GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μνήμες παλαιών παθήσεων αποθηκεύονται στο DNA

Ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο στην ιατρική επιστήμη ανοίγει το επίτευγμα Αμερικανών επιστημόνων που κατάφεραν να αποθηκεύσουν και να κατ...


Ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο στην ιατρική επιστήμη ανοίγει το επίτευγμα Αμερικανών επιστημόνων που κατάφεραν να αποθηκεύσουν και να καταγράψουν πολύπλοκες μνήμες στο DNA ανθρώπινων κυττάρων. Αυτό το νέο επίτευγμα τους επιτρέπει να να ανακαλούν τις «μνήμες» περασμένων συμβάντων, όπως η φλεγμονή ή κάποια λοίμωξη.

Η νέα αυτή τεχνική επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης της φλεγμονής, της λοίμωξης ή του καρκίνου.

Πρόκειται για ένα σύστημα αποθήκευσης αναλογικής μνήμης, το πρώτο που μπορεί να καταγράψει τόσο τη διάρκεια, όσο και την ένταση παρελθόντων γεγονότων στα ανθρώπινα κύτταρα. Έτσι οι επιστήμονες θα μπορούν να μελετούν πώς τα κύτταρα διαφοροποιούνται σε διαφορετικούς ιστούς κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, πώς βιώνουν το στρες των περιβαλλοντικών συνθηκών και πώς υφίστανται γενετικές αλλαγές που καταλήγουν σε ασθένειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τίμοθι Λου, αναπληρωτή καθηγητή των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Βιολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, καθώς επίσης επικεφαλής της Ομάδας Συνθετικής Βιολογίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science". «Τροποποιήσαμε τα ανθρώπινα κύτταρα έτσι ώστε να μπορούν να καταγράφουν την ιστορία τους», δήλωσε ο Λου.

Σε πρώτη φάση, η μέθοδος θα αξιοποιηθεί για την μελέτη της συμπεριφοράς ανθρωπίνων κυττάρων, ιστών και τροποποιημένων οργάνων. Προγραμματίζοντας τα κύτταρα να καταγράφουν πολλαπλά συμβάντα, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να παρακολουθούν καλύτερα την εξέλιξη της φλεγμονής, της λοίμωξης ή του καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση