συχνά αναρωτιούνται γιατί τα φίδια έχουν τόσο μακρύ κορμό;
Όλα τα ζώα έχουν κεφάλι, σώμα και άκρα, αλλά τα φίδια έχουν μόνο ένα κεφάλι και ένα πολύ μακρύ σώμα, έτσι ώστε αυτό να τα κάνει τόσο διαφορετικό!
Ερευνητές από την Πορτογαλία πιστεύουν ότι έχουν επιτέλους την απάντηση για τον μακρύ κορμό των φιδιών.
Συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Moisés Mallo από το Instituto Gulbenkian de Ciencia (IGC της Πορτογαλίας) στη Λισσαβόνα αποκάλυψαν τους μηχανισμούς ελέγχου των ιστών που αποτελούν τον κορμό, συμπεριλαμβανομένου του σκελετού και του νωτιαίου μυελού. Τα πειράματά τους έδειξαν ότι το κλειδί είναι ένα γονίδιο που ονομάζεται Oct4 ρυθμίζει τα βλαστοκύτταρα και επηρεάζει την ανάπτυξη του μεσαίου τμήματος (τον κορμό). Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι και άλλα σπονδυλωτά περιέχουν το ίδιο γονίδιο, χωρίς να έχουν μια παρόμοια δομή σώματος.
«Στην περίπτωση των φιδιών, παρατηρήσαμε πως το γονίδιο Oct4 παραμένει ενεργό κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου ανάπτυξης του εμβρύου, κάτι που εξηγεί γιατί τα φίδια έχουνε τόσο μεγάλο κορμό και πολύ κοντή ουρά».
Η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα το γονίδιο Oct4 να τοποθετηθεί δίπλα σε μια περιοχή του DNA που το κράτησε σε «ενεργή» κατάσταση στο έμβρυο του φιδιού, αναφέρουν οι ερευνητές.
Η ανακάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της μελέτης ποντικιών με ασυνήθιστα μεγάλους ή μικρούς κορμούς, και αναμένεται βοηθήσει στον τομέα της επισκευής (αναγέννησης) της σπονδυλικής στήλης/ νωτιαίου μυελού.
«Βρήκαμε έναν παράγοντα που επιτρέπει στην ουσία απεριόριστη ανάπτυξη των δομών του κορμού, όσο παραμένει ενεργός. Τώρα θα μελετήσουμε το αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γονίδιο Oct4 και την περιοχή DNA που διατηρεί τη δυνατότητά της να επεκτείνει τα κύτταρα... επιχειρώντας αναγέννηση σε περίπτωση τραυματισμού» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Μόιζες Μάλο, επίσης του IGC.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση