GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Politico: Η σκιά του Ερντογάν πάνω από τη συμφωνία για το Κυπριακό

«Η σκιά του Ερντογάν πάνω από τη συμφωνία για την Κύπρο», είναι ο τίτλος ανάλυσης για την πορεία του Κυπριακού που δημοσιεύεται σήμερ...


«Η σκιά του Ερντογάν πάνω από τη συμφωνία για την Κύπρο», είναι ο τίτλος ανάλυσης για την πορεία του Κυπριακού που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα Politico, η οποία σημειώνει ότι «η αναστάτωση στην Άγκυρα συμπίπτει με την τελική ώθηση προς συμφωνία επανένωσης». 

Το δημοσίευμα σχολιάζει το πώς θα μπορούσαν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να επηρεαστούν από τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν ως «κλάδος ελιάς» προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, ο οποίος αναφέρει: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε συμφωνία. Είμαστε κουρασμένοι από το κυπριακό πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι, χωρίς συμφωνία, δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με τη διαδικασία προσχώρησης (στην ΕΕ). Είναι τόσο απλό». 

Το δημοσίευμα σημειώνει περαιτέρω ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνεχίζονται, παρά τα γεγονότα στην Τουρκία σε συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος, ενώ δεν αποκλείεται το πραξικόπημα να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη διαδικασία, καθώς, όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την προηγούμενη εβδομάδα, οι εξελίξεις καθιστούν σαφές ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ «της απαράδεκτης κατάστασης (στην Τουρκία) και της εξάρτησης απ' αυτή» ή μια μελλοντική «ενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ». 

Το κακό σενάριο ωστόσο είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν σε συνέχεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος ενδέχεται να θέσουν το σύνολο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σε αναμονή, εξαλείφοντας ένα ισχυρό κίνητρο για να υποστηρίξει η Τουρκία την επανένωση της Κύπρου. Πιθανώς επίσης ένας όλο και πιο αυταρχικός Ερντογάν να έχει διαφορετικά σχέδια για την Κύπρο και να ενισχύσει περαιτέρω την εξάρτηση του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία ή ακόμα και να προωθήσει την πλήρη ενσωμάτωσή του στη χώρα, καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση