GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Safe Water Sports: Πώς να απολαύσουμε τη θάλασσα με ασφάλεια

Όταν πρόκειται για την ασφάλειά μας στη θάλασσα το Safe Water Sports, το μη- κερδοσκοπικό σωματείο που μετρά μόλις έναν χρόνο λειτουργί...


Όταν πρόκειται για την ασφάλειά μας στη θάλασσα το Safe Water Sports, το μη- κερδοσκοπικό σωματείο που μετρά μόλις έναν χρόνο λειτουργίας, αναλαμβάνει να μας ενημερώσει για θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων μέσα από την πληθώρα δράσεων και eventsπου διοργανώνει, το site του αλλά και την λεπτομερέστατη εφαρμογή για κινητά που έχει δημιουργήσει.
Συνέντευξη στην Ελπίδα Πιτάκη
Με σκοπό του την διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με τη θάλασσα και τις δραστηριότητες στις οποίες μπορούμε να επιδοθούμε σε αυτή κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, και όχι μόνο, η ομάδα του Safe Water Sport μας μίλησε για το έργο και την δράση της, τα επιτεύγματά της αλλά και τους μελλοντικούς της στόχους με άμεσο και κύριο στόχο την ασφάλειά μας στη θάλασσα.  
1. Γιατί δημιουργήθηκε το Safe Water Sports;

Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015. Βασικοί στόχοι του είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με (αθλητικές και ψυχαγωγικές) δραστηριότητες στο νερό. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων, καθώς και στην ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στη χώρα μας.

2. Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας του Safe Water Sports;

Το Safe Water Sports έχει τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίζεται κάθε δραστηριότητά μας. Ο πρώτος είναι η ενημέρωση των πολιτών, τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών της χώρας, για την ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ. Ο δεύτερος είναι η υλοποίηση δράσεων, σε συνεργασία με την πολιτεία και φορείς του ιδιωτικού τομέα, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και την πρόληψη των ατυχημάτων. Ο τρίτος έχει να κάνει με την εκπαίδευση και την ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα αναφορικά με το πώς βλέπουν και αντιλαμβάνονται οι μαθητές τη θάλασσα και όλες τις δραστηριότητες σχετίζονται με αυτή.
Η πρωτοβουλία στηρίζεται καθαρά στον εθελοντισμό. Το σωματείο δεν λαμβάνει, ούτε και σκοπεύει να λάβει, καμία απολύτως κρατική χρηματοδότηση. Οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, το σωματείο λειτουργεί με τη στήριξη και τη συμμετοχή ενός βασικού πυρήνα ενεργών πολιτών που, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, σχεδιάζουν και υλοποιούν τις δράσεις του.

3. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο σας

Το Safe Water Sports, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, ανέπτυξε μια πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι σήμερα διαθέσιμη στοinternet, αλλά κυρίως μέσω εφαρμογών (apps) για όλα τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες προσφέρονται εντελώς δωρεάν. Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα αυτή οι πολίτες μπορούν εύκολα, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να ενημερωθούν στα ελληνικά και αγγλικά για:
• ΟΛΕΣ και ΜΟΝΟ τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ που λειτουργούν στην Ελλάδα,
• τις 3.000+ παραλίες με πρόσβαση στο κοινό, όπου μπορούν να κολυμπήσουν, καθώς και τα χαρακτηριστικά τους αναφορικά με την ασφάλεια, τα νοσοκομεία και τις λιμενικές αρχές που βρίσκονται σε όλη τη χώρα
• τις μαρίνες και γενικότερα τις τοποθεσίες όπου επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών, καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρουν
• τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών αναψυχής κάθε τύπου
• τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα
• τον καιρό σε κάθε περιοχή όπου γίνονται θαλάσσια σπορ
• πολλές άλλες πληροφορίες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με δραστηριότητες στη θάλασσα και το νερό.
Επίσης, οι πολίτες μπορούν να σχολιάσουν και να βαθμολογήσουν μια επιχείρηση θαλασσίων σπορ. Με αυτό τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να επιβραβεύσουν τους καλούς και να βοηθήσουν τους μέτριους να βελτιωθούν.

 Τη φετινή χρόνια, επίσης, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τα μικρά παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο internet και στα social media για την ενημέρωσή τους. Έτσι, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε έναν ήρωα και ένα παραμύθι που θα μιλάει τη «γλώσσα» των μικρών παιδιών. Στόχος μας ήταν να εκδώσουμε ένα βιβλίο που θα περνάει τα κατάλληλα μηνύματα για τη θάλασσα και το σεβασμό που πρέπει όλοι να δείχνουν. Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας συνεργάστηκαν ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και η εικονογράφος Βίλυ Καραμπατζιά. Τελικά, το παιδικό βιβλίο «Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι τρεις Θαλασσοφύλακες» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη.
Τέλος, το Safe Water Sports, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, έλαβε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις με στόχο τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και γενικότερα την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Παράλληλα, δημιούργησε μια σειρά ενημερωτικών video spots που προβάλλονται στην τηλεόραση, στους κινηματογράφους και σε σημεία διέλευσης του κοινού.

4. Έχετε συναντήσει δυσκολίες και αντιξοότητες από τότε που ξεκινήσατε αυτό το εγχείρημα; Πώς τις αντιμετωπίσατε;

 Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να συνεργαστεί ένας φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα με ένα φορέα του ιδιωτικού. Συνήθως, προσπάθειες ανάλογες με την δική μας αντιμετωπίζονται με καχυποψία και μεγάλη επιφυλακτικότητα ή, πολλές φορές, ακόμα και με διάθεση ανταγωνισμού. Ωστόσο, στη δική μας περίπτωση, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία και συνεργάστηκαν μαζί μας σε ισότιμη βάση, προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό μας σκοπό, που είναι η ενίσχυση της ασφάλειας.
Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια ότι η δράση μας έρχεται σε σύγκρουση με ανθρώπους και επιχειρήσεις που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με το χώρο των θαλασσίων σπορ και οι οποίοι αδιαφορούσαν ή δεν τηρούσαν σχολαστικά τους κανονισμούς και τη νομοθεσία. Σίγουρα αυτοί δεν είδαν με καλό μάτι την πρωτοβουλία και προσπάθησαν να δημιουργήσουν διάφορα προσκόμματα. Η ακεραιότητα, η αμεροληψία και η διαφάνεια που επιδείξαμε όμως, από την πρώτη στιγμή, ήταν η καλύτερη απάντηση σε όλες αυτές τις φωνές, που, για προφανείς λόγους, δεν ήθελαν να επέλθει καμία αλλαγή σε αυτόν το χώρο.

5. Ποιος μπορεί να απευθυνθεί στο Safe Water Sports και γιατί;


Κάθε Έλληνας πολίτης, αλλά και κάθε ξένος επισκέπτης της χώρας μας, μπορεί να απευθυνθεί στο Safe Water Sports και να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική υπηρεσία που προαναφέραμε. Είτε ψάχνει να βρει μια παραλία σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας για να κάνει μπάνιο και θέλει να δει μια ενδεικτική φωτογραφία και να μάθει για τα χαρακτηριστικά της (βάθος, είδος παραλίας κ.λπ.), είτε θέλει να κάνει κάποιο θαλάσσιο σπορ ή δραστηριότητα στη θάλασσα, μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή (app) Safe Water Sports στο κινητό του και να βρει όλες τις πληροφορίες που αναζητά για κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τη θάλασσα.

6. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμά σας;

Η ανταπόκριση των πολιτών στην πρωτοβουλία ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Αυτό είναι εμφανές τόσο από τη συμμετοχή των πολιτών σταsocial media όσο και στις εκδηλώσεις που λαμβάνουμε μέρος. Μέσα σε μόλις 12 μήνες περισσότεροι από 35.000 πολίτες έχουν γίνει followersστις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του σωματείου μας, ενώ η ανταπόκρισή τους στις δημοσιεύσεις μας είναι συνεχής. Επίσης, δεκάδες άνθρωποι από όλους τους χώρους (καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, αθλητές κ.λπ.) συμμετείχαν στην ενημερωτική εκστρατεία του Safe WaterSports και φωτογραφήθηκαν φορώντας την μπλούζα μας, δημοσιεύοντας στη συνέχεια τις φωτογραφίες τους στα social media για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες.
Αυτό, όμως, που είναι περισσότερο σημαντικό είναι η διάθεση συμμετοχής και προσφοράς ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, οι οποίοι, ανάλογα με τις γνώσεις και την επαγγελματική τους ενασχόληση, συμμετέχουν στην υλοποίηση των δράσεων καθαρά εθελοντικά.

7. Πώς μπορεί να προσφέρει κάποιος στην ομάδα σας;
Για την καλύτερη και συστηματικότερη επίτευξη των στόχων μας στηριζόμαστε στην υποστήριξη των φίλων μας, που μας βοηθούν με πολλαπλούς τρόπους στην προβολή του έργου και στην υλοποίηση των δράσεών μας. Οι εθελοντές συμμετέχουν στις ενημερωτικές μας δράσεις, κοινοποιούν τους κανόνες ασφάλειας που δημοσιεύουμε στα social media στις προσωπικές τους σελίδες, αναδημοσιεύουν άρθρα μας και υποστηρίζουν με εθελοντική εργασία όποιες από τις δράσεις μας μπορούν, ανάλογα με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους (γραφιστικά, μεταφράσεις, καταχώριση και επεξεργασία δεδομένων κ.λπ.).

8. Σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείστε;


Η δράση του Safe Water Sports είναι πανελλαδική. Η χώρα μας βρέχεται σχεδόν παντού από θάλασσα και επομένως η ασφάλεια των πολιτών σε αυτήν πρέπει να είναι μέλημα όλων. Σήμερα, το Safe Water Sports, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, έχει καταγράψει ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών που αφορούν στις δραστηριότητες που γίνονται στη θάλασσα και ενημερώνει συνεχώς τους πολίτες μέσω της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας, όπου κι αν βρίσκονται.
9. Νιώθετε ευχαριστημένοι με το έως τώρα αποτέλεσμα του έργου σας;

Τελικός κριτής όλων είναι ο πολίτης. Εμείς αυτό που μπορούμε να αξιολογήσουμε ως θετικό μήνυμα και να λάβουμε υπόψη μας για το μελλοντικό σχεδιασμό μας, είναι η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον απλών ανθρώπων και εταιρειών να στηρίξουν εθελοντικά τις δράσεις μας. Πιστεύουμε ότι, αν και το χρονικό διάστημα που δραστηριοποιείται το σωματείο μας είναι μόλις 12 μήνες, έχουμε βάλει γερές βάσεις για να ενισχύσουμε ουσιαστικά την ασφάλεια στη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ και να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας μας, στον τομέα αυτό, στο εξωτερικό.

10. Μελλοντικά σχέδια και στόχοι;

Το Safe Water Sports έχει σχεδιάσει, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα - Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης- ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία όλης της χώρας με την ονομασία «ΠΡΟΣΕΧΩ - ΜΑΘΑΙΝΩ - ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ». Η δράση αυτή, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο την εμπέδωση των κανόνων ασφάλειας για τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ, αφορά σε μαθητές όλων των ηλικιακών ομάδων και θα πραγματοποιείται την περίοδο από Μάρτιο έως Ιούνιο σε πανελλαδική βάση.
Παράλληλα, το Safe Water Sports συμφώνησε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία πιστοποίησης TÜV AUSTRIA HELLAS, στον από κοινού σχεδιασμό και εφαρμογή Ιδιωτικού Πρωτοκόλλου Ελέγχου Συμμόρφωσης και Σήματος Ποιότητας Επιχειρήσεων Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ (ΕΕΘΣ) για την ασφάλεια.

Πληροφορίες
Μάθετε τα πάντα για την φιλοσοφία του Safe Water Sports
Fb page: Safe Water Sports
Instagram: safe_water_sports
Twitter: Safe Water Sports
Youtube: Safe Water Sports

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση